שתף קטע נבחר

כשהמאבטח של בן גוריון חזר לצריף המיתולוגי

כשיצחק נוימן שמע שהאורחים שמגיעים בסוכות לצריף בשדה בוקר נפגשים עם שחקנים שמגלמים דמויות מעברו של ראש הממשלה הראשון, בהן גם דמות המאבטח שמבוססת עליו, הוא מיהר להגיע ולספר בעצמו על המנהיג שהכריז על הקמת מדינת ישראל

 

 

מלבד המטיילים, צריף בן גוריון בשדה בוקר אירח אתמול (רביעי) אורח מיוחד - מאבטחו האישי של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון. המאבטח לשעבר יצחק נוימן, בן 79 כיום, שמע שבחג הסוכות מתקיימים בצריף מפגשים עם דמויות מעברו של בן גוריון אשר מגולמות על ידי שחקנים, בהן גם דמותו של מאבטחו האישי. הוא התקשר לצריף וביקש להגיע כדי לפגוש בעצמו את המבקרים ולספר להם מעט מזיכרונותיו.

 


 

נוימן היה מאבטחו האישי של בן גוריון קצת אחרי שחרורו מהצבא, ובמשך שלוש שנים (1964-1961). הוא היה איתו בשדה בוקר בתקופת היותו ראש ממשלה וגם אחריה, צעד איתו מדי בוקר את צעדת הבוקר בשבילי הקיבוץ, אכל לצידו בחדר האוכל וגם שתל איתו את העץ שנמצא עד היום בכניסה לצריף.

יצחק נוימן שומר אישי דוד בן גוריון צריף (צילום: מתוך אוסף פרטי)
יצחק נוימן (עם משקפי השמש) מאבטח את דוד בן גוריון(צילום: מתוך אוסף פרטי)

יצחק נוימן שומר אישי דוד בן גוריון צריף (צילום: דנה אוחנה)
נוימן (משמאל) ליד פסלו של בן גוריון(צילום: דנה אוחנה)

יצחק נוימן שומר אישי דוד בן גוריון צריף (צילום: מתוך אוסף פרטי)
ובצילום מחויך עם פולה בן גוריון(צילום: מתוך אוסף פרטי)

יצחק נוימן שומר אישי דוד בן גוריון צריף (צילום: דנה אוחנה)
בחזרה לחדר העבודה של ראש הממשלה הראשון(צילום: דנה אוחנה)
 

בצריף בן גוריון התרגשו מאוד מהמחווה שיזם נוימן. בצוות הצריף מספרים כי מאז שסיים את תפקידו, לא היה נוימן בקשר עימם. נוימן מספר כי למרות שבן גוריון הציע לו לעברת את שמו (בקשה שלה הוא סירב), לא התנהלו ביניהם שיחות חולין. "אבל הוא הקפיד לשאול אם אני רעב או עייף", הוא נזכר.

 

לנוימן זכורות במיוחד הנסיעות עם בן גוריון מתל אביב לירושלים בימי שבת. "כשהוא שהה בתל אביב, בשבת אחר הצהריים הוא היה נכנס לרכב, מתכופף ומניח את ראשו על ברכיה של פולה אשתו כדי שלא יראו שהוא נוסע בשבת. כך הוא היה מסתתר עד שיצאנו מתל אביב", מספר נוימן. "היינו מגיעים לירושלים אחרי צאת השבת, שם היה בן גוריון משתתף בחוג שבועי לתנ"ך".

 

חובבי כדורסל ימצאו ששמו של נוימן מוכר להם. המאבטח לשעבר שיחק שנים בהפועל ירושלים, ועד היום הוא ממוקם במקום הרביעי והמכובד בטבלת קלעי כל הזמנים של המועדון. מירושלים הוא עבר להפועל חולון. "אז לא שיחקנו בשביל פרנסה או כבוד. פשוט אהבנו לשחק", הוא אומר.

 

בתו, אורלי נוימן, מוסיפה כי הפעם הראשונה שבה ראתה את אביה בוכה הייתה בשנת 1973, כשהודיעו על מותו של בן גוריון. "מאוד התרגשתי להגיע למקום שבו ביליתי כל כך הרבה ימים. היה חשוב לי שילדים שלא יודעים מיהו בן גוריון ישמעו על היומיום שלו, על הרגעים 'הרגילים', החופשות, צעדות הבוקר והארוחות בחדר האוכל", הוא מוסיף.

 

על אף שבמרבית השנה היה בן גוריון אדם שמקפיד לשמור על פרטיותו, מדי שנה, במהלך חג הסוכות, היה נוהג להזמין אליו לסוכה את כל חברי קיבוץ שדה בוקר. המבקרים היו מגיעים לסוכה של בן גוריון, לחגוג איתו את החג וגם את יום הולדתו שחל בסמוך. בן גוריון אף פעם לא ביקש מתנות, אלא תמיד העדיף ברכות ואיחולים כתובים. צוות הצריף, שמתפקד כיום כמוזיאון, המשיך את המסורת.

 

הצריף פתוח למבקרים בימים ראשון-חמישי בשעות 16:00-8:30 וביום שישי עד 14:00, וכן בשבתות בשעות 16:00-10:00. הכניסה בתשלום: 20 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד. לפרטים נוספים: בטלפון 08-6560469 או באתר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אוסף פרטי
נוימן (עם משקפי שמש) לצד בן גוריון
צילום: מתוך אוסף פרטי
מומלצים