שתף קטע נבחר

מהן הלוואות גב אל גב?

כשחברות משתי מדינות שונות מלוות זו לזו

בשיתוף מימון ישיר

 

לא מעט ישראלים מנצלים את תקופת החגים על מנת לצאת לחופשת בטן-גב במדינה אחרת. לעתים, גם חברות רב-לאומיות מנצלות את הגב בחו"ל, וזאת לא כדי לנוח, אלא כדי לגדר את סיכוני מטבע החוץ שלהן. לשיטה הזאת קוראים בק טו בק, ובעברית הלוואות גב אל גב, אך בשל פערים מושגיים - הדרך הנפוצה יותר לכנות את השיטה הזאת בעברית היא הלוואות מקבילות.

 

   (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אז בשביל מה זה טוב? נניח שחברה ישראלית משיקה בדיוק פעילות בגרמניה, ונזקקת לאירו כדי להתחיל בפעילות שלה. במקביל, חברה גרמנית מחליטה לפתוח פעילות בארצנו הקטנטונת, ונדרשת לשקלים חדשים כדי לשכור משרדים מפוארים בתל אביב, לשלם לעובדים מקומיים ולהתחיל במסע פרסום. החברות תמיד יוכלו לגשת לשוק מטבע החוץ, ולקנות שם את המטבע הנדרש, בשער הנוכחי. אלא שעסקה שכזאת טומנת בחווה סכנה, התלויה בתנודות השער שבין המפתחות.

 

הלוואות גב אל גב מנסה לגדר בדיוק את זה. לדוגמה, נניח שאירו אחד שווה 0.25 אגורות. צוות ההקמה של החברה הישראלית, עם הגעת המנכ"ל שלהם להמבורג, ייפגש עם הצוות המקביל של החברה הגרמנית ויבקש מהם הלוואה על סך מיליון אירו, שתעבור לחשבון הבנק הגרמני של החברה הישראלית.

 

במקביל, הצוות של החברה הישראלית יארח את ההנהלה הבכירה של החברה מגרמניה בתל אביב, ויעניק להם הלוואה בשקלים, בסכום השווה למיליון אירו בשער היומי, שלשם הדוגמה הנחנו כאחד לארבע. בחשבון הבנק של החברה הגרמנית בארץ יהיו פתאום כ-4 מיליון שקלים.

 

שתי החברות מסכימות מראש על מועד פירעון להלוואה. מכיוון ששתי ההלוואות נעשות במטבע המקומי, הסיכון של תנודת המטבע לא קיים כבר. כעבור עשור, אם נניח שזה מועד ההחזרה שנקבע, החברה הגרמנית תקבל בחזרה את סכום ההלוואה באירו, ואילו החברה הישראלית תקבל בחזרה ארבעה מיליון שקלים.

 

הלוואות מסוג זה נעשות בדרך כלל על ידי חברות הפועלות בשתי מדינות, שבהן שוק המטבע תנודתי, או לחלופין, במטבעות שלהם אין נזילות גבוהה. עם זאת, כמו בכל דבר בעולם הפיננסי, גם עסקה שכזאת טומנת בחובה סיכון - הסיכון הוא שדווקא החברה שהיא לא שלנו, כלומר זאתי שהמטה המרכזי שלה רשום במדינה הזרה, תגיע לדיפולט ולא תצליח להחזיר לנו את ההלוואה.

 

תוצאה של מצב זה היא תוצאה אסימטרית, בה חברה אחת לא מסוגלת להחזיר את החוב והחברה השנייה עדיין מחויבת לו. עם זאת, ניתן לרכך תלות זאת באמצעות חוזה הנלווה להלוואה.

 

בשיתוף מימון ישיר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים