שתף קטע נבחר

דירוג יהדות ו"כיפה מעופפת": התעללות בסטודנטית בפריז

משחק פריסבי עם כיפה מול עיניה, חרם חברתי ותמונה שבה היא נראית עולה בלהבות. זו מסכת ההתעללויות שעברה צעירה באוניברסיטת יוקרה בפריז, והכול בשל יהדותה. לבסוף היא נשברה והחליפה אוניברסיטה

סטודנטית יהודייה עברה במשך תקופה ארוכה מסכת התנכלויות אנטישמית באוניברסיטה שבה למדה בפריז. בין היתר שיחקו בפניה ב"כיפה מעופפת", דירגו את רמת יהדותה עם הערות פוגעניות ואף הציגו תמונה שבה היא נראית עולה בלהבות. לבסוף היא עברה למוסד אקדמי אחר והגישה תלונה במשטרה, אך למרות התיעוד, התיק נסגר.

אוניברסיטה 13 בפריז ()
אוניברסיטת "פריז 13" שבה למדה רוז
 

הסטודנטית חוששת להזדהות בשמה ומכנה את עצמה בשם "רוז". בראיון למגזין "לה פוינט" סיפרה הצעירה בת ה-21 על התקופה המסויטת באוניברסיטת "פריז 13" היוקרתית.

 

"חבריה" הסטודנטים לספסל הלימודים ערכו מעין דירוג ל"רמת היהדות" של הסטודנטים היהודים, בלוויית דברי שנאה.  "יהודי בדרגה 31, קשור אבל מסוגל לאינטראקציה עם גויים", כתבו על אחד מהם. רוז דורגה הרבה יותר "גבוה": "יהודייה בדרגה 75, קטגוריה 4, תעשה הכל בשביל הקהילה", נכתב עליה, וכך גם: "דרגה 2, יודעת שיש חג שנקרא שבת". סטודנט יהודי אחר זכה לתואר "פחות מרוכז ממחנה ריכוז".

 

רוז סיפרה על משחק שהמציאו הסטודנטים השונאים שזכה לשם "כיפה מעופפת", שבמהלכו השליכו בפניה כיפות באוויר, כאילו מדובר במשחק פריזבי. "הם עשו את זה רק בשביל לפגוע בי ותוך כך הצביעו עליי והשמיעו עלבונות. התחננתי בפניהם שיפסיקו, אבל הם התעלמו".

 

בעמוד פייסבוק סטודנטיאלי המציאו אותם סטודנטים "תחרות כתוביות". בין ה"פנינים" שהופיעו שם: "אושוויץ 2019", "גירוש 2019" ו"נאצים נגד יהודים". לצד אחת הכתובות הופיעה תמונתה של רוז כשהיא עולה בלהבות.

מצעד החיים אושוויץ פולין (צילום: EPA)
הסטודנטים ערכו תחרות כתוביות "אושוויץ 2019"(צילום: EPA)

סגל האוניברסיטה, שההתנכלות הגיעה לידיעתו, נראה תחילה כאילו הוא מנסה להיאבק בנגע, ושמונה מהסטודטים הפוגעניים זומנו להופיע בפני ועדת משמעת. "באותו שלב האמנתי שניצחתי. הקשיבו לי, לקחו אותי ברצינות ואמרו לי שאני צודקת כשאני מוקיעה את המעשים האלה", אמרה רוז בראיון למגזין.

 

אבל היה לכך מחיר כבד: היא הוחרמה, זכתה לכינוי "סרטן" ולא הוזמנה לפעילויות חברתיות וכיתתיות. "הלכתי לאוניברסיטה בבטן מכווצת. אמא שלי הייתה צריכה ללוות אותי לאולם ההרצאות. אפילו לשירותים לא העזתי ללכת לבדי", סיפרה. "בקפיטריה אכלתי תמיד לבד כי הייתי 'הבוגדת'. הייתי מבודדת לחלוטין, מתה מבחינה חברתית".

 

נוכח המצב הבלתי נסבל הציעה לה הנהלת האוניברסיטה לעבור לאוניברסיטה אחרת. מחוסר ברירה היא עשתה זאת. היא עברה לקמפוס "פריז דקארט", שם, היא מספרת, לא נטפלים אליה בשל יהדותה.

 

במקביל התלוננה במשטרה נגד הסטודנטים שפגעו בה, אבל לדבריה עדותה הוטלה בספק והתיק נסגר, זאת על אף שסיפקה צילומים המעידים על מה שהתרחש. שרת החינוך הצרפתייה פרדריק וידאל קבעה כי ההטרדות שעברה רוז הן "בלתי קבילות בשום פנים ואופן".

 

רוז איננה היהודייה היחידה שסובלת בצרפת מהתנכלות אנטישמית. בסקר מחודש מארס האחרון העידו 90% מתוך 405 תלמידים יהודים כי סבלו מאנטישמיות שבאה לביטוי בעלבונות המבוססים על סטריאוטיפים, בבדיחות זוועה על השואה וכדומה. כבר ב-2016 אמר פרנסיס כליפא, נשיא ארגון הגג של הקהילות היהודיות בצרפת, כי "באזור פריז אין יותר תלמידים יהודים בבתי ספר ציבוריים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוניברסיטה שבה למדה הסטודנטית
מומלצים