שתף קטע נבחר

העוול הביורוקרטי יתוקן: פסיקת מהפכת הטיפול בנכים

מטפלת זרה יצרה כימיה מופלאה עם חולת אלצהיימר וטיפלה בה במסירות. אבל נוהל נוקשה, שאסר על מטפלות זרות לעבור מהפריפריה למרכז, מנע את העסקתה הקבועה. המשפחה הנואשת ערערה, וביהמ"ש העליון פסק לטובתה ונתן תקווה לאלפי נכים נוספים: "להבטיח את כבוד המטופל"

פרסום ראשון: מהפכה בתחום הסיעוד צפויה לתקן עוול ביורוקרטי ולסייע לאלפי נכים וחולים בישראל ובהם שרה רביד, חולת אלצהיימר שהתקשתה לקבל מטפלת אישית רק בגלל נוהל נוקשה שנכנס לתוקף לפני כשש שנים.

 

הנוהל קבע כי שיבוץ מטפלת זרה שמגיעה מחו"ל ייקבע בהתאם למקום מגורי המטופל. אם שובצה למשל בנתיבות שבפריפריה, תוכל לעזוב את המטופל ולעבוד באזור גיאוגרפי אחר רק אם הוא הועבר למוסד סיעודי או נפטר.

 

הכלל נקבע משום שמטפלות רבות ששובצו בפריפריה רצו לעבוד בערים גדולות, מה שהיה עלול ליצור מצוקת מטפלות בפריפריה.

 

אבל הנוהל פגע בעקיפין גם בנכים שגרים במרכז. אם אחד מהם קיבל המלצה על מטפלת מהפריפריה שלא הסתדרה עם המטופל שלה או עם משפחתו - חל על אותה מטפלת איסור אוטומטי לעבוד אצלו. מטופלים שניסו להילחם בנוהל נכנסו לגיהינום ביורוקרטי מורט עצבים.

שרה רביד ואפווה בנדוגה (צילום: אבי מועלם)
שרה רביד והמטפלת אפווה בנדוגה(צילום: אבי מועלם)

אחת מהן היא שרה רביד (78) מראשון לציון, נכה ב־100%. "אמי חלתה בגיל 60", מספר בנה, אסף רביד. "עד אז הייתה אישה עצמאית, מנהלת בית ספר, אקדמאית וקרייריסטית שגידלה שלושה ילדים. היא דעכה מאז ונעלמה מהעולם. הפכה לאישה מבוהלת שכל דבר מערער אותה. כדי לטפל בה צריך עובדת שגם תאהב אותה וגם תעשה היטב את העבודה, וזה לא פשוט למצוא מטפלת כזאת".

 

לפני כארבע שנים, לאחר שמטפלת מוצלחת שטיפלה בשרה חזרה למולדתה, ביקשו ממנה בני משפחתה של שרה המלצה על מישהי שתוכל להיכנס לנעליה. היא המליצה על חברתה, אפווה בנדוגה מסרי לנקה, שמטפלת באדם באשדוד אך רוצה לעזוב כי לא הרגישה שם בנוח.

 

אפווה באה לבקר את שרה, ובין השתיים נוצרה כימיה. "היא התאימה לאמא כמו כפפה ליד, ואמא מאוד נקשרה אליה", מספר אסף. "אפווה טיפלה בה היטב וידעה לעשות כל דבר בזמן".

 

משפחתה של שרה הגישה לרשות האוכלוסין וההגירה בקשה להעסיק את אפווה. "בשל מצבה של אמא לא חשבנו שתהיה בעיה, הרי אנחנו מדברים כאן על חיי אדם", מספר אסף. לתדהמתם בקשתם נדחתה ביובש. "אמרו לנו שזה המצב ושאין עם מי לדבר". לפני כשנתיים וחצי החלה המשפחה בניסיונות לשנות את רוע הגזירה. "עמדנו בפני חומה ביורוקרטית ואטומה. אתה מרגיש שמשרד הפנים נלחם בך כל הזמן".

עו
עו"ד ורשה(צילום: אנטון מיסלאבסקי)

המשפחה נדחתה על ידי מספר ערכאות משפטיות ובאמצעות משרד תומר ורשה עורכי דין, המתמחה בהגירה ומעמד בישראל, ערערה לבית המשפט העליון.

 

בקשתם נידונה בפני הרכב של שלושה שופטים, ובשבוע שעבר הם הפכו את הקערה על פיה. החלטת השופטים קובעת כי בקשות להעתקת העסקתה של מטפלת זרה לא יידחו מעתה אוטומטית, וכי המשפחה המבקשת תוכל להפנות את בקשתה לוועדה הומניטרית מיוחדת. בני משפחתה של שרה מתעתדים להגיש בקשה כזו, ומקווים לטוב.

 

השופט עוזי פוגלמן כתב בפסק הדין: "הסעיף מציב את אנושיותו וכבודו של המטופל ונועד להבטיח את ערכי שלמות גופו ונפשו. הסעיף מכיר בכך שבמקרים מסוימים ניתוק קשר בין המטופל לעובד הזר עלול לפגוע במטופל ולהגדיש את סאת הסבל שבה מצוי המטופל ממילא". באשר למשפחתה של שרה רביד קבע השופט: "עניינם לא נבחן לגופו ולא נשקלו מצבה הקשה והפגיעה החמורה שעשויה להיווצר כתוצאה מהפסקת הטיפול בה על ידי העובדת".

 

עו"ד ורשה סיכם: "זו חובתנו המוסרית כמדינה להקל ככל האפשר על הנכים והקשישים בארצנו, שדווקא בשעתם הקשה זקוקים לנו יותר מכל, וכל בקשתם היא לקבל טיפול לפי בחירתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים