שתף קטע נבחר

הסכם ברקזיט חדש בין בריטניה לאיחוד האירופי

שבועיים לפני הדד-ליין לפרישה מהאיחוד האירופי הודיע בוריס ג'ונסון על "הסכם חדש ונהדר", וקרא לפרלמנט בלונדון לאשר אותו עוד השבוע

 

בוריס ג'ונסון הכריז היום (ה') שבריטניה והאיחוד האירופי הגיעו ל"הסכם חדש ונהדר" לפרישת בריטניה מהאיחוד. ראש הממשלה הבריטי קרא לחברי הפרלמנט בלונדון לאשר את ההסכם השבוע. בימים האחרונים התנהלו בבריסל שיחות קדחתניות כדי להביא לפריצת דרך לקראת תאריך היעד לפרישה - 31 באוקטובר, עוד שבועיים בדיוק.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בוריס ג'ונסון בחירות לראשות ממשלת בריטניה (צילום: AFP)
"הסכם חדש ונהדר". ג'ונסון יצליח להעביר את ההסכם?(צילום: AFP)

בחודש שעבר אישר הפרלמנט הבריטי חוק שקובע שג'ונסון יצטרך לאשר בפרלמנט הסכם ברקזיט עד ה-19 באוקטובר, כלומר השבת הקרובה, ואם לא – ייאלץ לבקש מהאיחוד לדחות את הברקזיט ל-31 בינואר 2020. "השגנו הסכם חדש ונהדר שמחזיר את השליטה", כתב היום ג'ונסון בטוויטר. "עכשיו הפרלמנט צריך לבצע את הברקזיט ביום שבת כדי שנתקדם לנושאים אחרים בסדר העדיפויות כמו יוקר המחייה, מערכת הבריאות הציבורית, הפשיעה האלימה והסביבה שלנו".

 

ג'ונסון, נזכיר, נבחר בחודש יולי לראשות הממשלה במקומה של תרזה מיי - שהתפטרה מתפקידה אחרי שלא הצליחה להעביר בפרלמנט את ההסכם בין בריטניה לאיחוד האירופי. שלוש פעמים ניסתה להעביר את ההסכם וכשלה. ג'ונסון הבטיח שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי ב-31 באוקטובר - עם הסכם או בלעדיו.    

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אתמול דווח על התקדמות משמעותית בשיחות המרתוניות בבריסל, והצדדים הגיעו להבנות באחת הסוגיות הסבוכות ביותר – הגבול היבשתי בין צפון אירלנד, טריטוריה בריטית, לרפובליקה של אירלנד, מדינה עצמאית שחברה באיחוד האירופי. הסוגייה הזו הכשילה את ההסכם הקודם של תרזה מיי, הסכם שאותו דחו המחוקקים הבריטים שלוש פעמים.

 

באותו הסכם נקבע מנגנון שנועד למנוע החזרת מעברי בידוק לגבול, שיהפוך לגבול היבשתי היחיד בין בריטניה לאיחוד האירופי אחרי הברקזיט. ג'ונסון מתנגד למנגנון זה מכל וכל, וטוען שהוא ייאלץ את בריטניה להישאר בתוך איחוד המכסים האירופי – וכך להיות כבולה לחוקיו גם לאחר שתפרוש ממנו. ההסכם החדש משאיר את צפון אירלנד באיגוד המכסים האירופי וכפופה לחוקי המע"מ של האיחוד האירופי – מה שמכעיס את המפלגה הצפון אירית בפרלמנט הבריטי (DUP) שכרגע מתנגדת להסכם ואומרת שהוא מנתק את צפון אירלנד מבריטניה. התמיכה של עשרת חברי הפרלמנט מהמפלגה קריטית לג'ונסון, ובלעדיה הוא יתקשה להעביר את ההסכם.

ברקזיט בריטניה ()
 

לא ברור כמה שמרנים יתמכו בהסכם. האופוזיציה תצביע נגד. מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין אמר היום שאינו יכול לתמוך בהסכם. כדי להצליח להעביר את ההסכם  ג'ונסון זקוק גם לתמיכת 21 חברי פרלמנט מורדים שסולקו מהמפלגה השמרנית. השבוע דווח בסקיי ניוז שהוא יציע להם לחזור למפלגה תמורת הצבעה בעד ההסכם.

 

בנוסף לאישור הפרלמנט בלונדון צריכות כל המדינות החברות באיחוד האירופי לאשר את ההסכם. שעות ספורות לפני פסגת מנהיגי הגוש בבריסל הודיע להם ז'אן קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית, שהושג הסכם "הוגן ומאוזן" וביקש את תמיכתם. "אני מאמין שהגיע הזמן להשלים את הליך הפרישה ולהתקדם מהר ככל האפשר למו"מ על השותפות העתידית בין האיחוד האירופי לבריטניה", מסר ז'אן קלוד יונקר. גם אם ג'ונסון יצליח להעביר את ההסכם ולבצע את הברקזיט בסוף החודש, לונדון ובריסל יצטרכו לנהל מו"מ ממושך על הסכם סחר בעידן שאחרי הפרישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים