שתף קטע נבחר

השר שטייניץ על החשש מהאסדה: "זו פאניקה מיותרת, הפחתנו את הזיהום בארץ"

בריאיון לאולפן ynet דוחה שר האנרגיה את טענות התושבים מפני סכנה מפעולת ה"נישוב" באסדת לווייתן הצפויה מחר: "יש אלפי אסדות דומות בארה"ב ובאירופה שיכולות לעבוד בלי בעיה ליד יישובים ורק בישראל זה מסוכן". במקביל, אומר פרופ' מהטכניון שהיה צריך לעשות עוד בדיקות לפני ההיתר

מחר (יום ג'), אם לא יהיה שינוי ברגע האחרון, יבוצע ה"נישוב" הראשון מאסדת לווייתן, הנמצאת כ-10 ק"מ מחוף דור. במשרד להגנת הסביבה אמרו כי ההליך יבוצע בכפוף לעמידה בכל התנאים של המשרד. תושבים באזור שבו נמצאת האסדה הודיעו כי יעזבו את בתיהם בזמן ההליך.

 

 
מחר יחלו בנובל אנרג'י את השלב השלישי בהרצת האסדה. בשלב זה יפתחו את שתי הבארות הראשונות, מתוך ארבע בארות המאגר, ויזרימו מהן לראשונה גז טבעי לאסדת הטיפול. פעולת הנישוב צפויה להתחיל סביב השעה 7:00 בבוקר והיא צפויה להימשך עד 8 שעות. הגז הטבעי ידחוס בהדרגה חנקן שהיה בצנרת, ובהמשך חנקן מעורב בגז ינושב באמצעות מתקן ייעודי שבקצה זרוע האסדה למשך כ- 8 שעות. התהליך יבוצע פעמיים בהפרש של 3-4 ימים. בפעם הראשונה בשתי בארות וצינור אחד ולאחר מספר ימים בשתי הבארות הנותרות ובצינור השני.

 

שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, מנסה להרגיע את התושבים וטוען כי אין סכנה ממשית: "קצת נמאס לי לעסוק בתורות קונספירציה, בפאניקות ובהפחדת הציבור בצורה כזאת חסרת אחריות וחסרת בסיס".

 

לדבריו, בעולם יש אסדות רבות הנמצאות לא רחוק מיישובים: "באירופה, בארצות הברית ובקנדה קרוב ל-14 אלף אסדות ומתקנים דומים להפרדת גז טבעי. הם פועלים שם עשרות שנים מאז שנות ה-60-70 של המאה הקודמת. 14 אלף מתקנים. רובם ביבשה, לא הרחק בים, אלא ממש ביבשה במרחקים של 2-3 קילומטרים מהישובים, ומעולם לא היתה עם זה בעיה. זה שאצלנו מנסים לעורר פאניקה מיותרת ולמנוע מהלך שנועד להקטין את הזיהום ולאפשר לנו להחליף את הפחם המזהם ולנקות את האוויר ל-9 מיליון אזרחי ישראל, רק בגלל שכמה אנשים שם בזיכרון ובחוף דור לא רוצים לראות אסדה אי שם הרחק בים, שניראת דרך אגב כמו ספינה שחולפת הרחק באופק - זה באמת דבר שבעיני הוא לא מקובל לחלוטין".

 

השר דחה את חוות דעת של כמה מומחים בתחום, שצריך לבדוק טוב יותר את הנתונים לפני פעולת ה"נישוב". שטייניץ אמר: "זה קשקוש מוחלט. זה שהצליחו לגייס כמה פרופסורים שם באזור לא מרשים אותי בכלל. יש את המשרד להגנת הסביבה בישראל. יש שם הרבה פרופסורים ודוקטורים, הביאו מומחים וגם בדקו מה קורה בעולם. ואף אחד לא יספר לי שאלפי אסדות דומות בארצות הברית, קנדה, ובאירופה יכולות לעבוד בלי שום בעיה ורק בישראל זה מסוכן".

 

אסדת גז לוויתן (צילום: AFP)
אסדת הגז לוויתן(צילום: AFP)

 

שטייניץ אמר כי הגז הטבעי אמור להחליף את הפחם: "אני אגיד לך מה באמת מסוכן. מה שבאמת מסוכן זה הפחם, שהורג מאות אנשים בשנה בחדרה ובאשקלון ובזכות האסדה הזאת - אי שם הרחק בים - אנחנו נחליף בארבע שנים הקרובות את כל הפחם המזהם, שבאמת מזהם לנו את האוויר, באמת הורג מאות אנשים בשנה - לא בקונספירציה, אלא באמת. נחליף את זה בגז טבעי שרמת הזיהום האוויר שכבר הורדנו אותה בעשרות אחוזים תרד ב-95% אחוז בין 2015-2025 בזכות הגז הטבעי".

 

שר האנרגיה סיפר כי שיתף את דבר התנהגות באזור חוף דור עם שרי אנרגיה אחרים מהעולם: "הם מתפוצצים מצחוק, כי אצלם יש כאלה כבר עשרות שנים ואין עם זה שום בעיה".

 

 
אבל לא כולם מקבלים את דבריו של שר האנרגיה. תושבים באזור שבו פועלת האסדה פרסמו הודעה, שבה נכתב בין היתר: "כתוצאה מאובדן אמון במשרדי הממשלה - שניזונה בלעדית מנתונים שהחברה המפעילה את האסדה מוסרת לה (נובל אנרג'י), עשרות אלפי אנשים מאזור 'עוטף לויתן' יתפנו מבתיהם החל מהערב ועד מחר לפנות בוקר". לדבריהם, מחר תצא שיירה של תושבים לקריית הממשלה בירושלים.
 
ויש גם מומחים שסבורים כי היה צריך לערוך בדיקות נוספות. פרופ' דוד ברודאי מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית אמר לאולפן ynet: "היה צריך לבדוק בזהירות. היה צריך להיות יותר ביקורתי לגבי הצורה שזה מתנהל בה, אבל זו לא פעם ראשונה. לפי דעתי כל קבלת ההחלטות של פרויקט האסדה מזה כמה שנים מתנהל בפזיזות ולאורך כל הדרך מצאנו בעיות, שעל חלקו התרענו למשרד איכות הסביבה, חלקן נשמעו על ידם, חלקן לא נשמעו על ידם או לא התקבלו על ידם. אני חושב שלאורך כל הדרך, להבנתי, היו בעיות מקצועיות בהערכת הסיכונים".
 
פרופ' ברודאי, שפרסם בשנה שעברה מודל לפיו קיים סיכון מוגבר לתושבי הסביבה לקבל סרטן כתוצאה מחשיפה לבנזן, הוסיף: "חשיפה לחומרים מסרנטים זה עניין סטטיסטי, זה לא רעל, זה חומר מסרטן, אבל זה עניין סטטיסטי ואף אחד לא יכול לדעת מה יקרה. אנחנו מנסים או מעוניינים להקטין את החשיפה ככל האפשר. האם יקרה משהו או לא יקרה משהו? הסבירות היא כנראה מאוד נמוכה שיקרה משהו, ואם יקרה - זה יקרה אחרי כל כך הרבה זמן, כל כך הרבה שנים, שיהיה קשה לייצר את ההקשר לחשיפה אחת ספציפית, ליום מסוים או אירוע מסוים".
 
על הדאגה של התושבים, הוא אמר: "באופן אישי אני פחות חושש מאירועים קיצוניים קצרי טווח, מאשר מחשיפה ארוכת טווח, אבל אם יש מישהו שהוא מודאג אני לא יכול למנוע ממנו מלהיות מודאג".
 
אסדת גז לוויתן (צילום: AFP)
אסדת הגז לוויתן בסוף השבוע האחרון(צילום: AFP)
 

שחרור גזים ללפיד בשבת

במקביל, במשרד להגנת הסביבה התקבל מידע מחברת נובל אנרג'י, כי ביום שבת היא ביצעה פעולת שחרור של גזים ללפיד. הגזים המוזרמים הנמצאים בצנרת מכילים בעיקר חנקן. לא נרשמה כל עלייה בריכוז המזהמים בתחנות הניטור המוצבות על חוף הים אל מול אסדת לוויתן, גם מספר שעות לאחר מכן.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "המשרד ימשיך לעקוב מקרוב ובהקפדה אחרי כל הפעולות בשלב ההרצה של אסדת לוויתן, כולל פעולת הנישוב ויפעל בכל האמצעים העומדים לרשות המשרד למנוע פליטה של חומרים מזהמים לאוויר".

 

על תחנות הניטור, אמרו במשרד: "כל תחנות הניטור הנמצאות במערך הארצי, מבצעות כיולים יומיים לכלל הגזים וכיולים שבועיים לבנזן. כל זאת, על מנת לשמור על אמינות התוצאות.  כל כיול מופיע בסטטוס מתאים באתר האינטרנט. יש לזכור כי יש שבע תחנות ניטור באזור החוף, מול אסדת לוויתן, כך שאם אחת מהתחנות נמצאת בתחזוקה, יש גיבוי של התחנות האחרות". 

 

מנובל אנרג'י נמסר לגבי הפעולה בשבת האחרונה: "אנו מצויים בשלב ה-Gas buy back, וטרם החלה הפקה מבארות לוויתן. בשלב זה, כפי שמוצג בתוכנית ההרצה המאושרת, ייתכנו אירועי פליטה נקודתיים בכמויות מזעריות וזניחות. במוצאי שבת בוצעה פעילויות הרצה באסדה, כחלק מהפעילויות שבתוכנית, שבעקבותיהן אירעה פליטה הכוללת בעיקר חנקן שמשמש בשלב בדיקות ההרצה ומעט גז טבעי בכמויות זניחות כאמור, כל זאת בהתאם לתוכנית ההרצה שאושרה. נדגיש כי הגז הטבעי שבו נעשה שימוש באסדה בשלב זה הינו גז מנתג"ז (נתיבי הגז הטבעי לישראל), בדומה למפעלי תעשייה רבים ברחבי הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אסדת לווייתן. 10 ק"מ מהחוף
צילום: AFP
מומלצים