שתף קטע נבחר

חדרה: תיירות באנרגיה אחרת

במרחק נגיעה מסתתרת אחת מפנינות התיירות הגדולות, אך הפחות מפורסמות של ישראל. עם פארק אקולוגי מהגדולים בארץ, כרישים ידידותיים, חוף מרהיב, היסטוריה מרתקת של גיבורי ניל"י, ופארק מדע מבוקש שבו כל אחד יכול לחקור שלל תופעות מדעיות

רובנו חולפים על פניה בדרכנו צפונה, לצימרים בגליל או לכנרת, ולא מודעים כלל לכך שאנחנו מפספסים את אחת משכיות החמדה התיירותיות הגדולות של ישראל. לכל היותר אנחנו צופים על יער האקליפטוסים ונזכרים בפואמה ההיא שלמדנו בתיכון.

 

אבל חדרה היא הרבה יותר מהיער ההיסטורי שלה. המושבה, שהוקמה ב-1891 על-ידי אנשי העלייה הראשונה, הפכה עם השנים לעיר רב-תרבותית כשהיא נהנית מרצועת חוף ארוכה וזהובה, שטחים ירוקים נרחבים, פארקים וגנים לאומיים, נחל ששוקם והפך לאטרקציה של ממש, שרידי ביצות, אתרי מורשת היסטורית, ולצד אלה - תשתיות אנרגיה כמו תחנת הכוח ומרכז מדע וטכנולוגיה, וגם מלון מקסים עם מראה מרהיב של שקיעות. מיקומה בלב הארץ הופך אותה ליעד תיירותי עשיר המציע שלל אטרקציות לכל המשפחה שיספיקו לכם לכמה ימי טיולים מהנים ומרתקים, ומובטח כי תצאו ממנו עם שלל חוויות שלא העלתם בדעתכם כי תמצאו כאן.

 

טבע

פארק נחל חדרה: נתן יונתן כתב על שפך נחל חדרה לים את השיר "חופים הם לפעמים געגועים לנחל", והשפך הזה הפך מאז לפארק מרהיב שתחילתו עם הקמת תחנת הכוח "מאור דוד" (כיום – "אורות רבין"). קטע נחל באורך קילומטר וחצי שוקם, מי הים שהוכנסו לתחנה לצינון הטורבינות נפלטים חזרה לנחל ומבטיחים זרימה קבועה כל ימות השנה. על שתי גדותיו הוקם פארק יפהפה עם מדשאות, פינות ישיבה ומנגל, מדרגות מובילות למזח ואל מסלול הליכה על החוף, גשר מיתרים מחבר בין הגדות ורכסי הדיונות עוטפים אותו. הילדים מוזמנים להתגלגל במדרונות החוליים או ליהנות ממתקני המשחק לילדים ולהורים וממתקני הכושר. הפארק נגיש לבעלי צרכים מיוחדים.

 

נחל חדרה (צילום: לנה בלגראי)
נחל חדרה(צילום: לנה בלגראי)

אטרקציה מיוחדת בפארק הם הכרישים, המתקבצים מדי שנה בחודשי החורף במים החמים הנפלטים מתחנת הכוח – תופעה עולמית ייחודית - ומגיעים למרחק מטרים ספורים מהחוף, כך שניתן לראותם בקלות. תחנת הסברה ותצפית על הכרישים תפעל במהלך החורף בסופי שבוע ובחופשות בין השעות 15:00-10:00.


כריש אפרורי בשפך נחל חדרה (צילום: חגי נתיב, תחנת מוריס קאהן לחקר הים, אוניברסיטת חיפה)
כריש אפרורי בשפך נחל חדרה(צילום: חגי נתיב, תחנת מוריס קאהן לחקר הים, אוניברסיטת חיפה)

 

לפרטים על שעות פעילות תחנת ההסברה: www.hadera-tour.city . הפארק פתוח למבקרים בכל ימי השבוע מהשעה 8:00 ועד לרדת החשכה.

 

אקו פארק: הפארק משתרע על שטח של 72 דונם במזרח העיר, בלב "שכונת הפארק", ובמרכזו אגם אקולוגי עם גשר להולכי רגל שעובר מעליו. ברחבי הפארק תמצאו מתקני משחקים, פעילות וספורט רבים לכל הגילאים, והוא מותאם גם לילדים עם צרכים מיוחדים. תוכלו לטייל בשבילי ההליכה, או לנוח על משטחי הדשא הרחבים, ואם אתם חובבי דיווש – תמצאו כאן את מסלול האופניים פמפטרק. מהתל המלאכותי תוכלו להשקיף על כל הסביבה. שעות הפתיחה: א' 22:00-16:00, ב'-שבת 22:00-6:00.

 

גבעת האירוסים: ליד שכונת עין הים במערב חדרה מסתתרת פינת חמד עם פריחה מרהיבה – גבעת אירוס הארגמן. הפרח ייחודי (אנדמי) לאזור, ופורח בין ינואר למארס, והגבעה הזו נחשבת לנקודת התפוצה הצפונית ביותר שלו בעולם. לצידו תמצאו כאן את שיחי הרותם הלבנים והריחניים, פריחה של אלקנת הצבעים בכחול, בנוסף לכלניות ולרקפות בין סלעי הכורכר בעונה. איך מגיעים: ממחלף אולגה פונים לשכונת עין הים, ממשיכים עד מלון רמדה ובכיכר פונים שמאלה, ממשיכים כ־1.5 ק"מ עד לכיכר שכונת עין הים ומצד ימין תראו את השלט "גבעת האירוסים". חונים ועולים לגבעה.

 

פארק השרון - יער חדרה: במקום הזה שכנו עם ייסוד המושבה ביצות רחבות מרובות יתושי אנופלס מחוללי הקדחת שהפילה רבים מהמתיישבים. ב־1896 החלה נטיעת האקליפטוסים כדי שייבשו את הביצות. זה לא עזר, והייבוש נעשה בסופו של דבר על־ידי שאיבת המים בצינורות לנחל אלכסנדר. מה שנותר הוא חורשת אקליפטוסים נפלאה – זאת מהפואמה של דוד שמעוני - המציעה לכם לחסות בצילה ולנפוש ליד השולחנות שהתקינה קק"ל. בקצהו של יער חדרה נמצא פארק השרון, גן לאומי המשתרע על שטח של 6,000 דונם. תיהנו כאן ממסלולי טיול בין מרחבים ירוקים, עצי חרוב ואלון – שרידים של יער אלוני התבור הקדום שנכרת בידי התורכים. בעונות המתאימות ילוו את דרככם פריחות ססגוניות, לקול ציוצם של המוני בעלי הכנף. אם תמשיכו עם השבילים לכיוון מזרח, תמצאו בין עצי האקליפטוס שריד של אותן ביצות מפעם – ברכת עטה המכוסה בעונה בפריחת צמחי מים ורודה יפהפייה.

 

מורשת

חדרה היא בעלת היסטוריה התיישבותית מפוארת, וככזו היא מציעה לשוחרי ההיסטוריה הארץ־ישראלית מסלולים ואתרים מרתקים.

 

גלעד "יד אבשלום": בחדרה התגוררו כמה מחברי ארגון המחתרת ניל"י, ובהם אבשלום פיינברג, שמצא את מותו ליד רפיח לאחר שיצא לשליחות המחתרת במצרים. חולות המדבר כיסו על גופתו במשך חמישים שנה. בהיעדר קבר הקימה משפחתו ב־1954 גלעד לזכרו בשולי כביש 4, וב־2010 הועתקה האנדרטה בשלמותה למקומה הנוכחי בפארק נחל חדרה, כשלצידה שני עצי דקל המסמנים את הדקלים שצמחו מקברו. הכניסה והחנייה בחינם.

 

חוות חפציבה: החווה הוקמה ב־1906 כדי לספק עבודה לפועלים עבריים ולהקים יישובים חדשים. ניטעו בה פרדסים ומטעי שקדים וזיתים. לכאן מגיעים מדי שנה בסיום הסתיו ותחילת החורף מאזור הים השחור כ־8,000 קורמורנים, המוצאים מקלט לילה על צמרות האקליפטוסים שעל גדת הנחל בשטח החווה. מרכז המבקרים של החווה כולל את בית המשאבות, בית המנהל ורחוב הפועלים ששוקמו. מכאן תוכלו להמשיך בסיור לאורך הנחל עד לשפך שלו לים. מדשאות מטופחות יאפשרו לכם מנוחה ופיקניק. בראשית החורף הגבעות סביב מעוטרות ברקפות ובפריחה צבעונית. הכניסה: חינם, מזריחת החמה ועד לשקיעה. מרכז המבקרים פועל בימים א'-ה', 15:00-8:00. ההדרכה ללא עלות, אך יש לתאם מראש את הביקור בטל': 076-8634742.

 

השביל ההיסטורי של חדרה – מסלול האקליפטוס: מסלול האתרים ההיסטורי חושף את אורח חייהם של האנשים שהקימו את המושבה, ומשחזר את תמונת ראשית ההתיישבות בה. הסיור הרגלי, מעגלי, ונמשך כ־4 שעות. הוא משולט לכל אורכו ותמצאו בו אתרי מורשת שהכניסה אליהם בתשלום. ניתן להזמין סיור מודרך.

 

בית פיינברג: זה הבית בו גדל אבשלום פיינברג, שהוריו היו ממייסדי המושבה. הוא הוקם ב־1897, וציורי הקיר שהתגלו בעת שיקומו שוחזרו ומהווים היסטוריה נדירה של תרבות עיצוב פנים הבתים בארץ ישראל בראשית המאה ה־20. כיום פועל כאן בית מורשת המספר את סיפור משפחת פיינברג ואת סיפור גבורתו של אבשלום, על רקע ראשית ימי המושבה. במקום מוצגת תערוכת קבע של חפצי המשפחה, וסרט המספר על שחזור המקום ועל אבשלום. כמו כן, ניתן לקרוא את הרומן "אות מאבשלום" שכתבה הסופרת נאוה מקמל־עתיר, העוסק בסיפור חייו של אבשלום פיינברג. בבית זה שזורים גם סיפורי משפחות בלקינד, חנקין ווילבוש. בחצר נמצאת מצבת בזלת שחורה ועל־ידה נטוע חוטר מהדקל שחיבק את פיינברג בחולות סיני. כתובת: רח' ז'בוטינסקי 34.

 

הבית פתוח בימים א'-ה' בין השעות 9:00-16:00, ימי ו' בין השעות 9:00-12:00, יש לתאם את הביקור מראש בטל': 04-6343296. הכניסה בתשלום סמלי.

 

בית פיינברג (צילום: יח
בית פיינברג(צילום: יח"צ)

 

ביה"ס אחד העם: ביה"ס הראשון בחדרה נחנך ב־1922 בנוכחות הנציב הבריטי הרברט סמואל. למרות ממדיו הצנועים, המוסד סימל את נעיצת השורשים הציוניים באדמת הארץ, כשערכי התרבות והשפה העברית היוו חלק משמעותי באידיאולוגיה שלו. משום שבתקופה ההיא לא היו כמעט ספרי לימוד, כל מורה היה צריך להיות גם מחבר ספרים, במקצועות שיתרמו להנחלת השפה העברית. לאחר עשרות שנים של הזנחה החליט ראש העירייה צביקה גנדלמן לשחזר את המבנה ולהפוך אותו לאטרקציה תיירותית. במקום תמצאו תצוגות היסטוריות של תמונות, מסמכים וחפצים מהעבר. סרטים חווייתיים מוקרנים על קירות הבית, לצד פעילות אינטראקטיבית כדי להמחיש את התקופה. כתובת: אחד העם 21. הבית פתוח בימים א'-ה' בין השעות 9:00-16:00. יש לתאם את הביקור מראש בטל': 04-6303101. הכניסה בתשלום סמלי.

 

בית הספר ההיסטורי אחד העם (צילום: יח
בית הספר ההיסטורי אחד העם(צילום: יח"צ)

 

שדרת אמיר מי טל והקיוסק ההיסטורי: שדרת הפיקוסים ההיסטורית במרכז חדרה שינתה את פניה לשדרת פעילה של פסלים סביבתיים עם אלמנטים המחברים בין ישן וחדש. היא קרויה על שם סא"ל אמיר מי טל ז"ל ששיחק בילדותו בשדרה ונהרג בקרב בלבנון. בשדרה שוכן גם "אחד העם" – בוטקפה שכונתי הפועל במבנה המשוחזר של הקיוסק ההיסטורי. סיפור הקיוסק, אחד מסמלי העיר הוותיקה הוא סיפורו של דוד שרשוב, בעל דוכן דגים במושבה, שחיפש כיצד ניתן למחזר את הקרח שנותר לו מקירור הדגים. דוד שכבר אז חשב על מחזור וקיימות הקים קיוסק שבו מכר גזוז – משקה סודה שהומתק בסירופ פירות וקורר בקרח לרווחת תושבי המושבה בימי הקיץ החמים. ב־2016 נפתח הקיוסק המשוחזר, המציע כמובן גזוז וגם פרעצל באווירה של פעם. כתובת: שד' אמיר מי טל פינת רח' אחד העם. הקיוסק פתוח בימים א'-ה' 20:00-7:00, ו' 14:00-7:00 ומופעל על־ידי עמותה המעסיקה בעלי צרכים מיוחדים.

 

החאן: מוזיאון החאן שוכן באתר הלאומי הח'אן, במרכז ההיסטורי של העיר – המבנה היחיד במושבה מאבני כורכר מסותתות שהובאו מקיסריה. במקור שימש הבית כחווה חקלאית עות'מאנית בסוף המאה ה־19 וכביתם של האריס בעל האדמות האפנדי הלבנוני סלים חורי. עשרת חדרי הבית משמשים אכסניה לתצוגות הקבע של תולדות העיר וכארכיון ההיסטורי של חדרה. הביקור כאן יפגיש אתכם עם דמויות מהעבר, המספרות את סיפורם של האנשים שהקימו את העיר, מראשוני המתיישבים מרוסיה וכלה בעליות הגדולות של יהודים מכל קצות תבל. פתוח: א', ג', ה' 17:00-8:00, ב', ד' 14:00-8:00. הכניסה בתשלום. כתובת: הגיבורים 74, טל': 04-6324562.

 

מדע

הטכנודע: כרבע מיליון ילדים, בני נוער ומבוגרים מבקרים מדי שנה במרכז המדעי הזה בגבעת אולגה ומשתתפים כאן בפעילות חקר במדע, ברפואה ובטכנולוגיה. כאן כל אחד יכול להיות מדען ולחקור שלל תופעות מדעיות מרתקות: בואו לגלות את סודות אלומת האור בחדר החושך בפארק הפיזיקלי, נגנו בצ'לו ענק במתחם הצליל והקול, תשיטו סירות בכוח השמש במתחם האנרגיה, תפתרו את חידת מגדלי האנוי במתחם משחקי החשיבה, צפו בכוכבים במתחם האסטרונומי לימדו על היקום בפלנטריום, תתנסו בסימולציות רפואיות ועוד. בחנוכה הקרוב – הפנינג אסטרונומי לכל המשפחה, "מסע במערכת השמש": כיצד זה מרגיש להיות בחלל? האם קר שם או אולי חם מאוד? האם נוכל לנשום במאדים או לראות את השמש משם? על שאלות אלה ורבות אחרות תוכלו לקבל תשובות במסע חקר בין כוכבי הלכת של מערכת השמש. 26-25 בדצמבר, ימים ד'-ה' בין השעות 16:00-9:00, שישי, שבת, ערבי חג וחג – סגור. הכניסה בתשלום. ניתן להזמין כרטיסים מראש, בטל': 04-6333505. רח' הרב ניסים 2, גבעת אולגה. למידע נוסף וכרטיסים: www.technoda.org.il

 

לשכת התיירות

אם בחרתם לבלות בעיר ואתם זקוקים למידע או למישהו שיתפור לכם חבילה ליום טיול אתם מוזמנים לפנות ללשכת התיירות העירונית שם יעזרו לכם לקבל את כל המידע ולתאם ביקור בכל האתרים בעיר.

 

ניתן ליצור קשר עם לשכת התיירות בטלפון:

04-6343296 או במייל info@nhlhadera.co.il

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לנה בלגראי
נחל חדרה
צילום: לנה בלגראי
מומלצים