שתף קטע נבחר

תמה הסאגה שהדירה שינה מעיני 61 נכים

כבר 17 שנה פועל מרכז יום שיקומי לנכים בבאר שבע תחת עמותת איל"ן. במכרז חדש להפעלת המקום זכתה עמותת הקדש גשר, אף שמבקר המדינה מצא מחדלים חמורים בפעילותה. המטופלים התנגדו, איל"ן עתרה וההליך המשפטי נמשך 9 חודשים - עד שיו"ר גשר הפתיע בדיון, אמר "אני מוותר למען המטופלים" וזכה לתשואות

בדיון שהתקיים היום (ה') בבית המשפט המחוזי בירושלים, הגיעה אל קיצה סאגה שנמשכה תשעה חודשים, והדירה שינה מעיני 61 נכים ובני משפחותיהם. מה שהכריע את הדיון היו כעשרה נכים שהגיעו מהדרום הבוער, מילאו את אולם בית המשפט הקטן בכיסאות גלגלים וביקשו להשמיע את קולם בדיון.

 

מדובר בנכים המטופלים במרכז יום שיקומי בבאר שבע שפועל כבר 17 שנה תחת עמותת איל"ן. למכרז האחרון שערך משרד הרווחה להפעלת המקום ניגשו עמותת איל"ן והקדש גשר, המתמחה בשיקום תעסוקתי. במכרז זכתה גשר, אף שהמטופלים במרכז היום סובלים ממאה אחוזי נכות ואינם יכולים כלל לעבוד, ולמרות שמבקר המדינה ו"ידיעות אחרונות" חשפו מחדלים חמורים בפעילותה.

דנה ביטון שניהלה את עמותת איל
"אי אפשר לדלג עלינו". הנכים ובני משפחתם בבית המשפט(צילום: יפעת ארליך)
 

איל"ן ערערה על ההחלטה בפני ועדת המכרזים וזו שינתה את דעתה, אך אחרי שימוע שנערך לגשר, שינתה את דעתה פעם נוספת וכך חלפו תשעה חודשים בלי הכרעה. שני הצדדים עתרו לבית המשפט. עו"ד דוד רן-יה המייצג את איל"ן ביקש מהשופטת, עינת אבמן מולר, לאפשר לנציגת משפחות הנכים לדבר. השופטת נענתה.

 

"יש לי שלושה אחים שסובלים מניוון שרירים קשה", סיפרה מלכה כהן, תושבת נתיבות. היא סיפרה שאח נוסף מת לפני עשור. "שנתיים הוא היה במפעל מוגן של גשר, וכל מה שהוא עשה שם זה למיין ברגים. אחר כך הודיעו לו שהוא לא מתאים יותר למפעל והוא מת בבית בבדידות".

דנה ביטון שניהלה את עמותת איל
"נלחמתי למען האנשים שאני אוהבת". ביטון(צילום: יפעת ארליך)

כהן הוסיפה כי "שתי האחיות שלי, לעומת זאת, מוסעות כל יום מנתיבות כבר עשר שנים למרכז השיקומי בבאר שבע שפעל תחת איל"ן עד היום. הן פורחות שם. שלחנו חמישה מכתבים למשרד הרווחה וביקשנו להשמיע את דעתנו. בקושי ענו לנו. אין שום סיבה לשנות מפעיל כאשר כולם מרוצים ממנו. אנחנו לא ניתן גשר לעשות את הסטאז' שלהם על גבינו. אני נרגשת. אני מדברת מדם ליבי. לא יכול להיות שדיון כזה יתקיים בלי שאנחנו המשפחות נהיה צד בהליך הזה. אי אפשר לדלג עלינו".

 

אל דבריה של כהן הצטרפו קריאות נוספות של נכים שהביעו חשש כבד מן השינוי הצפוי להם. השופטת הקשיבה לדברים אך ביקשה להמשיך את הדיון המשפטי היבש בנוגע לחוקיות המכרז. מי שהפתיע וטרף את הקלפים היה דווקא מנכ"ל גשר, אריק ברמי, שקיבל את רשות הדיבור והודיע שגשר מוותרת על המכרז לטובת איל"ן, לאור הבקשה של המטופלים.

 

דבריו של ברמי התקבלו במחיאות כפיים והוא אף זכה לחיבוקים מצד הנכים ובני המשפחות. "אני וכל החברים בארגון גשר רואים בתפקיד שלקחנו על עצמנו שליחות חברתית ומוסרית. מתוך ראייה זו פעלתי גם במקרה הזה", הסביר ברמי. "שמעתי את פנייתם של מקבלי השירות על רצונם להישאר תחת המסגרת הנוכחית. למרות שלדעת כל המומחים וכן ועדת המכרזים התוכנית שהגשנו טובה יותר למקבלי השירות, הוריתי לעורכי דיני לוותר על העתירה והמכרז. אני מאחל לאנשים הנפלאים האלה רק טוב".

דנה ביטון שניהלה את עמותת איל
"לא ידענו אם יוכלו להגיע בגלל הטילים". ביטון והמטופלים(צילום: יפעת ארליך)

דנה ביטון, עובדת סוציאלית ומי שהקימה את המרכז השיקומי וניהלה אותו ב-17 השנים האחרונות, פרצה בבכי בתום הדיון. "זה בכי של שמחה", הסבירה ביטון. "עברו עלי תשעה חודשים של היריון קשה ועכשיו נולד לי ילד בניתוח קיסרי. המרכז הזה הוא הילד שלי. אומרים שאמא יודעת הכי טוב מה טוב לילדים שלה. ואני יודעת שעמותת איל"ן המפעילה אותנו מיום פתיחתנו היא הטובה ביותר עבור המטופלים שלנו".

 

ביטון הוסיפה כי "לא נאבקתי כאן על מקום העבודה שלי. גשר פנו אליי והציעו לי להמשיך ולנהל את המרכז גם תחתיהם, ויש לי גם קביעות באגף הרווחה בבאר שבע. נלחמתי למען האנשים שאני כל כך אוהבת. עד הרגע האחרון לא ידענו האם בני המשפחות והנכים יוכלו להגיע, בגלל הטילים. חשבנו להגיע רק הצוות, אבל כשהכריזו הבוקר על חזרה לשגרה בבאר שבע, המשפחות התארגנו מהר ובאו. עכשיו הם ביקשו שניסע לקניון מלחה, לחגוג ולהירגע מהמתח של החודשים האחרונים ומהמתח של האזעקות".

 

מנכ"ל איל"ן בועז הרמן מסר כי "לא ניתן להתעלם מרצונם, כבודם וקולם של אנשים עם מוגבלות ביחס לשירות הניתן להם. אני שמח על ההחלטה המתבקשת של הקדש גשר להסיר את התמודדותה הבעייתית מהמכרז".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יפעת ארליך
הנכים והמשפחות בבית המשפט
צילום: יפעת ארליך
מומלצים