שתף קטע נבחר

"להתכונן גם לבלתי צפוי": הדרך ללידה בטוחה

ההיריון שלכן עובר בצורה חלקה, כל המדדים תקינים לחלוטין ואתן מרגישות מצוין - מדוע בכל זאת צריך להתכונן לכל תרחיש ויותר מכך, מדוע כל כך חשוב ללדת במקום בטוח עם צוות מיומן ומקצועי? הרופאים מסבירים

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר

 

לידה היא אמנם תהליך טבעי שברוב המקרים עובר בצורה חלקה, במיוחד כשההיריון הוא בריא ותקין. למרות זאת, תמיד כדאי שהלידה תתרחש במקומות הכי בטוחים ועם הצוות הכי מקצועי, מאחר ויש לא מעט דברים שיכולים להשתבש או לגרום לסטייה מתוכנית הלידה המקורית. בין אם מדובר בתסחיף מי שפיר, הפרדות שליה, דימום מוגבר או מצוקות שונות של האם או של העובר - היענות מהירה ומקצועית של הצוות יכולה להיות ההבדל בין לידה טראומטית ללידה חלקה במקרה הטוב ועניין של חיים או מוות במקרה הקיצוני.

 

ד"ר אורית מורן, מנהלת חדרי לידה במרכז הרפואי שיבא תל השומר, מדגישה בפני יולדות, במיוחד כאלה העומדות לפני לידה ראשונה, שהן אולי ידעו איך הלידה תתחיל, אבל אי אפשר לדעת מה יקרה בדרך ולכן כל הפנטזיות על לידת בזק מושלמת ללא אפידורל יכולים לגרום למפח נפש של ממש. אמנם במקרים רבים הלידה תתקדם בדיוק כפי שציפתה היולדת אבל יש גם מקרים אחרים. "חייבים להבין שלעיתים בין האושר הכי גדול בעולם לבין סיוט הכי גדול בעולם, עובר חוט מאוד דק. בדיוק בשביל המקרים הללו חשוב ללדת במקום שבו את סומכת על צוות המיילדות והרופאים, שאם חס וחלילה משהו משתבש בתהליך שפנטזת עליו, יהיה שם מישהו שידע לאבחן את זה מהר ולטפל בזה".

 

שיבא (צילום: דנה אופז)
אם חלילה משהו משתבש, חשוב שיהיה צוות מיומן(צילום: דנה אופז)

 

זהו בדיוק סיפור הלידה הראשונה של נועה (35), שממש לא התקדמה כמתוכנן. "היה עומס מאוד גדול במחלקה והצוות פשוט הפקיר אותי למשך שלוש שעות שלמות בפתיחה מלאה", מתארת נועה. "העומס הזה גרר מפל של התערבויות - אפידורל, פיטוצין, וואקום, ובסופו של דבר קיסרי חירום. מכיוון שהיה עומס, אז גם היה דד ליין, לכן החליטו לעשות וואקום למרות שהתינוק היה גבוה, מה שגרם לו להיתקע שם ונשלחתי לקיסרי חירום".

 

אחרי הלידה החליטה נועה שהיא לא תעבור ניתוח קיסרי שני ואף בחרה ללדת בבית חולים אחר. "ללידה השנייה הגעתי מצוידת בדולה בעיקר כי פחדתי שאחרי ניתוח קיסרי ראשון, ישלחו אותי לניתוח שני מבלי להניד עפעף. הגעתי עם דימום וצירים חזקים בלי פתיחה ובלי מחיקה, הייתי בטוחה שיכפו עליי לעבור ניתוח אבל לא כך היה הדבר. למרות המצב, הצוות איפשר לי להתקדם ללידה טבעית".

 

ד
"היולדת צריכה לסמוך על הצוות שהוא איתה, ולא נגדה"

 

"גם אם המצב לחוץ ואין חדרים פנויים", מסבירה ד"ר מורן, "כשאנחנו מאמינים במשהו שהוא נכון מבחינה רפואית, אנחנו ממשיכים איתו". ד"ר מורן מאמינה שאין צורך בזירוזים מיוחדים, והיא גם מאמינה שאחד הדברים החשובים במהלך הלידה הוא ראשית בריאות האם והעובר אבל גם חווית הלידה. "הטיפ הכי חשוב שלי בכל מה שקשור להכנה ללידה, גם מבחינת בית החולים, הוא לבוא עם ראש פתוח. היולדת חייבת להבין שהיא מגיעה לבית חולים כי היא סומכת על הצוות המקצועי שהוא איתה ולא נגדה".

 

מבחינת נועה, זה עשה את כל ההבדל. "הצוות המקצועי אפשר לי זמן פרטי בחדר, בלידה פעילה עם מוניטור תקין. הם לא לחצו ולא ניסו לזרז, אחרי כמה שעות התקדמתי לפתיחה 8 ואז הועברתי לחדר לידה וילדתי בעזרת עזרה קטנה של וואקום, ללא אפידורל, בלידה טבעית. הצוות היה מדהים. הוא נתן לי ספייס ולא התערב כל עוד ראו שאני מתקדמת. זו הייתה חוויה מדהימה. הרגשתי שבאמת מקשיבים לי, מכבדים אותי ונותנים לי את האפשרות לקבל את הלידה שחלמתי עליה".   

 

מיון יולדות, שיבא תל השומר ()
"יש דברים שחשוב לקחת בחשבון כשבוחרים איפה ללדת"

 

"יש דברים שחשוב לקחת בחשבון כאשר בוחרים איך תראה הלידה ואיפה היא תתקיים", מסביר פרופ' אייל סיוון, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא. "המטרה היא כמובן לא להלחיץ את היולדת אבל אסור להתעלם מהעובדה שישנם סיבוכים שעלולים לקרות לעובר או לאם במהלך הלידה שהם בלתי צפויים מראש ואינם ניתנים לחיזוי. כמובן שיש אוכלוסיות שאצלם הסיכוי לסיבוכים גבוה יותר, אבל גם לידות שמתחילות באופן תקין אחרי מהלך היריון תקין לחלוטין עלולות להסתבך וחשוב ללדת בבית חולים עם צוות מיומן שיוכל להתמודד עם המצב".

 

ישנם מקרים כמו כליאה של הכתפיים", מסביר סיוון. "זהו מצב שלא ניתן לחזות מראש ומגלים אותו רק אחרי שהראש יוצא, המשמעות היא שיש צורך בצוות מיומן בחילוץ הכתפיים מבלי לגרום נזק נוירולוגי לעובר. גם תסחיף מי שפיר ידרוש התערבות של מרדימים, קרדיולוגים, אנשי קרישה ובנק דם גדול. במקרים אחרים בהם העובר שואף מים מקוניאליים למשל, יש צורך במכונת לב ריאה על מנת לתת לריאות להתאושש".

 

ד
"חשוב להסביר ליולדת מהן האפשרויות". ד"ר מורן עם יולדת
  

 

הסיבוכים הללו אמנם יתרחשו רק בחלק קטן מהלידות, אבל גם תרחישים נפוצים יותר כמו יולדות שמעוניינות בלידה טבעית כאשר התינוק נמצא במנח עכוז או לידה נרתיקית אחרי ניתוח קיסרי - גם אלה דורשים התייחסות של צוות מקצועי ומערך תומך. בנוסף ישנם כמובן גם מקרים של לידות שמתקדמות באיטיות רבה או לחילופין לידות שמתקדמות מהר מאוד - גם במקרים האלה חשוב שיהיה בסביבה צוות שיסביר ליולדת מהן האפשרויות שלה.

 

אז בין אם היולדת בוחרת בלידה טבעית ללא אפידורל, לידה נרתיקית עם אפידורל או ניתוח קיסרי - תמיד חשוב לדעת מהן הסיכונים ובאופן מודע לקיים את הלידה בבית חולים בו היא תקבל מענה מקיף לכל תרחיש אפשרי. "לא פעם מעבירים אלינו יולדות שחוו סיבוכים", אומר פרופ' סיוון, "ותמיד אני שואל את עצמי האם המצב הזה יכול היה להימנע אם היולדת הייתה מתחילה את הלידה אצלי. התשובה היא לא תמיד כן, אבל ישנם מקרים בהם אני משוכנע שאם הלידה הייתה מתרחשת בבית חולים שיכול לנטר ולטפל, ובעל מערכת תומכת רחבה ומקצועית, הסיבוכים היו יכולים להימנע".

 

 

 

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה אופז
הדרך ללידה בטוחה
צילום: דנה אופז
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים