שתף קטע נבחר

 

עיראק ניצחה את איראן: "מסר לשהידים מתחריר"

חגיגות גדולות בבגדד בסוף עוד יום של עימותי דמים בין המפגינים למשטרה: נבחרת הכדורגל ניצחה במוקדמות המונדיאל את איראן, שאותה מאשימים עיראקים בהשתלטות על ארצם. בכיכר תחריר שרקו בוז להמנון האיראני, אוהדים באו למשחק בבגדים שחורים: "לסלק את טהרן והסוכנים שלה"

עיראקים מאושרים חגגו אתמול (יום ה') את ניצחון נבחרת הכדורגל הלאומית שלהם על איראן במוקדמות המונדיאל. המפגינים ברחבי עיראק, המוחים בימים אלה נגד ממשלתם ונגד תומכיה בטהרן, שואבים מהניצחון הזה גם את העידוד שכל כך נחוץ להם להמשך מחאתם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

כך חגגו העיראקים את הניצחון על איראן

כך חגגו העיראקים את הניצחון על איראן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עיראק איראן מוקדמות מונדיאל (צילום: AFP)
שער בדקה העשירית. המשחק בעמאן(צילום: AFP)
בגדד כיכר תחריר צופים ב משחק מוקדמות מונדיאל עיראק איראן (צילום: AP)
"בגדד תישאר חופשייה". חוגגים בתחריר(צילום: AP)

עיראק איראן מוקדמות מונדיאל אצטדיון עמאן (צילום: רויטרס)
השחקנים העיראקים אחרי הניצחון(צילום: רויטרס)

המשחק שרבים כל כך ציפו לו, ושהסתיים בניצחון 1:2 לעיראק, היה סיום מרומם-רוח לעוד יום דמים, שבו נהרגו ארבעה מפגינים מפגיעות של רימוני גז מדמיע בבגדד.

 

המשחק נערך בעמאן, בירת ירדן, ועיראקים רבים החיים מחוץ לארצם הגיעו אליו לבושים שחור כאות כבוד למפגינים שנהרגו בעיראק, או כשהם עוטים מסכות-מנתחים כמו אלה שהמפגינים שם נוהגים לחבוש כדי להתגונן מהגז המדמיע.

 

בכיכר תחריר בבגדד, נקודת הכינוס המרכזית של פעילי המחאה נגד האליטה השלטונית בעיראק, צפו המפגינים במשחק על גבי מסך ענק אחרי עוד יום של עימותים עם שוטרים. כשההמנון של איראן נוגן לפני המשחק הם שרקו בוז וקראו "איראן החוצה, בגדד תישאר חופשייה" לקול מכות תופים. כשנבחרת עיראק כבשה את שערה הראשון, בדקה העשירית, קולות זיקוקים מילאו את בגדד.

 

באנו לתמוך, לא רק בנבחרת

איראן ועיראק, נזכיר, ניהלו ביניהן מלחמה איומה בשנים 1988-1980, כשבבגדד שלט הדיקטטור הסוני סדאם חוסיין. אלא שאחרי הפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003, שבה הופל משטר סדאם, עלתה לשלטון בעיראק, שכמו איראן היא מדינה בעלת רוב שיעי, ממשלה נוחה בהרבה לטהרן, ואיראן החלה ליהנות מהשפעה רבה על הנעשה בעיראק.

בגדד כיכר תחריר צופים ב משחק מוקדמות מונדיאל עיראק איראן (צילום: MCT)
צופים במשחק בכיכר המחאה בבגדד(צילום: MCT)

עיראק איראן מוקדמות מונדיאל אצטדיון עמאן (צילום: EPA)
"תומכים בנבחרת - ובחברים". אוהדים עיראקים בירדן(צילום: EPA)

בשנים האחרונות תמיכה טהרן ברבות מהמיליציות ששולבו על-ידי ממשלת עיראק ב-2014 במלחמה נגד דאעש, וכך זכתה בהשפעה גדולה עוד יותר: המיליציות הללו נלחמו לצד כוחות הביטחון העיראקיים והכוחות האמריקניים כדי לחסל את ארגונו של אבו בכר אל-בגדדי, ואחרי שדאעש מוגר בשנה שעברה הפכו המיליציות הללו לכוח צבאי ופוליטי רב עוצמה המשרת את האינטרס האיראני בתוך עיראק.

 

במהלך מחאת העיראקים נגד השלטון הנוכחי בבגדד, שפרצה בחודש שעבר ושבה נהרגו כבר יותר מ-330 בני אדם, הביעו מפגינים עיראקים זעם על תמיכתה של איראן בממשלה העיראקית שאותה הם רוצים להפיל. הם הרבו להאשים את טהרן בבחישה בענייניה הפנימיים של עיראק.

 

הערב, כשלגופו מדי נבחרת הכדורגל של עיראק, סיפר האוהד בן ה-26 אחמד, שבא לצפות במשחק בבגדד, כי ההתמודדות הספורטיבית מעבירה "מסר חשוב".

בגדד כיכר תחריר צופים ב משחק מוקדמות מונדיאל עיראק איראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

עיראק איראן מוקדמות מונדיאל אצטדיון עמאן (צילום: AFP)
אבטחה כבדה באצטדיון בירדן(צילום: AFP)

בגדד כיכר תחריר צופים ב משחק מוקדמות מונדיאל עיראק איראן (צילום: MCT)
בוז להמנון. המפגינים בכיכר(צילום: MCT)

גם מוסטפה עבדאללה, אוהד בשנות ה-40 לחייו ואחד מכ-70 אלף עיראקים שחיים בירדן, מרגיש כך. הוא התייצב הערב למשחק חמוש בדגל עיראק: "המטרה החשובה ביותר שלנו היא להעביר מסר ברור לכל העם העיראקי – סונים, שיעים, כורדים – שאנחנו מתנגדים להתערבות של איראן ושל סוכניה במדינה שלנו. איראן והסוכנים שלה הם הסיבה לבעיות שפוקדות את עיראק מאז נפילת סדאם ב-2003".

 

"באנו לא רק לתמוך בנבחרת שלנו נגד איראן באצטדיון, אלא גם לתמוך בחברים שלנו שמפגינים בתחרות הגדולה ביותר שלהם – המרד שלהם נגד איראן ונגד חוסר הצדק בעיראק".

 

גיבורים, לא רק בכיכר

המשחק בין איראן לעיראק, שתי מדינות שמשוגעות על כדורגל, אמור היה להתקיים בעיר הנמל בצרה שבדרום עיראק, אבל התאחדות הכדורגל הבינלאומית קבעה שבמצב הביטחוני הנוכחי בעיראק אי אפשר לקיימו שם, ויש לערוך אותו במקום ניטרלי.

 

לקראת המשחק היום התפרסו כוחות הביטחון הירדניים בכוחות גדולים סביב האיצטדיון. שעות לפני תחילת המשחק כבר זרמו אלפי עיראקים לאצטדיון בעמאן – האצטדיון הגדול ביותר בירדן. הם נהנו מכניסה חופשית שאפשרה להם התאחדות הכדורגל של ארצם. האוהדים העיראקים הניפו את דגל הלאום, אבל נאסר עליהם להכניס שלטי מחאה למקום.

עיראק איראן מוקדמות מונדיאל אצטדיון עמאן (צילום: רויטרס)
מסר למשפחות השהידים. אוהדת בעמאן(צילום: רויטרס)

עיראק איראן מוקדמות מונדיאל (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עיראק איראן מוקדמות מונדיאל אצטדיון עמאן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"באנו למלא את חובתנו קודם כל על-ידי תמיכה בנבחרת שלנו, ושנית על-ידי הבעת התמיכה שלנו באחינו שהתקוממו נגד השחיתות וחוסר הצדק בעיראק", אמרה נווראס אל-משהדאני, עיראקית שגרה בעמאן. לדבריה המשחק אִפשר הפוגה קלה ממראות האש והדם שמגיעות בימים אלה מארצה.

 

 

אמג'ד פאהד, עיראקי בשנות ה-50 לחייו, סיפר שהוא רוצה שעיראק תמחץ את איראן על כר הדשא – כפי שהיא עושה בבית. ארקאן נג'יב, איש כדורגל ותיק בעיראק, אמר אחרי המשחק שהניצחון שלח "מסר גדול למשפחות השהידים והגיבורים של כיכר תחריר".

 

בבגדד החגיגה הייתה גדולה. "השחקנים עשו את העם ואת האוהדים שלהם שמחים", אמרה שרה, בת 25, על נבחרת הכדורגל. "הקבוצה הוכיחה שאנחנו גיבורים בכל מקום, לא רק בכיכר תחריר".


פורסם לראשונה 14/11/2019 23:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
זה לא רק כדורגל. עיראק-איראן
צילום: EPA
מומלצים