שתף קטע נבחר

הורשעו לשווא ברצח ושוחררו אחרי 36 שנה

שלושה נערים שחורים מבולטימור נעצרו ב-1983 על רצח שלא ביצעו. שוטרים לחצו על העדים להפליל את העצורים, שנשלחו למאסר עולם. כעת, כשהם בני 52, הסיוט שלהם הסתיים והם זוכו: "מישהו צריך לשלם על זה"

במשך 36 שנים ישבו בכלא שלושה שחורים חפים מפשע מבולטימור, שהורשעו ברצח שלא ביצעו. אלפרד צ'סטנאט, אנדרו סטיוארט ורנסון ווטקינס נעצרו בנובמבר 1983, כשהיו בני 16.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

השלושה נידונו למאסר עולם על הרצח של דווין דוקט, תלמיד תיכון בן 14. ב-1983 דוקט נורה בצווארו בשטח בית הספר והז'קט שלו נגנב. זו היה מקרה הרצח הראשון של תלמיד בבית ספר בבולטימור, והפרשה עוררה זעזוע גדול.

 

אחרי 36 שנה בית משפט לערעורים זיכה את השלושה מהרצח ושחרר אותם. "שלושת הגברים האלה הורשעו, כילדים, בגלל טיפול לקוי של המשטרה והתביעה", אמרה אתמול מרילין מוסבי, התובעת מטעם המדינה בבולטימור. "מה שהמדינה והמשרד שלי עשו להם היה טעות", הודתה מוסבי. "מגיע להם הרבה יותר מהתנצלות. אנחנו חייבים להם פיצויים אמיתיים – ואני מתכוונת להילחם על זה".

בולטימור ארה
ווטקינס (מימין), סטיוארט וצ'סטנאט אחרי השחרור(צילום: AFP)
 

בהודעה שפרסם המשרד של מוסבי נאמרו דברים קשים על החוקרים שטיפלו בפרשת הרצח לפני 36 שנה. לפי המשרד הם כפו על נערים שהיו עדים לירי להפליל את השלושה ברצח. ארבעה עדים זיהו את ווטקינס, סטיוארט וצ'סטנאט במשפט, אך בהמשך חזרו בהם מעדותם.

 

העדים אמרו תחילה שאדם אחד ירה בדוקט, אך שינו את גרסתם אחרי לחץ של המשטרה. השוטרים התעלמו מעדויות שמצביעות על חשוד נוסף ברצח. אותו חשוד מת ב-2002. אחד העדים סיפר שהחשוד, שהיה אז בן 18, נמלט מזירת הירי עם אקדח והשליך את הנשק כשהשוטרים הגיעו לבית הספר.

 

אחרי הרצח נראה צ'סטנאט לובש ז'קט זהה לזה שלבש דוקט – של אוניברסיטת ג'ורג'טאון. אמו של צ'סטנאט הראתה קבלה שמוכיחה שהיא רכשה את הבגד ושלא מדובר בז'קט של הנרצח. קבוצת הכדורסל של האוניברסיטה פופולארית בארה"ב.

 

תיק הרצח נפתח השנה אחרי פנייה של צ'סטנאט לארגון שנלחם לשחרור אסירים חפים מפשע, ומכתב שבו הציג ראיות חדשות שמוכיחות את חפותו. הזיכוי הגיע אחרי חקירה משותפת של התביעה בבולטימור וכמה גופים שפועלים למען שחרור חפים מפשע.

 

"זה לא היה צריך לקרות לעולם", אמר ווטקינס במסיבת עיתונאים עם שני חבריו. "מישהו צריך לשלם את זה. אי אפשר להשאיר את זה ככה. המאבק לא נגמר. אתם עוד תשמעו מאיתנו". בארגון MAIP, שנלחם לשחרר את השלושה, אמרו בעקבות הזיכוי: "כל מי שמעורב במקרה הזה – גורמים בבית הספר, המשטרה, התובעים, המושבעים, התקשורת והקהילה – מיהרו להסיק מסקנות ולתת למבט המעורפל שלהם לטשטש את הבעיות הברורות של העדויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
השלושה אחרי השחרור
צילום: AFP
מומלצים