שתף קטע נבחר

האוצר מבבל: עשרות תמונות של יהודי עיראק

עובדת במחלקת האוצרות של המרכז למורשת יהדות בבל נתקלה בקבוצת תמונות עלומות, שמצאה לפני שנים רבות אישה מבוגרת, כשהן מושלכות באחד מרחובות תל אביב. פוסט בפייסבוק הביא לאיתורן של כמה מהמשפחות: "התמונות האלו הצליחו להגיע לארץ בדרך לא דרך"

אווה גבאי  (צילום: אילן גבאי)
אווה גבאי עם תמונתה בגיל שנה(צילום: אילן גבאי)
 

 

איך התגלגלו תמונות משפחתיות נדירות של משפחה יהודית מעירק אל פינה נסתרת בתל אביב, כשהם זרוקים ברחוב - ומי המצולמים בתמונות? את החלק הראשון בתעלומה עדיין לא הצליחו לפתור, אבל לגבי זהות המצולמים, דווקא כאן היה פיצוח.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

במהלך פרויקט דיגיטציה המבוצע בארכיון הצילום של המרכז למורשת יהדות בבל, באור יהודה - נתקלה גינת סלמן, עובדת במחלקת האוצרות, בקבוצת תמונות עלומות. מבירור שערכה, התברר לה כי אישה מבוגרת הגיעה לפני שנים רבות למוזיאון ומסרה את התמונות לאחר שמצאה אותן מושלכות באחד מרחובות תל אביב עם כל תכולת ביתה של אישה שנפטרה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"היא לא יכלה לספר לנו שום פרט על המצולמים, כי לא ידעה עליהם כלום", מספרת עליזה דיין-חממה, מנכ"לית המרכז חמורשת יהדות בבל. "עניין אותנו למצוא את מקור התמונות, והחלטנו להשתמש בכוחן של הרשתות החברתיות בתקווה שמישהו יזהה אדם או שניים, וכך נוכל לפתור את התעלומה ולקבל מידע על המצולמים".  

 

 

דיין-חממה מספרת כי התמונות הועלו לדף הפייסבוק של המרכז, וגם לעמוד האינסטגרם. "החשיפה לפוסט הייתה מטורפת, והתגובות מדהימות. לפוסט היו מעל 200 שיתופים בעשרות קבוצות. קיבלנו המון תגובות מאנשים שונים, והפנייה המרגשת ביותר הייתה של בחור בשם אילן גבאי שזיהה באחת התמונות את אמו כשהייתה תינוקת. בנוסף לגבאי, יצרו איתנו קשר אנשים נוספים המתגוררים בארץ, בלונדון ובקנדה שזיהו את עצמם בתמונות. ובכך הושלם לנו הפאזל".

 

 לאה ואברהם כהן( הוריה של אוה גבאי) (באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)
זוהו: לאה ואברהם כהן (הוריה של אוה גבאי)(באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)

 

עותקים מפתיעים

גבאי, שזיהה כאמור את אימו בתמונות, נתקל בהן בקבוצת הפייסבוק "זיכרונות רמת גן", כאשר מישהו שיתף את הפוסט של מרכז המורשת: "זיהיתי את משפחתי. הראיתי את התמונות לאמי שהתרגשה מאוד", הוא מספר. "התמונות היו מוכרות לי מבית ילדותי, אבל לא חשבנו שיש עד העתקים ולא ידענו כלל שהן נמצאות שם ברחוב. למיטב ידיעתה של אמא שלי, ההעתקים הללו היו שייכים לדודה שלה שנפטרה לפני 20 שנה".

 

לאה ואברהם כהן בחתונתם (באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)
לאה ואברהם כהן בחתונתם(באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)

 

אווה גבאי לבית כהן, אמו של אילן, חגגה לא מכבר את יום הולדתה ה-80, ומתגוררת עם בעלה דוד ברמת גן, העיר שבה גידלו את שלושת בניהם. "התמונה צולמה במלאות לי שנה, ותצלום מוגדל וממוסגר שלה שמור בביתי עד עצם היום הזה", היא מספרת ל-ynet.

 

"אני מעריכה מאד את המאמץ של הוריי להביא את התמונה ארצה, על אף כל הקשיים. זו מזכרת נפלאה מהילדות, כמו גם תמונות נוספות שהצליחו בדרך לא דרך להגיע ארצה".

 

גבאי אף מצאה את תמונת הוריה בתוך אוצר התצלומים העלומים: "בתמונת הזוג הנשוי מצולמים הוריי, לאה ואברהם כהן ז"ל, ביום חתונתם. תמונה מוגדלת וממוסגרת שלה נמצאת בביתו של אחי. לא הייתי מודעת לכך שישנם עותקים נוספים של תמונות אלו, ואני שמחה שהם הגיעו אל המרכז למורשת בבל, אשר מתעד את ההיסטוריה רבת השנים של יהודי עירק". 

 

  (https://besttv232-ynet-images1-prod.cdn.it.best-tv.com/PicServer5/2019/10/24/9555368/9555338091114)
אוצר בלום של תמונות, שלא לכולן נמצא זיהוי(https://besttv232-ynet-images1-prod.cdn.it.best-tv.com/PicServer5/2019/10/24/9555368/9555338091114)

 

לדברי דיין-חממה, "במרכז מורשת יהדות בבל אנחנו שמים דגש על שימור המורשת המפוארת של יהדות בבל שהחלה עם הגלות, לפני מעל ל-2,600 שנה. יש לנו ארכיונים ותיעוד נדיר של תמונות, צילומים, מסמכים והקלטות אודיו ווידיאו שאנחנו שומרים אצלנו. בספריית המרכז ישנם כותרים נדירים וכתבי יד מקוריים גם מלפני 200 שנה".

 

האלבום המלא - בקישור הזה

 

  (באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)
(באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)

 

 לאה כהן (באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)
לאה כהן(באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל
זוהו: לאה ואברהם כהן
באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל
מומלצים