שתף קטע נבחר

"כשאני מתנדב אני מצליח להתגבר על כל מכשול"

יותר ויותר בני נוער עם מוגבלות תורמים ומשפיעים, והקהילה זוכה להנות ממה שיש להם לתת. המשך הובלת השינוי בידיהם, ובידכם...

 

 

אחרי עשרות שנים בהן בני נוער עם מוגבלות התרגלו להיות מהצד שמתנדבים עבורו, השנים האחרונות הביאו למהפכה של ממש בתפיסה: תכנית הפיילוט 'לשם שינוי' בשותפות משרד החינוך, משרד העבודה והרווחה והשירותים החברתיים, ג'וינט אשלים, הרשת להתנדבות ישראלית, אלווין ישראל ומרכז השלטון המקומי בישראל, פעלה לקידום התנדבות של בני נוער עם מוגבלות במגוון תפקידים ובארגונים שונים במהלך 4 השנים האחרונות.

 

כעת, לאחר תהליך של פיתוח ידע, למידה מההתנסות ובניית ארגז כלים עשיר להשתלבות של בני נוער עם מוגבלות בתור מתנדבים במגוון מוקדי פעילות, תכנית הפיילוט הופכת למציאות יום-יומית בכל רחבי המדינה.

 

יהונתן מול בני הנוער (צילום: אור היקרי)
יהונתן מול בני הנוער(צילום: אור היקרי)

לצד המשרדים הממשלתיים והשותפים לדרך, שצפויים להמשיך בהפעלת היוזמה, רשויות מקומיות, עמותות, ארגונים ומסגרות שונות מוזמנות לקחת חלק בפעילות שנותנת לכל הצדדים באוכלוסייה ליהנות ממתנדבים בעלי מוטיבציה ויכולת, ובמקביל ליצור שינוי עמוק ומהותי בתפיסה של החברה והקהילה כלפי בני נוער עם מוגבלות.

 

"אני לא רוצה שיראו אותי בתור פגיע, אלא שאני שמח וטוב לי, וכל פעילות שאני רוצה לעשות, אני אעשה על הצד הטוב ביותר"

יהונתן גודיס מראש העין, בן 18.5, הוא אחד מבני הנוער אשר לקחו חלק מתכנית הפיילוט, כאשר התנדב במועצת הנוער העירונית, ואף שימש בתור דובר המועצה.

 

"למדתי בבי"ס עתיד, וחיפשתי מקום לעשות בו 'מחויבות אישית', וכמו מלאך משמיים, הגיע אליי חבר שהציע לי להצטרף למועצת הנוער. מתברר שבפגישות שלהם עלה הרעיון לשמוע נקודת מבט שונה, של בני נוער עם מוגבלות".

 

גודיס הצטרף למועצת הנוער בכיתה י' ונשאר שם שנתיים. "חשבתי אז, ואני חושב גם היום, שצריך להעלות את המודעות לנוער עם מוגבלות, וזו הסיבה שנכנסתי לכל העניין." מספר גודיס.

 

"ליווה אותי אור היקרי, רכז המועצה, שדחף אותי למיצוי היכולות שלי. הוא זיהה את הפוטנציאל, זיהה רצון טוב, ויחד בנינו אמירה שאנחנו רוצים להעביר לכלל החברה. הוא לקח אותי לכנסים מממשלתיים, כנסים מחוזיים, אפשר לי להיות הפנים של מועצת הנוער".

 

לדבריו, "אור, יחד עם רינת, מנהלת ההתנדבות הרשותית, הם האנשים שבנו אותי. אני חייב להם הרבה. אור עיצב אותי מבחינת ביטחון עצמי, כי הוא ראה את הפוטנציאל ולא ויתר לי גם כשהיה לי קשה".

 

  (צילום: שלומי יהושע)
(צילום: שלומי יהושע)

מבחינת גודיס, "בתור בן נוער, אני רוצה לעשות שינוי, שלא יהיו מבטים מרחמים, שאומרים 'איך הוא מאושר למרות המגבלות'. אני לא רוצה שיראו אותי בתור פגיע, אלא שאני שמח וטוב לי, וכל פעילות שאני רוצה לעשות, אני אעשה על הצד הטוב ביותר. בכל פעם שאתה מגיע למקום חדש, תמיד יהיו מבטים, לא משנה אם זה ילד בן 4, 14, או מבוגר. אבל תמיד כשאני מגיע למקום חדש, אני רוצה שיראו את האישיות, האופי. האישיות זה הקלף הכי חזק שיש לנו בחיים, וכשהאישיות מצליחה להתגבר על המכשולים - זה שווה הכל".

 

"בהתחלה היה קשה, אבל אז הבנתי שאני באמת עושה משהו ומצליח לשנות"

גודיס מודה כי "בהתחלה היה קשה, באתי בגישה שבחרו בי כי אני כזה, מתוך רחמים, אבל בשלב מסוים הבנתי שהם רואים את היכולות שלי קודם, הבנתי שאני באמת עושה משהו, שאני מצליח לשנות, לתת גישה יותר יפה לחיים, יותר שמחה".

 

"במועצת הנוער הרגשתי שאני פורח, הנחתי מעגלי שיח, השתתפתי בטקסי ימי זיכרון. בתור דובר, ייצגתי את המועצה בכנסים בכל הארץ", משתף גודיס. "אני מרגיש שעשיתי את ההתנדבות על הצד הטוב ביותר, והיתה לי מעטפת שעזרה ותמכה בערכים שלי, חברים שתמיד עטפו אותי, משפחה שעודדה אותי".

 

במבט קדימה, "התכנון שלי הוא להיות פעיל עם בני נוער עם מוגבלות. לגרום להם להיות בתפקידי מפתח, להיות מנטור. להראות שגם אם יש פנצ'ר קטן בגלגל, אפשר להמשיך. אני מרגיש שאם אני יכול להזיז אבן קטנה, הסלע הגדול יזוז בעצמו. אני עשיתי את הצעד הראשון, וזה אומר שאפשר להגיע לקו הסיום".

 

"אל תפחדו, תנו להם לעשות את מה שהם חושבים לעשות, ותאמינו בהם"

חלק חשוב במוטיבציה של בני נוער עם מוגבלות להתנדב בקהילה הוא התמיכה והעידוד מצד ההורים והמשפחה. מיכל גודיס, אמו של יהונתן, עודדה אותו מאז ומתמיד להיות מעורב ולהשתלב, וכעת היא גאה ברצון שלו לתרום לחברה.

 

"כשהוא סיפר לי על ההתנדבות, מאוד שמחתי. מבחינתי זה היה נפלא, כי הוא נחשף לדברים חדשים, יצא החוצה, שיתפו אותו בדברים שהוא לא היה מגיע אליהם בדרכים אחרות".

 

"המגבלה שלו היא מגבלה שרואים אותה, והיא לא פשוטה. זה גורם לחוסר ביטחון, והוא בכל זאת לא פוחד ויש לו ביטחון. התפקיד עשה לו הרבה - יותר ביטחון וגם כיף, לקבל חשיפה בתור דובר עשה לו טוב." אומרת גודיס. "תמיד שידרנו לו שגם אם קורה משהו לא נעים, צריך להתקדם קדימה ולא להיעצר. למרות שההתנדבות היתה אתגר לוגיסטי מבחינתנו, סיפקנו לו תמיכה בהכל. כל מה שצריך, אני שם. רק שיהיה לו טוב, שיתקדם וירגיש כמו כולם".

 

גודיס קוראת לכל ההורים של בני נוער עם מוגבלות, "אל תפחדו, תנו להם לעשות את מה שהם חושבים לעשות, ותאמינו בהם. לפעמים אני בעצמי לא ממש האמנתי ביעדים שהוא רצה להגיע אליהם, ובסוף הוא הגשים אותם. תנו להם להיחשף, אל תתביישו במוגבלות, אתם לא תאמינו למה הילד שלכם מסוגל. הרבה עידוד, והכל יכול להיות נהדר".

 

"התחלנו עם אפס מתנדבים עם מוגבלות, והיום יש 80"

רינת מגידו-שעיה, מנהלת תחום התנדבות נוער באגף החינוך של עיריית ראש העין, היא חלק מהצוות שקידם את הפעילות של יהונתן במועצת הנוער העירונית, ומובילת תכנית 'לשם שינוי' בעיר ב-4 השנים האחרונות.

 

"ב-8 השנים האחרונות, אני מובילה את תחום התנדבות נוער בעיר, ובמסגרת הזו קיבלתי גם את האחריות להוביל את הפיילוט של 'לשם שינוי'.

 

"בשלב הראשון, הבנו שאנחנו צריכים לעשות שינוי עמדות בקהילה- להתגבר על המחסום של התנדבות משותפת של נוער עם מגבלות יחד עם נוער ללא מגבלות. לכן, במהלך השנה הראשונה פיתחנו תכניות ייעודיות המתאימות גם לנוער עם מוגבלות ולנוער בכלל".

 

הכניסה של יהונתן למועצה היתה חלק מהתהליך הכולל - "הבנו שיש מועצת נוער עירונית, אבל לא ייתכן שאין ייצוג לנוער עם מוגבלות. הוא נכנס לשם, הפך לדובר, וקידם את הנושא".

 

לדבריה, לא היה קל לשכנע את נציגי מקומות ההתנדבות, ולעתים תהליך הקליטה וההתאמה היה מורכב וקשה. "לפעמים זה דורש התאמות וגישה מעט שונה, נכנסו לכל מקום שפתחנו לנו את הדלת. התחלנו עם אפס מתנדבים שהם בני נוער עם מוגבלות. אחרי 4 שנים, יש 80 בני נוער עם מוגבלות שמתנדבים. היום כל תכנית התנדבות שאנחנו מגבשים מותאמת מראש להתנדבות של כולם".

 

מגידו-שעיה מספרת גם כי "מה שקרה זה סוג של שינוי כללי בקהילה. אם עושים טקס הוקרה למתנדבים ועולים לבמה בני נוער עם מוגבלות לקבל את התודה המגיעה להם, זה משנה את המרקם הקהילתי. זה מתחיל להיות חלק מאיתנו, ולא בשוליים. זה התחיל לחלחל לכל דבר. השינוי בעיר מהותי, וראש העין אף קיבלה הצטיינות בפיילוט הארצי. היום זה חלק בלתי נפרד מההתנדבות בעיר. מה שראינו תוך כדי הדרך, הוא שברגע שנותנים פלטפורמה ותשתית מתאימה- מגלים יכולות מדהימות של בני הנוער".

 

"בשלב הזה, אנחנו כבר לא יודעים מי נתרם יותר- יש קסם גדול בתהליך, וכולם יוצאים מורווחים".

 

- צוותים חינוכיים, רכזי מתנדבים ומובילי התנדבות באשר הם - מוזמנים להשתמש באופן חופשי בידע שנצבר ובכלים שפותחו במהלך ארבעת שנות הפיילוט, דרך אתר 'לשם שינוי' והמדריך השלם להתנדבות של בני נוער עם מוגבלות.

 

לאתר ולהורדת המדריך היכנסו>>

 

תכנית 'לשם שינוי' מופעלת בשותפות משרד החינוך, משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים, ג'וינט אשלים, הרשת להתנדבות ישראלית, אלווין ישראל ומרכז השלטון המקומי.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים