שתף קטע נבחר

הר הכסף 2: רק חפשו - ואולי תמצאו

משרד האוצר קורא לכם לאתר חשבונות בנק וכספים שלא ידעתם על קיומם

במשך שנים לא מעטות חי יוסף מ. בתנאי מצוקה. כאשר יצא לגמלאות מצבו אף הורע. קצבה של מעט יותר מאלפיים שקלים ופנסיה זעומה לא הספיקו למחייתו בכבוד. ואז יום אחד הציעו לו פקידים בבנק, שבו הוא מנהל את חשבונו, לבדוק אם אין לו או לקרוביו שנפטרו חשבונות בנק שהוא לא ידע כלל על קיומם.

 

יוסף, שהגיע לבנק בתחינה שיאפשרו לו לקבל הלוואה קטנה, שספק אם היה לו מהיכן להחזירה, הסתייע בפקידים שניאותו לסייע בידו. הבדיקה הזאת הייתה שווה רבע מיליון שקלים, ששכבו במשך שנים בחיסכון ובקופת גמל, שאותם פתח אביו המנוח, ושלא היה לו מושג על קיומם. הבנק אפילו חיפש את היורשים, אך מאחר שהבן עברת את שמו, לא איתרו שום קרוב.

 

מאז התגלית המפתיעה יוסף שיפר עד מאוד את רמת חייו, החיוך חזר אל פניו ולאחרונה אפילו סיפר בשמחה לפקידי הבנק, כי הרשה לעצמו לצאת לנופש באחד מאיי יוון.

 

אילוסטרציה (צילום: shuttersotck)
אילוסטרציה(צילום: shuttersotck)

 

יותר מחצי מיליון ישראלים יכולים היו כנראה לחיות ברווחה רבה יותר, כמו יוסף, ואולי אפילו להתעשר פתאום. זאת, אילו רק ידעו שיש כספים של בני משפחה שנפטרו, או אפילו חשבונות שהם עצמם שכחו מהם במשך השנים. בדיקה שאינה אורכת זמן רב ואינה מסובכת מדי הייתה עשויה לגלות להם לפתע חשבונות בנק רדומים.

 

מנתוני בנק ישראל מתברר, כי בחשבונות בנק נשכחים שוכבים כיום ללא פעילות 6.5 מיליארד שקלים. חלק מהחשבונות פשוט נשכחו, כאשר הבנקים התקשו לגלות את בעליהם, למרות שלעיתים לא חסכו במאמצים, וחשבונות אחרים שייכים לנפטרים, שקרוביהם לא יודעים עליהם דבר או אף ליורדים מהארץ, שזנחו את חשבונם ואינם מוודאים כמה כסף יש בו. אילו רק היו משקיעים את הכספים הללו לפני שנים בחוכמה, עוד היו עשויים אפילו להתעשר...

 

בנק ישראל פנה בשנים האחרונות, יותר מפעם אחת, בקריאה לאזרחי ישראל להיכנס לאתר האינטרנט "הר הכסף", המאפשר ללקוחות הבנקים לאתר, בקלות וללא עלות, חשבונות בנק ופיקדונות ללא תנועה על שמם. לאחרונה אף נפתח אתר משוכלל עוד יותר "הר הכסף 2", שבו ניתן לגלות את החשבונות העלומים ללא שום קושי. "רק חפשו - ואולי תמצאו", אמרו בבנק המרכזי.

 

אתר "הר הכסף" מציג למעשה ללקוחות את שמות הבנקים בהם יש להם חשבון עובר ושב, או פיקדון שלגביו הבנק לא הצליח ליצור קשר עם בעליו, עד חודשיים ממועד הפירעון. עם זאת, כדי לשמור על סודיות ולדייק בנתונים, המתעדכנים כל העת (פיקדונות, למשל, צוברים ריבית, הצמדה וכדומה), המערכת אינה מציגה מידע אודות הסכומים המצויים בחשבון או בפיקדון.

 

לצורך כך, וכדי לאפשר את משיכת הכספים, על הלקוח לפנות לבנק ששמו ופרטי הקשר שלו עלו בתוצאת החיפוש. באותו אופן, "הר הכסף 2" מהווה גם כלי יעיל עבור יורשים לאתר חשבונות בנק של נפטרים - ללא כל עלות.

 

ומדוע כל־כך הרבה חשבונות של נפטרים נותרו מיותמים? יש לכך שתי סיבות עיקריות:

ראשית, חלק מבעלי החשבונות והפיקדונות לא שיתפו את בני משפחותיהם הקרובים, לעיתים אפילו בן או בת הזוג והילדים, במידע על החסכונות או קופות גמל שפתחו לפני שנים.

 

ושנית, אנשים אבלים, שזה עתה נפטר בן משפחתם, אומנם פתחו את הצוואה וגם חילקו את הירושה בין הקרובים, אך לא הגיעו כלל לחלק מהבנקים שבהם ניהל קרוב המשפחה חשבונות, גם בשל אבלם הכבד וגם משום שלא העריכו כלל שיש עוד כספים שעליהם לא סופר להם.

 

לפי בנק ישראל נכון להיום קיימים במערכת הבנקאית קרוב ל־530 אלף חשבונות בנק ופיקדונות ללא תנועה של יחידים, בסך מצטבר של כ־6.5 מיליארד שקלים. מתוך זה, מספר חשבונות הבנק של נפטרים עומד על כ־86,000 בסכום מצטבר של כ־1.6 מיליארד שקלים.

 

  ( )
( )

 

והנה עוד עצה: ייתכן שכבר ניסיתם לבדוק לאחרונה אם יש חשבונות בנק עלומים שבהם כספים השייכים לכם. במשך תקופה קצרה התרחשה תקלה. בקיץ השנה הגיעה לבנק ישראל פנייה שממנה התברר, כי חלק מהמידע באתר לא היה מעודכן. בעקבות כך בוצעה בדיקה מקיפה ממנה עלה, כי בין החודשים יולי 2018 לאוגוסט 2019 התרחשה תקלה טכנית בתהליך העברת הנתונים על־ידי בנק ישראל וקליטתם באתר "הר הכסף 2" על־ידי משרד האוצר. כתוצאה מכך, היו אזרחים שפנו לאתר וקיבלו תשובה שלילית, על פיה אין על שמם חשבונות או פיקדונות, בעוד שהם היו אמורים לקבל תשובה חיובית.

 

מנתונים שנאספו לאחר שטופלה התקלה, עולה שבמהלך התקופה האמורה פנו כ־280,000 אזרחים לאתר. מתוכם: כ־263,000 קיבלו מידע נכון על קיומו או היעדר קיומו של חשבון ללא תנועה, וכ־17,000 קיבלו מידע שגוי, כלומר, תשובה שאין חשבון ללא תנועה למרות שקיים כזה. מתוך 17,000 החשבונות, כ־7,000 הפכו במהלך התקופה האמורה לחשבון פעיל, בין אם על־ידי איתור יזום של הבנקים, או בעקבות פניית הלקוחות לבנקים או ביצוע פעולה בחשבון.

לכן אנו ממליצים לאותם אזרחים לשוב ולבדוק באתר אם יש חשבונות הקשורים אליהם. בדיקה חוזרת היא כמובן בחינם ואורכת זמן מועט בלבד.

 

לאיתור פיקדונות ללא תנועה וחשבונות נפטרים יש להיכנס לאתר האינטרנט "הר הכסף 2" בכתובת:

 https://itur.mof.gov.il/#/main/landing

 

מה אוכל למצוא באתר הר הכסף 2?

באתר תוכלו למצוא מידע על קיומם של חשבונות או פיקדונות לא פעילים על שמכם, שהבנק לא הצליח ליצור קשר עם בעליהם סמוך למועד פירעונם, במשך חודשיים לפחות.

 

יובהר, כי לגבי חשבון עובר ושב, מועד הפירעון הוא בתום עשרה חודשים מהיום שהתקבלה ההוראה האחרונה מבעליו.

 

כמו כן, תוכלו למצוא מידע על קיומם של חשבונות בנק הרשומים על שם קרוב שנפטר, אגב - חשבונות ביתרת זכות אך גם חשבונות ביתרת חובה.

 

כדי לברר מהי היתרה הקיימת בחשבונות אלו, עליכם לפנות לבנקים שבהם נמצאו החשבונות או הפיקדונות. יודגש, כי פרטי ההתקשרות עם הבנקים מצוינים באתר.

 

אילו פרטי זיהוי נדרשים לצורך קבלת המידע באמצעות מנוע החיפוש?

לצורך איתור חשבון או פיקדון לא פעיל על שמכם תדרשו לציין את מספר תעודת הזהות שלכם ותאריך הנפקתה. בנוסף תידרשו להשיב על מספר שאלות.

לצורך איתור חשבון של נפטר תדרשו לציין, בנוסף לפרטים הללו, גם את מספר תעודת הזהות של הנפטר ואת תאריך הפטירה.

 

מהם חשבונות או פיקדונות לא פעילים?

חשבונות או פיקדונות שלגביהם עברו עשרה חודשים מהיום שנתקבלה ההוראה האחרונה מבעליהם.

 

יובהר, כי בהתאם להוראות החוק הבנק נדרש ליצור קשר עם בעל חשבון או פיקדון ללא תנועה סמוך למועד פירעונו. משלא הצליח הבנק ליצור קשר עם בעל הפיקדון תוך חודשיים, עליו להשקיע את הכספים בהתאם לצו הבנקאות.

בחשבון עובר ושב יראו כמועד הפירעון את היום בו הפך הפיקדון לפיקדון ללא תנועה, דהיינו בתום עשרה חודשים מהיום שנתקבלה ההוראה האחרונה מבעליו.

 

מה אפשר למצוא בחיפוש חשבונות ופיקדונות על שמי?

מידע על קיומם של חשבונות או פיקדונות לא פעילים בבנק, שהבנק לא הצליח ליצור קשר עם בעליהם סמוך למועד פירעונם, במשך חודשיים.

 

יובהר, כי לגבי חשבון עובר ושב, מועד הפירעון הוא בתום עשרה חודשים מהיום שהתקבלה ההוראה האחרונה מבעליו.

 

תוצאות החיפוש לא כוללות חשבונות או פיקדונות פעילים, וכן חשבונות או פיקדונות שטרם הגיע מועד פירעונם.

 

בתוצאות החיפוש תופיע רשימה של בנקים בהם קיימים חשבונות או פיקדונות לא פעילים, לרבות חשבונות ופיקדונות בהם קיימות יתרות נמוכות, ללא פירוט של מספר החשבון, סוג החשבון או היתרה הקיימת בו.

 

למידע נוסף אודות חשבונות או פיקדונות אלו עליכם לפנות לבנקים עצמם.

 

איך אוּכל לברר אילו חשבונות עם פעילות יש על שמי?

חשבונות עם פעילות לא יופיעו בתוצאות החיפוש.

 

אפשר לברר היכן יש חשבונות עם פעילות על שמכם באמצעות פנייה ישירה לבנקים. לנוחותכם, בתחתית כל עמוד באתר האיתור מופיע קישור לרשימת הבנקים ולפרטי ההתקשרות עימם.

 

כמו כן, ניתן לברר זאת באמצעות עיון בדוחות השנתיים הנשלחים אליכם על־ידי הבנקים - ובכינויים הידוע "תעודת זהות בנקאית". דוחות אלו נשלחים על־ידי הבנקים אחת לשנה (בתאריך 28.2), והם כוללים מידע, בצורה פשוטה וידידותית, על כלל הנכסים וההתחייבויות של הלקוח בבנק, לרבות סך הכנסות והוצאות במהלך השנה, בגין: נכסים, התחייבויות ופעילות שוטפת בחשבון.

 

מה אפשר למצוא בחיפוש חשבונות על שם קרוב שנפטר?

מידע על קיומם של חשבונות בנק הרשומים על שם הקרוב שנפטר - חשבונות ביתרת זכות וגם חשבונות ביתרת חובה. בתוצאות החיפוש תופיע רשימה של בנקים בהם קיימים חשבונות על שם הקרוב שנפטר, ללא פירוט של מספר החשבון, סוג החשבון או היתרה הקיימת בו. למידע נוסף אודות חשבונות אלו עליכם לפנות לבנקים המופיעים ברשימה.

 

מצאתי באמצעות האתר רשימת בנקים בהם קיימים חשבונות או פיקדונות על שמי. מה עליי לעשות?

יש לפנות לבנקים המופיעים ברשימה ולברר מולם:

כמה חשבונות או פיקדונות קיימים בכל בנק?

מהן היתרות הקיימות בכל פיקדון או חשבון?

באיזה מסלול השקעה מצויים הכספים?

האם כספי הפיקדון ניתנים למשיכה מיידית?

 

בתוך כמה זמן אפשר לקבל את הכספים מהחשבונות או הפיקדונות שנמצאו?

לכל פיקדון יש תנאים ומועדים אחרים למשיכה. השקעת כספי פיקדון ללא תנועה נעשית בהתאם לצו הבנקאות. כדי לברר מתי תוכלו למשוך כספים מהפיקדונות שנמצאו, יש לפנות לבנקים המופיעים ברשימת התוצאות ולשאול אותם.

לצורך קבלת הכספים יש להצטייד במסמכים רלבנטיים, כגון: תעודת זהות, צו ירושה או צו קיום צוואה, כאשר מדובר בחשבון של קרוב שנפטר, לפי העניין, או מסמך אחר בהתאם לדרישות הבנק.

 

האם אוּכל להעביר את הכספים לבנק אחר?

ככלל, בהגיע המועד בו ניתן למשוך את הכספים, הם שלכם ואתם רשאים להעבירם לכל בנק אחר שרק תחפצו.

 

האם המידע המתקבל בתוצאות החיפוש כולל גם נתונים אודות חשבונות או פיקדונות ללא תנועה מלפני שנים רבות?

כן. המידע המתקבל בתוצאות החיפוש מתייחס לכלל החשבונות או הפיקדונות ללא תנועה. עם זאת, כאמור, ייתכן שהמידע המופיע בתוצאות החיפוש אינו מדויק או שאינו כולל את כל החשבונות או הפיקדונות ללא תנועה, למשל בשל טעות שנפלה בעת העברת הנתונים.

 

כיצד אבדוק אם קיימים חשבונות או פיקדונות שלא עלו בתוצאות?

תוכלו לבדוק זאת באמצעות פנייה ישירה לבנקים כדי לברר אם הם מנהלים חשבונות על שמכם או על שם קרובכם שנפטר. לנוחותכם, בתחתית כל עמוד באתר מופיע קישור לרשימת הבנקים ולפרטי ההתקשרות עימם.

 

מהיכן מגיע המידע שבמנוע החיפוש ובכל כמה זמן הוא מתעדכן?

המידע במנוע החיפוש מתקבל מהבנקים ומתעדכן לפי דיווחיהם אחת לחודש. המידע המתקבל באתר מלמד על אפשרות קיומם של פיקדונות או חשבונות, אך המידע הקובע נמצא אצל הבנקים.

 

האם מישהו יכול לדעת באמצעות האתר כמה כסף מגיע לי?

ממש לא. באתר מופיע רק מידע על קיומו או אי-קיומו של פיקדון או חשבון על שמך או על שם קרוב שנפטר, אך לא מופיע בו מידע על יתרות או זכויות הקיימות בחשבון. כדי לברר מידע זה יש לפנות לבנקים, ואלה יבצעו הליך של זיהוי הפונה לפני מסירת מידע כלשהו.

 

כיצד באפשרותי להסיר מהאתר חשבונות שלי?

אפשר לפנות אל הבנק שבו מתנהל חשבון על שמך ולבקש ממנו להסיר ממנוע החיפוש את המידע שהוא מעביר עליך. ההסרה תבוצע בתוך חודש וחצי מיום הבקשה.

בחשבון משותף יכול כל אחד מבעלי החשבון לפנות בבקשה כזאת, ואין צורך בהסכמת יתר בעלי החשבון. ושוב, תזכורת: לרשימת הבנקים ופרטי ההתקשרות עמם לחצו על הקישור שבתחתית כל עמוד באתר האיתור.

 

האם חברות ותושבי חוץ יכולים למצוא מידע באמצעות מנוע החיפוש?

התשובה הפעם שלילית. זאת ומאחר וקיים קושי לזהותם באמצעות פרטי הזיהוי הנדרשים בעת החיפוש באתר. באפשרותם לפנות להנהלה של כל בנק ולברר אם מתנהל בו פיקדון ללא תנועה על שמם.

 

מה נעשה עד היום בפיקדונות הלא פעילים?

בהתאם להוראות החוק, הבנק נדרש ליצור קשר עם בעל פיקדון ללא תנועה סמוך למועד פירעונו. משלא הצליח הבנק ליצור קשר עם בעל הפיקדון תוך חודשיים, הוא נדרש להשקיע את הכספים בהתאם לצו הבנקאות. משהושקעו הכספים נדרש הבנק, אחת לשישה חודשים, לנסות ליצור קשר עם בעל הפיקדון ללא תנועה.

 

לאיתור פיקדונות ללא תנועה וחשבונות נפטרים יש להיכנס לאתר האינטרנט

"הר הכסף 2" בכתובת: itur.mof.gov.il/#/main/landing

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים