שתף קטע נבחר

מתחילים בתיק 4000: מחר ייפתח השימוע של נתניהו

מצד אחד: כ-10 פרקליטים מטעם נתניהו, ובהם הסנגור הוותיק רם כספי. מצד שני: כ-20 מבכירי הייעוץ המשפטי ופרקליטות המדינה, ובהם מנדלבליט וניצן. מחר ב-10 בבוקר יחלו ארבעת ימי השימוע לרה"מ, ותחילה בתיק בזק-וואלה שבו מיוחסת לו עבירת שוחד. אלו הטענות שצפויים להעלות סנגורי נתניהו

 

ביג בנימין נתניהו פרקליטי פרקליטים רם כספי יוסי אשכנזי עמית חדד (צילום: צביקה טישלר, עידן גרוס, רפאל מזרחי)
נתניהו והפרקליטים כספי, אשכנזי וחדד(צילום: צביקה טישלר, עידן גרוס, רפאל מזרחי)

כעשרה פרקליטים שייצגו את ראש הממשלה מול צוות של כ-20 בכירי הייעוץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה: מחר (יום ד') בעשר בבוקר יחלו בלשכת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ארבעה ימי שימוע לראש הממשלה בנימין נתניהו. היומיים הראשונים לשימוע, ימי רביעי וחמישי, יוקדשו לפרשת בזק-וואלה, תיק 4000. זאת, לאחר שהיועץ הודיע לנתניהו כי הוא שוקל להעמידו לדין בעבירות של שוחד והפרת אמונים בפרשה זו.

 

ראש הממשלה נתניהו ייוצג בשימוע על ידי 10 פרקליטים בראשות יוסי אשכנזי ועמית חדד וכן עו"ד רם כספי, מהסנגורים המנוסים בישראל, שעמו צוות ההגנה ערך לאחרונה התייעצויות. את התביעה הכללית ייצג צוות של כ-20 מבכירי הייעוץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה בראשות מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן והמשנה לפרקליט המדינה ליאת בן ארי, אשר ליוותה את חקירות ראש הממשלה מתחילתן.

 

תיק 4000 נחשב לפרשה המורכבת ביותר מתיקי ראש הממשלה, ובה העבירה החמורה ביותר שמיוחסת לנתניהו - עבירת שוחד. השימוע בו יחל מחר ויימשך גם ביום חמישי. בימי ראשון ושני בשבוע הבא יתקיימו שימועים בפרשות 2000 (שיחות ביבי-נוני) ובפרשת 1000 (תיק המתנות). אם יהיה צורך בהשלמות, תינתן לצוות ההגנה אפשרות להעלות טענות גם בכתב.

מנדלבליט וניצן (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
מנדלבליט וניצן(צילום: יריב כץ)

במהלך השימוע צפויים הפרקליטים להציע הסברים ופרשנות חליפיים לסעיפי האישום המוצעים נגד נתניהו, כפי שעולים מכתב החשדות. השימוע ייערך בפני כל צוות קבלת ההחלטות בייעוץ המשפטי ובפרקליטות המדינה, על מנת שזה יתרשם באופן בלתי אמצעי מטענות הסנגורים. לא מן הנמנע שבעקבות השימוע תיערך גם השלמת חקירה במשטרה. בכל מקרה, במשרד המשפטים הבהירו שכל נסיון לעצור את קצב קבלת ההחלטות בתיק ייענה בשלילה.

 

במרכז תיק 4000 ניצב החשד שנתניהו קיבל החלטות רגולטוריות בשווי מאות מיליוני שקלים לטובת קבוצת בזק - ובתמורה לכך שאול אלוביץ', שהיה בעל השליטה ב"בזק" ובאתר החדשות "וואלה", דאג לסיקור אוהד ומוטה לטובת נתניהו ובני משפחתו. נתניהו חשוד בלקיחת שוחד מאלוביץ' ומרעייתו איריס וכן במרמה והפרת אמונים. בתיק 4000 אלוביץ' ורעייתו איריס כבר עברו שימוע באוגוסט, ואיש העסקים זאב רובינשטיין - חשוד נוסף בפרשה - התייצב לשימוע ביולי.

 

מכתב החשדות בתיק זה עולה שבשנים 2012 עד 2017 ראש הממשלה ומקורביו התערבו לכאורה באורח מתמשך בתכנים שפרסם "וואלה", וכן ביקשו להשפיע על מינויים של עורכים וכתבים, תוך שימוש בקשריהם עם בני הזוג אלוביץ'. מהחקירה עלה כי ראש הממשלה פעל לקידום ענייניו של אלוביץ' בתחום הרגולציה, ובין היתר בסוגיית מיזוג בזק-יס תוך קידום עניינים אלה בסיקור המוטה בוואלה. לפי החשד, התערבות ראש הממשלה ומקורביו בתכנים ובמינויי נושאי משרה באתר וואלה נועדה לכאורה לקדם את האינטרסים האישיים שלו, וזאת באמצעות פרסום כתבות ותמונות מחמיאות, הסרת תכנים ביקורתיים כלפי ראש הממשלה ובני משפחתו וכדומה.

 

 

פרקליטי נתניהו צפויים לטעון שאין קשר סיבתי בין ההחלטות שקיבל בנוגע לקבוצת בזק, ובין הלחצים שהופעלו על אלוביץ' לדאוג לסיקור אוהד לנתניהו ומשפחתו בוואלה. הסנגורים יטענו כי הליך קבלת ההחלטות הרגולטוריות בנוגע לבזק נסמך על הדרגים המקצועיים של משרד התקשורת והיה תקין וענייני. לדעת הסנגורים לא היו קיימים יחסי תן וקח בין נתניהו לאלוביץ', נושא הקשר עם התקשורת אינו שפיט וכל אישי הציבור מקיימים קשר עם בעלי כלי תקשורת. עוד יטענו כי הופעלו לחצים כבדים ובלתי לגיטימיים על שלמה פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, ועל יועצו לשעבר של נתניהו ניר חפץ - כדי שאלו יהפכו לעדי מדינה ויעידו נגד נתניהו .

 

בחודשים שקדמו לשימוע צוות ההגנה של ראש הממשלה עבר שינויים רבים ולא מיהר לקחת את חומרי החקירה בתיק. לאחר סבב הבחירות הקודם, בחודש אפריל, כבר העמידה הפרקליטות לסנגורים את חומרי החקירה בתיק והם נקראו לבוא לקחת אותם. מרבית החשודים בתיקים הגיעו ולקחו את החומרים, שנועדו לסייע להם להתכונן לשימוע. אלא שסנגורי ראש הממשלה לא אספו את החומרים במשך חודש ימים, בטענה כי סוגיית המימון המשפטי שלהם לא הוסדרה. איסוף חומרים מאוחר הוא דבר לא אופייני במשפטים פליליים מכיוון שהמטרה היא להתכונן באופן מיטבי לשימוע עם מירב החומר.

 

בנוסף, במשך כמה חודשים לא היה ברור אם צוות ההגנה הישן של ראש הממשלה, בראשות עורך הדין נבות תל צור, ימשיך לייצגו, על רקע היעדר הסדרת המימון המשפטי של הצוות על ידי ראש הממשלה. בסופו של דבר צוות ההגנה לא המשיך עם נתניהו ורק הסנגור עמית חדד נותר בתפקיד, והוא גם זה שאסף את חומרי החקירה בחודש מאי. רק לאחרונה עובה צוות ההגנה, עם גיוסו של העורך דין המנוסה יוסי אשכנזי, שמייצג בתיקים יחד עם חדד, עו"ד ישראל וולנרמן ואחרים.

 

היועץ המשפטי לממשלה נענה לבקשת הסנגורים של ראש הממשלה והאריך את הזמן להתכונן לשימוע בכמה חודשים. בשבוע האחרון דחה מנדלבליט את בקשת נתניהו להעביר את השימוע בשידור חי, אך לאחר מכן נענה לבקשת הסנגורים לקיים ארבעה ימי שימוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
מנדלבליט ונתניהו
צילום: AP, AFP
מומלצים