שתף קטע נבחר

בן 19 ובת 14 מתו, בת 10 במצב קשה: קורבנות השפעת

הלל דחבש מהיישוב נריה שבבנימין נפטר מסיבוכי המחלה ומותה של נערה נוספת ממרכז הארץ נקבע בתל השומר. בינתיים, מנסים הרופאים להיאבק על חייהם של בן 40 וילדה בת 10 שלא חוסנה נגד הנגיף - וסובלת מכשל כלייתי. מומחים קוראים להתחסן: "העלייה בתחלואה - מעל ומעבר לשנים קודמות"

 

הלל דחבש נפטר מסיבוך השפעת  ( )
הלל דחבש ( )

בני משפחתו וחבריו של הלל דחבש (19) מהיישוב נריה שבחבל בנימין קיבלו בתדהמה את הבשורה על מותו כתוצאה מסיבוכי מחלת השפעת. הצעיר הובא ביום ראשון לבית החולים שערי צדק בירושלים לאחר שחש ברע והתמוטט. מצבו הוגדר קשה מאוד והוא עבר החייאה באמבולנס שבו פונה. בחדר המיון של בית החולים הצליחו הרופאים להחזיר לו את הדופק וחיברו אותו למכשיר האקמו (ECMO), המחליף את פעולת הלב, אולם מצבו הידרדר והוא סבל מקריסת מערכות. לאחר שעות ספורות נקבע מותו.

 

אבחנו את עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?

שאננות? למה הישראלים מתחסנים פחות נגד שפעת?

 

דחבש למד בישיבה הגבוהה באלון מורה, ולפני כן למד בישיבה התיכונית בנווה. "הוא היה אהוב על כולם", אמרו בני משפחתו ושרטטו קווים לדמותו של בנם המנוח. "במשך כל חייו הוא אהב להדריך ילדים ומתבגרים בתנועות נוער".

 

כמו כן, נערה בת 14 מתה גם היא מסיבוכי השפעת לאחר שאושפזה בבית החולים "שיבא" בתל השומר לפני ארבעה ימים. היא סבלה ממחלות רקע.

 

ילדה נוספת, בת 10, שלא חוסנה נגד שפעת, נמצאת במצב קשה עם כשל כלייתי ומאושפזת בטיפול נמרץ. בנוסף מאושפז בטיפול נמרץ בעקבות השפעת גבר בשנות ה-40 לחייו המחובר למכונת לב-ריאה. מדובר באירוע חריג, שכן הוא אינו משתייך לאוכלוסיות הנמצאות בסיכון הגבוה ביותר להידבק במחלה.

 

אינפוגרפיקה תחלואת השפעת ע

 

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אמר בשיחה עם ynet: "בניגוד למיתוס הנפוץ, שפעת יכולה להתבטא כמחלה קשה עם סיבוכים חמורים וזיהומים משניים, ולעיתים גם תמותה. האוכלוסיות הרגישה ביותר הן קשישים, תינוקות, חולים כרוניים ונשים בהיריון, אבל לעיתים אנו רואים תחלואה חמורה בקרב צעירים בריאים. השנה כבר אושפזו ברחבי הארץ עשרות רבות של חולים עם שפעת, שנזקקו לאשפוז במחלקות ובטיפול הנמרץ. אנו מזהים מגמת עלייה בתחלואה, מעל ומעבר לשנים קודמות".

 

על פי דו"ח השפעת השבועי של משרד הבריאות שפורסם אתמול (ג'), תחלואת השפעת ממשיכה במגמת עלייה, ועד כה התחסנו 16% מהאוכלוסייה (לעומת 17% בתקופה המקבילה בשנה שעברה) מבצע השפעת החל השנה באיחור של למעלה מחודש בעקבות עיכוב עולמי בבחירת הרכב החיסון. עוד עולה מהדו"ח כי בשבוע האחרון שיעור הפניות בעקבות תחלואה דמויית שפעת עומד על עשרה מקרים מכל עשרת אלפים בני אדם, כלומר קרוב לפי שניים בהשוואה לתקופה המקבילה בשנים האחרונות.

 

ד"ר אנג'לה עירוני, ראש אגף הסיעוד והמוקדים הרפואיים ב"מכבי", אמרה: "השנה מבצע החיסון החל באיחור של חודש וחצי בגלל העיכוב העולמי בהגעת החיסונים. נאלצנו בקצב מהיר מאוד להדביק את הפער כי ידענו שהתפרצות השפעת מתחילה בדצמבר ומגיעה לשיאה בינואר. זו הייתה משימה מורכבת. הזן השולט השנה בתחלואת השפעת הוא זן מאוד קשה של שפעת החזירים שנכלל בהרכב החיסון השנתי. להערכתי יש שתי סיבות לכך שיש עומס גדול במחלוקות ותחלואה גבוהה של שפעת: הראשונה היא העיכוב בתחילת מבצע החיסון והשנייה היא הזן האלים שהגיע לישראל בחורף הנוכחי".

 

 

 

ד"ר ארנון שחר, מומחה לרפואת משפחה ב"מכבי", הוסיף: "ילדים עד גיל חמש נדבקים בקלות יותר בשפעת מכיוון שהם נמצאים בגנים סגורים, לא מאווררים, עם 25 ילדים נוספים. כאשר מדובר במחלות ויראליות הם חשופים יותר להידבקות מאשר מבוגרים. אנו רואים במרפאות קפיצת מדרגה מבחינת כמות החולים בשפעת, כל שבוע מגיעים יותר ויותר חולים, בהן גם התגברות של מקרי דלקות ריאה ואוזניים". דוקטור שחר הוסיף: "כדי להימנע מהידבקות בשפעת כדאי להקפיד על היגיינה, שטיפת ידיים, אוורור החדר והימנעות מהצטופפות של כמות גבוהה של אנשים בחלל קטן. מי שטרם התחסן נגד שפעת חשוב שיעשה זאת".

  

מהי שפעת?

שפעת הינה מחלה נגיפית מדבקת. דרכי ההדבקה הן על-ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה, שמפיצים תרסיס של טיפות רוק מיקרוסקופיות המכיל כמות גדולה של הנגיפים. הנגיף התוקף את דרכי הנשימה. מידת ההדבקה גבוהה מאוד. המחלה מתבטאת לרוב בחום (מעל 38 מעלות צלזיוס), כאב גרון, כאב ראש, נזלת, שיעול, כאב שרירים, וכן חולשה ועייפות ואיבוד תיאבון. סיבוך אופייני של השפעת הוא דלקת ריאות, שבגללה זקוקים החולים לעיתים לאשפוז, בעיקר ילדים קטנים, נשים בהיריון, קשישים וחולים עם דיכוי של מערכת החיסון. השפעת עלולה להיות קטלנית.  כל שנה חולים במחלה 20%-30% מהילדים וחמישה עד עשרה אחוזים מהמבוגרים בכלל האוכלוסייה.

 

למי כדאי להתחסן?

משרד הבריאות ממליץ על חיסון נגד שפעת לכל האוכלוסייה מעל לגיל 6 חודשים כל שנה לקראת החורף. החיסונים מעניקים הגנה טובה נגד שפעת למשך חורף אחד. בכל סתיו מיוצר חיסון בתרכיב חדש שמכיל את שלושת זני השפעת הצפויים להיות השכיחים בשנה הקרובה.

 

ההמלצה להתחסן חשובה במיוחד לאנשים שעלולים לסבול מסיבוכי השפעת: חולים במחלות ממושכות וחולים עם פגיעה במערכת החיסונית, נשים הרות ותינוקות וילדים בגילאים חצי שנה עד חמש שנים. חיסון לנשים הרות עשוי להגן עליהן וגם על התינוק הנולד. נשים הרות הן בסיכון לאשפוזים כתוצאה ממחלת השפעת יותר מכלל האוכלוסייה. לנשים הרות עם שפעת חריפה סיכון גבוה יותר ללדת פג ו/או ללידה של תינוק במשקל נמוך יחסית לשבוע לידה.

 

האם יש תופעות לוואי?

החיסון בטוח ויעיל. חיסון השפעת מכיל נגיפים מומתים ואינו יכול לגרום לשפעת. תגובות לחיסון שפעת הן נדירות ורובן קלות, חולפות במהרה ומתרחשות רק בקרב חלק קטן ממקבלי החיסון. התופעות כוללות: חום, כאב, ואודם במקום ההזרקה. החיסון החי המוחלש עלול לגרום נזלת וגודש באף. למידע המלא יש לעיין בעלון היצרן.

 

מתי כדאי להתחסן?

לקראת כל חורף, עדיף בחודשים ספטמבר-נובמבר, ועד סיום עונת השפעת שהיא בדרך כלל בחודש מארס.

 

איפה מתחסנים?

ניתן להתחסן במרפאות כל קופת חולים ולשכות בריאות הציבור.

 

 


פורסם לראשונה 24/12/2019 22:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היה אהוב על כולם". הלל דחבש
מומלצים