השאלות המביכות של נשים בהיריון
היריון הוא דבר נפלא ומרגש אבל יכול גם להעלות לא מעט תהיות וחלקן עשויות להיות גם די מביכות. כדי לענות על השאלות האלה אחת ולתמיד, אספנו רופאים מתחום ההיריון והלידה וביקשנו מהם את התשובות שכל היריונית חייבת לדעת. צפו
בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר
"בזמן ההיריון אישה עוברת שינויים של מבנה הגוף שלה, שינויים של הפעילות של האיברים שלה", אומר פרופ' ירון רבינוביץ, סגן מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא תל השומר. חלק מהשינויים האלה יכולים להעלות לא מעט שאלות ובעיקר – האם הדברים יחזרו לקדמותם לאחר הלידה?
כדי לענות על התהיות הללו, אספנו ארבעה רופאים מתחום ההיריון והלידה וקיבלנו מהם את התשובות לשאלות המביכות ביותר של נשים בהיריון. צפו:
יכול להיות שיש לי יותר גזים בהיריון?
התשובה הרווחת לשאלה הזו הייתה – בפירוש כן. הדבר קשור בעיקר לפעילות מעיים מוגברת במהלך ההיריון. אמנם מדובר בתופעה לא נעימה אבל בהחלט באחת מהתופעות הרגילות שחווה אישה בהיריון. ההמלצה במקרה הזה היא פשוט לנסות לחיות עם זה. אחרי הלידה זה יעבור.
תפרים אחרי לידה
אחת השאלות הנפוצות בנושא של לידה היא 'איך לוודא שתופרים רק מה שצריך?'. ראשית, על היולדות להבין כי החתך נועד בראש ובראשונה להקל על הלידה ועל היציאה של הילוד. גם כאשר לא עושים אותו, לעיתים יש צורך בתפירה. "קודם כל הנשים צריכות לדעת שהנרתיק הוא מקום שמחלים במהירות", אומר פרופ' מרדכי דוליצקי, אחראי מחלקות יולדות ומנהל מרפאת משכב לידה במרכז הרפואי שיבא תל השומר. "עוד חשוב שהנשים ידעו, זה שמי שמבצע את התפירה הוא תמיד רופא מיומן שעבר הכשרה לכך". ד"ר רותם ענבר, רופאת חדר לידה בשיבא, מוסיפה כי "לא כל אישה תזדקק לתפרים. אנחנו לא מבצעים חתך אלא אם צריך ויש פעמים, בעיקר בלידות חוזרות, שבהן אין תפירות בכלל.
האם זה מסוכן ללחוץ לקקי בהיריון?
גם פה מדובר בשאלה שעולה בפורומים רבים. אצל נשים בהיריון השאלה עולה בעיקר בשל החשש כי התינוק עלול לצאת בלחיצה חזקה מידי. ד"ר רקפת יואלי, סגנית מנהל מחלקת היריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי שיבא עונה באופן חד משמעי – "ברור שלא. לא יולדים מלעשות קקי. כל אישה שילדה יודעת כמה חזק צריך ללחוץ".
מתי הפטמות שלי יחזרו לצבע ולגודל המקורי שלהן?
"הפטמות הן חלק מהאיברים בגוף של האישה שבמהלך ההיריון עוברים שינויים של פיגמנטציה", אומרת ד"ר ענבר. ד"ר יואלי מוסיפה כי "בדרך כלל בסוף ההנקה, או אישה שלא מניקה, אז בסוף משכב לידה שזה שישה-שמונה שבועות, לאט לאט הכל חוזר לעצמו, לצבע ולצורה שהיה לפני ההיריון"
למה בורח לי שתן?
בריחת שתן היא אחת מהתופעות המוכרות של היריון והיא נובעת מהיחלשות רצפת האגן כתוצאה מהלחץ של ההיריון. מדובר בתופעה שעלולה להחמיר מהיריון להיריון אבל אמור להשתפר מאוד לאחר הלידה. בהקשר זה ההמלצה היא לחזק ככל הניתן את רצפת האגן בזמן ההיריון ולאחר הלידה.
בחירת מין היילוד
לזוגות שנכנסים להיריון תמיד יש העדפה כלשהי למין היילוד ואחת השאלות הנפוצות היא – האם יש דרך לבחור או לפחות להעלות את הסיכויים למין המועדף? התשובה הגורפת היא – בפירוש לא. "אין שיטה טבעית שיכולה להבטיח את מין הילוד", אומר פרופ' רבינוביץ', "לא אוכל, לא תנוחה, לא שטיפות". כל מה שנותר הוא להתפלל, לקוות ולקבל באהבה עובר בריא מכל מין.
האם התינוק יכול להרגיש משהו בזמן קיום יחסי מין?
על מנת לענות על השאלה הזו חשוב לדעת שהתינוק מוגן בתוך הרחם והוא למעשה חי בנוזל שמבודד אותו מהסביבה. אם יחסי המין פרועים מאוד יכול להיות שהתינוק יחוש תנודות קלות אבל הרופאים שענו על השאלה הזו העידו שמעולם לא נתקלו בתינוק שהתלונן על כך. בכל מקרה, אין מניעה לקיים יחסי מין במהלך היריון תקין ובריא.
מה עושים עם טחורים בהיריון?
טחורים בהיריון זו תופעה מוכרת ומטרידה מאוד. "מה שחשוב זה לנסות להימנע מהמסלול של עצירות", אומרת ד"ר יואלי, "שתיה מרובה, פירות יבשים, כל תרופות הסבתא. מעבר לכך אין ממש מה לעשות עם הטחורים כשלעצמם, חוץ מלעבור את ההיריון בשלום. בדרך כלל מיד אחרי הלידה זה קצת מחמיר, אבל אחר כך משתפר".
לסיכום, שתי נקודות חשובות שהרופאים ביקשו להעביר. ראשית, על הנשים להיות פתוחות וכנות עם הרופא שלהן על מנת שהן יוכלו לעבור ההיריון בדרך הטובה ביותר. גם אם מדובר בשאלות מביכות, סביר להניח שהרופא מכיר את התופעה ונתקל בה בעבר. שנית, יש לזכור שבסוף ההיריון מגיעה המתנה הגדולה ביותר ולמען האמת, גם האתגר הגדול ביותר – תינוק.