שתף קטע נבחר

1,000 עצורים באיראן; ארה"ב: "תנו להם לדבר!"

איראן טוענת שהשקט חזר לרחובות אחרי המהומות של מחאת הדלק. רבבות מפגינים יצאו להפגין נגד השלטון, וכדי לדכא את המחאה איראן ניתקה את האינטרנט. עדיין לא ברור כמה נפגעו בעימותים עם השוטרים, ואם ההפגנות אכן הסתיימו. המנהיג העליון חמינאי: "מי שהתפרע לא שייך לעם שלנו"

 

המשטר באיראן מתמודד בימים האחרונים עם מהומות ברחבי המדינה, בעקבות ההחלטה להעלות את מחירי הדלק. מפגינים יצאו לרחובות ב-100 ערים ויישובים, ולפי הדיווחים באיראן כאלף נעצרו ולפחות שלושה בני אדם נהרגו בעימותים עם השוטרים. כדי לבלום את המחאה החליטה איראן לחסום את הגישה לאינטרנט. מחאת הדלק היא המחאה הגדולה נגד המשטר האיראני מאז סוף 2017.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי יותר מ-87 אלף איראנים השתתפו בהפגנות ברחבי המדינה, שבהן נבזזו מאה סניפי בנק וחנויות. גורמים ביטחוניים ששוחחו עם "פארס" דיווחו שהמשטרה עצרה כאלף בני אדם. איראן לא פרסמה נתונים רשמיים על מספר העצורים בהפגנות, שחלקן גלשו לאלימות ולעימותים עם השוטרים – וכללו הצתות של חנויות וסניפי בנק, שימוש בגז מדמיע ואפילו חילופי אש.

סניף בנק איראן הוצת מחאת דלק איספהאן (צילום: MCT)
סניפי בנק הוצתו במחאה באיראן(צילום: MCT)

סניף בנק איראן הוצת מחאת דלק איספהאן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

גם מניין רשמי של הרוגים בהפגנות לא פורסם. כרגע מדווחים באיראן על שלושה הרוגים לפחות, אך לפי דיווחים לא מאומתים שפורסמו אתמול מניין הקורבנות גבוה בהרבה ועומד על 15 לפחות. סוכנות הידיעות IRNA דיווחה שאחד ההרוגים הוא שוטר שנהרג כשמפגינים תקפו תחנת משטרה בעיר קרמנשה. בשישי נהרג מפגין בעיר סירג'אן, שנמצאת 800 ק"מ מדרום לטהרן. מחוקק איראני סיפר שההרוג השלישי היה בהפגנה בפרברי הבירה טהרן.

 

"לאנשים יש את הזכות להפגין, אבל זה שונה מהתפרעויות", אמר אתמול (א') נשיא איראן חסן רוחאני. "אנחנו לא יכולים לאפשר חוסר יציבות במדינה", הוסיף. כשהמנהיג העליון עלי חמינאי התייחס להעלאת מחירי הדלק הוא אמר כי "אין ספק שחלק מהאנשים מודאגים מההחלטה הזאת. אבל למי שאחראים לחבלה ולהצתות הם חוליגנים, לא העם שלנו. מתנגדי המהפכה והאויבים של איראן תמיד תמכו בחבלה ובפגיעה בביטחון, וממשיכים לעשות זאת. לרוע המזל היו כמה בעיות, וכמה אנשים איבדו את חייהם וכמה מרכזים נהרסו".

הפגנה הפגנות איראן תחנת דלק הוצתה ב טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סניף בנק איראן הוצת מחאת דלק איספהאן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מחאת הדלק פרצה בסוף השבוע. איראן, שנמצאת במצב כלכלי קשה במיוחד אחרי חזרת הסנקציות האמריקניות ופרישת ארה"ב מהסכם הגרעין, העלתה בחמישי את המחיר של ליטר בנזין. בנוסף הטילה מגבלות על צריכת הדלק. חברת הנפט המרכזית הודיעה שמעתה מחיר ליטר בנזין מזנק מ-10,000 ריאל (82 אגורות) ל-15,000 ריאל (1.24 שקל). בנוסף הוגבלה צריכת הדלק ל-60 ליטר בחודש, ומי שיתדלק מעבר לכך יצטרך לשלם פי שלושה מהמחיר הרגיל. האיראנים, שכבר סובלים מיוקר מחייה ואבטלה גבוהה, מאמינים שבמדינה שעשירה בנפט דלק זול הוא זכות בסיסית – ולכן יצאו למחות.

 

הנשיא רוחאני אמר שהמדינה תשתמש ברווחים מעליית המחירים לסייע ל-60 מיליון נזקקים באיראן (שבה חיים 80 מיליון בני אדם). העלאת המחירים תכניס לאיראן 300 טריליון ריאל בשנה (2.55 מיליארד דולר). "אנחנו צריכים להעלות מסים ולייצא יותר נפט, או לקצץ את הסובסידיות ולהעביר את הרווחים לנזקקים", אמר רוחאני. אחרי שהמנהיג העליון עלי חמינאי הביע תמיכה בהעלאת מחירי הדלק דחה הפרלמנט את ההצעה לביטול ההעלאה. מחוקק התפטר במחאה ואמר שנוכחות חברי הפרלמנט במשכן "חסרת חשיבות".

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר טהרן איראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר אספהאן איראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

יום אחרי תחילת ההפגנות החליטה איראן לנתק את האינטרנט במדינה ל-24 שעות, ועצרה את שטף הסרטונים שעלו לרשת ותיעדו מהומות ברחובות המדינה. רק עמודים בודדים של רשויות ואישים במדינה ואתרי חדשות המשיכו לפעול כרגיל. "איראן נמצאת כרגע בעיצומו של ניתוק כמעט מוחלט מאינטרנט", דיווח שלשום אתר Netblocks, שעוקב אחרי חסימות ברחבי העולם.

 

סוכנות הידיעות האיראנית ISNA דיווחה שמועצת הביטחון הלאומית העליונה הורתה להגביל את הגישה לאינטרנט ברחבי איראן, ולא הוסיפה מדוע. הסוכנות דיווחה שעד אתמול בערב ההפגנות במדינה שככו, אך לאור מגבלות האינטרנט אי אפשר לאמת את הטענה הזאת. לפי רויטרס סרטונים שעלו לרשת מראים שההפגנות לכאורה נמשכות בטהרן ובערים נוספות.

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר אספהאן איראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר אספהאן איראן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

בארה"ב גינו אמש את השימוש של כוחות הביטחון האיראניים ב"כוח קטלני" נגד המפגינים. בהודעת הבית הלבן נמסר: "ארה"ב תומכת בעם האיראני במחאתו השקטה נגד המשטר שאמור להנהיג אותו. אנחנו מגנים את השימוש בכוח קטלני ובהגבלות תקשורת חמורות נגד המפגינים".

 

מורגן אורטגוס, דוברת מחלקת המדינה, גינתה גם היא את ניתוק האינטרנט באיראן. "תנו להם לדבר!", כתבה הדוברת בטוויטר. בדובאי אמר השגריר החדש של ארה"ב באיחוד האמירויות שאמריקה לא תעודד החלפת משטר באיראן. "אנחנו הולכים לתת לעם האיראני להחליט בעצמו על עתידו", אמר השגריר ג'ון רקולטה. "הם מתוסכלים. הם רוצים חופש. ההתפתחויות האלה שאתם רואים כרגע הן האנשים שלהם שאומרים להם 'אנחנו צריכים שינוי, אנחנו רוצים לשבת עם הממשל האמריקני". איראן, נזכיר, מסרבת לנהל מו"מ עם ארה"ב על תוכנית הגרעין שלה ללא הסרת הסנקציות האמריקניות.

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 17/11/2019 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים