שתף קטע נבחר

 

התקפה חריפה על סנה ב"פורום שרינו"

בישיבת שרי העבודה תקפו רוב המשתתפים את סנה, שהצעתו כי מרכז המפלגה יבחר את רשימת השרים, עברה אתמול במרכז. בן אליעזר: "הסיפור מתחיל ונגמר באיש אחד שרוצה לשדרג את עצמו". רמון: "זו שיטה משחיתה, שבאה לשרת אינטרס של אדם אחד". בישיבה התגלתה מחלוקת בין היועצים המשפטיים של המפלגה בדבר חוקיות ההצעה והוחלט שהעניין יועבר לוועדת החוקה של המפלגה

רוב חברי פורום שרינו של מפלגת העבודה מתחו היום ביקורת חריפה על הצעתו של סגן השר אפרים סנה שעברה אתמול במרכז המפלגה, לפיה חברי המרכז הם שיקבעו את רשימת השרים בממשלת האחדות. בישיבה התגלתה גם מחלוקת קשה בין היועצים המשפטיים של המפלגה בדבר חוקיות הצעה, והוחלט כי הנושא יועבר לדיון בוועדת החוקה של המפלגה הערב.
בישיבה שנערכה הבוקר בלשכתו של השר שמעון פרס בתל אביב, מתחו מרבית המשתתפים ביקורת אישית על סנה, ובראשם דליה איציק, חיים רמון ובנימין בן אליעזר.
בן אליעזר אמר: "כל הסיפור מתחיל ונגמר באחד שרוצה לשדרג את עצמו, זו לא הדרך ולא השיטה. מהו כל רעיון הפריימריס? הרעיון הוא שמאה אלף איש יבחרו את הח"כים. ההצעה של סנה אומרת ש-1,500 איש שמתוכם הגיעו בקושי 700 הם שיקבעו מיהם שמונה שרי העבודה. נו, באמת". דליה איציק אמרה: "זה מאבק של כל השרים בכאוס שמתרחש. הרבה אנשים אומרים שהם לא ידעו על מה הם בכלל הצביעו אתמול ואין לאף אחד כולל לסנה מושג מה המשמעות של ההחלטה".
רמון אמר בישיבה: "זו שיטה משחיתה, כל שר שייבחר יהיה תלוי בקבוצה של חברי מרכז שבחרו בו ויסחטו אותו. כבר אתמול במסדרון חיכו לי אנשים שרצו היתרי בניה. זו שיטה מטומטמת שבאה לשרת אינטרס של אדם אחד".
השר פרס אמר: "אני לא אצא נגד החלטת המרכז או החוקה בשום תנאי, אני מכבד את החלטת הרוב".
בין המצדדים בהכרעת המרכז ובסנה היו השרה יולי תמיר שאינה מועמדת לתפקיד שרה אשר אמרה כי יש לכבד הכרעות שהתקבלו ברוב גדול וכן חבר המפלגה יובל פרנקל ונציג השלטון המקומי עדי אלדר. מדבריו של בורג הובן כי יש לדעתו לכבד את הכרעת המרכז.
השר אברהם שוחט אמר בסיום הישיבה: "בכל מקרה לא תיפגע סמכות המרכז. יש בעיות עם העניין, זו לא הצעה פשוטה".
מזכ"ל המפלגה רענן כהן אמר: "החלטה המרכז בעינה, היא התקבלה ברוב ושום פרשנות לא תיעשה ללא אישור המרכז".

שחל: ההצעה לא חוקית

המרכז הצביע אתמול ברוב מכריע בעד ההצעה של סנה שאומרת כי השרים ייבחרו באופן אישי על ידי המרכז בהצבעה חשאית. סנה זעם על החלטת ועדת החוקה של המפלגה, שקבעה כי השרים ייקבעו באמצעות רשימות, לפי סדר הבחירה בפריימריס. סנה, שידע שמקומו ברשימה אינו מאפשר לו אפילו לקבל תפקיד של שר בלי תיק, הגיש הסתייגות לאישור המרכז. חברי העבודה קפצו על ההזדמנות להגביר את כוחם - וההצעה עברה.
לפי ההצעה שעברה במרכז, השרים ייבחרו למעשה בשני סבבים, בסיבוב הראשון ייבחרו שרי החוץ, הביטחון והחקלאות. מי שלא יצליח לנצח בחלק זה יועבר למירוץ על שלושת התיקים הבאים: התמ"ס, התרבות המדע והספורט והתחבורה. זאת, כאשר מי שיציג את מועמדותו לתיק אחד לא יכול להציגה לתיקים אחרים. רוב השרים התנגדו להצעה זו ונדהמו כאשר היא עברה ברוב גדול במרכז.
במהלך הישיבה היום התעורר גם ויכוח בין היועצים המשפטיים, עו"ד חנן מלצר, המשמש כיו"ר ועדת החוקה והיועץ המשפטי של המפלגה לבין השר לשעבר, עו"ד משה שחל, שהוזמנו לתת חוות דעת משפטית. מלצר הוא זה שאישר להביא להצבעה את הצעתו של סנה ונאלץ להתגונן על כך בפני שחל והשרים.
שחל טען כי עצם הבאת ההצעה לאישור אינה חוקית "ומכיוון שהדבר בלתי חוקי אי אפשר ליישב אותו, אפשר אפילו להתעלם ממנו על פי פרשנות רגילה".
לדברי שחל, לא ייתכן שהצעה כזאת תועבר בטרם יתקיים עליה דיון מקיף בוועדת החוקה. מלצר תקף את שחל בחריפות ואמר: "שחל מביא טיעון משפטי בשם כמה מהשרים שההחלטה לא נראית להם. גם אני עורך דין וכאן אין תחרות בין עורכי דין, ההכרעות מתקבלות בצוות. היתה תקופה במפלגת העבודה שלא היתה בה דמוקרטיה והכל הצביעו בהצבעות גלויות בוועדה מסדרת. אני אמור כיו"ר ועדת החוקה לשמור על הדמוקרטיה ומי שזה לא נראה לו מנסה לגייס לצורך זה טיעון משפטי".
סנה, שהחלטתו בסופו של דבר התקבלה אמר: "יש הרבה אנשים שלא אוהבים את הרעיון שחברי המרכז יבחרו את השרים. הם ניסו היום לחסל את ההחלטה בדרכים הידועות. הניסיון הזה לא התקבל לא בגלל שאנשים לא רצו אלא כי הם מבינים שלהחלטת המרכז יש תוקף".

בורג: להגדיר סמכויות פרס

בישיבה עלה שוב נושא מינויו של פרס ליו"ר הזמני של המפלגה. בורג הציע לבחור בפרס בהקדם ולהגדיר גם את סמכויותיו כיו"ר זמני. הנושא הזה לפחות זכה לקונצנזוס והלחץ שמופעל על מזכ"ל המפלגה רענן כהן הוא להביא אותו להכרעה כבר בישיבת המרכז הקרובה שאמורה להיערך ביום חמישי.
כהן אמר בישיבה כי הוא מתכוון להתמודד על משרת שר בממשלה האחדות וכאשר ייבחר יו"ר למפלגה הוא יחליט אם להישאר מזכ"ל או לכהן במשרת שר. "שיקום המפלגה מחייב את נסיוני ותרומתי בשעה קשה זו", אמר כהן.

בן עמי: כנראה שפרס נובל זה לא מה שהיה פעם

לישיבה היום לא הגיעו מתנגדי ממשלת האחדות ובראשם יוסי ביילין, שלמה בן עמי ואופיר פינס. בן עמי ויוסי ביילין, שעמדו בראש מחנה המתנגדים, לא צפויים לפרוש מהעבודה - אלא לנסות לבסס את האופוזיציה הפנימית בעבודה. בן עמי ינסה גם לבנות את מועמדותו לתפקיד יו"ר העבודה, בתקווה שהפריימריס ייערכו במועד מאוחר ככל האפשר.
בן עמי אמר הבוקר בתוכניתו של ניסים משעל ברדיו ללא הפסקה כי בכניסה לממשלת האחדות הוא מבחין בהימלטות מהקו המדיני שהוביל. "זו הצטרפות על קביים מדדות לממשלת שרון-ליברמן" אמר בן-עמי. באשר לעתידו אמר בן עמי: "אני לא חוזר לאוניברסיטה...". בן עמי גם תקף את פרס ואמר בגל"צ: "ראיתי את הפרס נובל הדגול הזה מדברר את גנדי וליברמן ולא מדייק בעובדות. פוליטיקאים משתמשים ברצון העם כברצון שלהם, גם את אוסלו כנראה העם לא רצה. השתלחות שלו (פרס) במרכז הייתה קנטרנית כזו. אתה מתאר לעצמך היום איזשהו פרס נובל לשלום בעולם שעומד כך וכך מדבר. כנראה שפרס נובל זה לא מה שהיה פעם".

ההשמצות יימשכו

התקוות בעבודה כי ההכרעה במרכז תשכיח את המהומה הפנימית נגוזו. מלחמת ההשמצות ההדדית תימשך במלא עוזה בימים הקרובים, כאשר כל מי שרואה את עצמו כמועמד לשר, ישלח "ציטוטים בשם מקורבים", המשמיצים את יריבו.
גם תפקיד שר החוץ יעלה להצבעה, וכך ייתכן שגם בורג יירד מהעץ שעלה עליו כשהצהיר כי הוא מתנגד לממשלת אחדות ויזגזג את דרכו למועמדות לתפקיד. גם ח"כ אופיר פינס, ממתנגדי האחדות, עשוי לבקש סולם כדי שיוכל לרדת למטה ולהתמודד על תפקיד שר.
המאבק המשמעותי ביותר יהיה על תיק הבטחון: מתן וילנאי, מול בנימין בן אליעזר ואפרים סנה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 1
פרס. מכבד את החלטת הרוב
צילום ערוץ 1
ארכיון ידיעות אחרונות
בן אליעזר. הכל מתחיל ונגמר באיש אחד
ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
ביילין. לא השתתף
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אביגיל עוזי
בן עמי. ההשתלחות של פרס היתה קנטרנית
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים