שתף קטע נבחר

דברים שרואים מכאן

בשידור מיוחד של ערב הבחירות ליהודי ארה״ב נטען כי התפיסה לפיה היהודים בישראל הם 'רפובליקנים' ואילו היהודים באמריקה 'דמוקרטים' התנפצה: ״הישראלים אמרו שלהם חשובים אותם הנושאים, ומכאן יש הזדמנות לתקווה, לצמיחה ולבנייה.״

במציאות המורכבת שלנו, אנחנו יודעים שלבחירות בישראל יש השפעה לא רק על החיים בציון. רבים מיהודי העולם נושאים עיניהם אל המדינה היהודית ובוחנים את צעדיה.

אחרי שנים של מתח גובר בקרב יהודי ארה״ב והקשר שלהם עם ישראל, לבחירה של מדינת ישראל במנהיג ובדרך יש משמעות גם עבורם.

 

בערב המותח של בחירות 2019, סיבוב שני, נערך שידור מיוחד במכון שלום הרטמן שעסק בניתוח תוצאות הבחירות, ונערך בעבור הציבור היהודי בצפון אמריקה. לאורך ערב ההכרעה דנו חברי הפאנל של המכון, במשמעות של תוצאות הבחירות, כפי שעלו מן המדגמים, וניתחו את הצפוי לקרות בימים שאחרי. הפאנל שודר בשידור חי בפייסבוק ובמקביל גם באמצעות מספר רב של כלי תקשורת יהודיים ברחבי אמריקה, מוושינגטון ועד לוס אנג'לס וכן בקנדה.

 

מכון הרטמן הוא מרכז פלורליסטי למחקר, להגות, ולחינוך יהודי שעובד בכדי להעמיק ולחזק את השיח הערכי אודות יהדות וישראליות במאה ה-21 ועוסק רבות בשנים האחרונות בחיבור המערער שבין ישראל ויהודי ארה״ב. את הפאנל הנחה אלן אבי, עיתונאי לשעבר ועובד בצוות התקשורת והשיווק של מכון הרטמן. לצידו ישבו נשיא המכון הרב ד"ר דניאל הרטמן, החוקרת תהלה פרידמן שהתמודדה לכנסת במקום ה-38 מטעם מפלגת כחול לבן, והחוקר יוסי קליין הלוי.

 

עוד בטרם התבררו תוצאות המדגמים, העירה פרידמן כי אחד הדברים המשמחים והאופטימים שבכל מקרה ניתן יהיה לזקוף לזכות סבב הבחירות הנוכחי הוא אחוזי ההצבעה הגבוהים. היא העירה כי עבור ירושלמים מדובר בפעם הרביעית שהם ניגשים לקלפיות השנה - אחרי שני סבבים של בחירות מוניציפליות וסבב ראשון של בחירות ארציות – ובכל זאת, הישראלים לא ויתרו על הדמוקרטיה.

 

דגעגד ()
צוות מכון הרטמן בשידור מיוחד לקהל האמריקאי.

 

עם פרסום המדגמים אמר נשיא המכון דניאל הרטמן: "בעיניי אלו תוצאות טובות מאוד למדינת ישראל. המשמעות היא שלא הימין ולא השמאל יכולים להקים קואליציה. למעשה שני הצדדים צריכים לעשות מאמץ ולהגיע להסכמות. איש לא ייראה את התוצאות האלה ויגיד 'ניצחתי', ואולי זה בדיוק הזמן לומר 'הניצחון הוא לא חזות הכל, בואו נעשה משהו למען המדינה הזו'". הוא הוסיף ואמר: "לפי הסקרים הללו, לחרדים יש בין 14 ל-17 מנדטים. אני לא הייתי רוצה לראות קואליציה איתם בלבד, מאחר ובממשלה צרה הם יכולים לנצל את כוחם יתר על המידה. אני הייתי רוצה לראות ממשלת אחדות שדואגת לכולם. השאיפה שלי היא שאיש לא ירגיש מופלה לרעה - לא החרדים, לא הערבים ולא המתיישבים ביו"ש".

 

החוקר קליין-הלוי הגיב לתוצאות והסביר לקהל היהודי באמריקה: "הייתי רוצה להתייחס לאפשרות שאם אכן תוקם ממשלת אחדות בראשות הליכוד, כחול-לבן וליברמן, המפלגה הגדולה הבאה בכנסת היא הרשימה המשותפת של הערבים. המשמעות היא שלראשונה בתולדות ההיסטוריה הישראלית, יו"ר האופוזיציה יהיה ערבי. לפני כמה שבועות, כשהייתה מתיחות מול איראן וסוריה, הדבר הראשון שנתניהו עשה היה לעדכן את יו"ר האופוזיציה, שזה היה בני גנץ, עכשיו זה יהיה איימן עודה. מעניין".

 

במהלך הערב דנו חברי הפאנל באחת הסוגיות המסקרנות ביותר כשניסו להבין כיצד עשויות התוצאות להשפיע על הקשר של ישראל עם יהודי ארה"ב וארה"ב בכלל? "הייתי רוצה לומר גם משהו על היחסים של יהודי ישראל וצפון אמריקה״, אמר קליין הלוי. ״לפני הבחירות שמעתי מחברים רבים באמריקה סוג של פאניקה. אני אישית הייתי מודאג, אפילו מאוד, אבל לא הייתי בפאניקה. יש, עדיין, משהו ביחסי יהודי ישראל ויהודי אמריקה שהוא תלוי בדבר. אני חושב שעל יהודי התפוצות לשנות את דרך המחשבה, ולא להתנות את הקשר בכך שמדינת ישראל משקפת את עמדותיהם". הרטמן התייחס והוסיף: "זה קל מאוד לומר למישהו אחר מה לעשות, אבל עליך לזכור שמה שאתה צריך – זה לאו דווקא מה שהם צריכים. במערכת יחסים, זה אף פעם לא עניין של מה צד אחד צריך, אלא יש לשמוע ולהבין גם למה זקוק הצד השני. יש צורך להכיר במקום של הפחד בצד השני, במחשבה 'האם אני מאבד את ישראל שלי? האם ילדיי יאבדו את ישראל?' אחד הדברים שאנחנו דווקא יכולים לחגוג עכשיו הוא שאנחנו רואים שהתפיסה שלפיה היהודים בישראל הם 'רפובליקנים' ואילו היהודים באמריקה הם 'דמוקרטים' – היא איננה נכונה. הישראלים אמרו היום שלהם חשובים אותם הנושאים, ומכאן יש הזדמנות לתקווה, לצמיחה ולבנייה."

 

הרטמן סיכם את הלילה באופטימיות זהירה: "אנחנו למעשה נמצאים כרגע במקום שאנחנו הכי אוהבים להיות בו – בתיקו. ותמיד כשיש תיקו, אפשרויות חדשות נפתחות. בימים הקרובים נוכל לראות מה יצוץ ואילו תסריטים אפשריים עולים על השולחן.״

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים