שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

מענטש: דייויד סטרן שינה את עולם הכדורסל / טור

הוא הגיע ל-NBA כשהיא הייתה בתחתית עם סמים ואלימות במגרשים, והפך אותה למוצר נוצץ שכל ילד שמתחיל לכדרר חולם להגיע אליה. מנהל, מנהיג, קשוח כשצריך, וגם: אוהב ישראל

קשה לתאר איך נראתה ה-NBA לפני שדייויד סטרן קיבל מבעלי הקבוצות את המפתחות. שליטה מוחלטת של אותן קבוצות לאורך שנים, עסק לא משהו, שחקנים מסוממים, אלימות במגרשים. סטרן, איש חכם וחביב, ידע גם להיות קשוח כשצריך והליגה המריאה.

 

ג'ורדן: "סטרן נתן לי את הבמה להצליח"

 

היה ברור לו שהוא חייב לנקות את הליגה תחילה. מצד אחד הוא כפה על שחקנים בדיקות סמים והשתתפות בתוכנית שיקום, מצד שני נפילה חוזרת עלתה לשחקנים בהשעיה וקנסות כבדים. כדי לאזן את הכוחות בין הקבוצות הגדולות לקטנות נקבעה תקרת שכר שהגבילה את בעלי הקבוצות העשירות ופתחה הזדמנויות לכולם.

 

דייויד סטרן (צילום: AP)
סטרן בתחילת דרכו ב-NBA(צילום: AP)

 

תזמון הוא קריטי, ואין ספק שסטרן נהנה מדור נפלא של שחקנים שהגיעו לליגה בשנות ה-80. התקשורת אוהבת סיפורים והיריבות בין לארי בירד למג'יק ג'ונסון משכה תשומת לב ענקית. סדרות הגמר בין לוס אנג'לס לבוסטון סלטיקס ואחר כך לשיקגו בולס, הילדים הרעים של דטרויט פיסטונס עם אייזאה תומאס. דמויות כמו קארים עבדול ג'אבר, ד"ר ג'יי, ג'ון סטוקטון וקארל מאלון, וכמובן שושלת בולס עם מאמן רוחני כמו פיל ג'קסון שריסן מטורף כמו דניס רודמן.

 

בתקופתו של סטרן ה-NBA נפתחה לעולם ופרצה מחוץ לגבולות ארצות הברית. כדורסלנים מאירופה (ולאדה דיבאץ', דרזן פטרוביץ', ארווידאס סאבוניס וטוני קוקוץ') דרום אמריקה (מאנו ג'ינובילי) ואפריקה (האקים אולאג'ואן, מאנוט בול), הפכו למשמעותיים והגבירו את ההתעניינות בכל העולם.

 

אולאוג'ואן. הליגה נפתחה לשחקנים מכל העולם (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אולאוג'ואן. הליגה נפתחה לשחקנים מכל העולם(צילום: gettyimages)

 

התעניינות מתורגמת לכסף, קוראים לזה רייטינג. אם הכדורסל האמריקני המקצועני הגיע לישראל בתחילת שנות ה-80 בקלטות וידיאו ושידורים מקוטעים בערוץ היחיד שהיה פה, התפתחות ערוצי הטלוויזיה המסחרית וערוצי הכבלים והלוויין, העיפו את ה-NBA לכל בית בארצות הברית ואחר כך בעולם.

 

המזל הולך כנראה עם הטובים, ו-יאו מינג פתח עבור סטרן שוק ענק בסין. בראייה מחודדת הקומישינר הקים גם את ליגת הנשים המקצוענית WNBA, שנתנה לכדורסלניות אופק תעסוקתי גם אחרי ליגת המכללות.

 

דייויד סטרן (צילום: AFP)
סטרן. כמובן שהוא נכנס להיכל התהילה(צילום: AFP)

 

סטרן לא היה רק מנהל מעולה, הוא הבין שהדרך לשדרוג הליגה עוברת בשקיפות ושיתוף. מספרי הטלפון האישיים של מנהלי השיווק, המכירות והתפעול היו פתוחים וידועים לכל. ככל שסטרן הצליח ותירגם את ההצלחה לכסף, בעלי הקבוצות ראו איך ערך הפרנצ'ייז שלהם נוסק ואת ההכנסות גדלות, וזה עודד אותם לתת לקומישינר יד חופשית להרחיב את הליגה בשבע קבוצות נוספות, שתיים מהן בקנדה.

 

יצא לי להתארח לא פעם במשרדי ה-NBA בשדרה החמישית בניו יורק. ישראלי שהיה מגיע לשם, שלא לדבר על אריק הניג, כל הדלתות היו נפתחות בפניו. סטרן, שידע להיות קשוח במשאים ומתנים עם ארגון השחקנים וערוצי הטלוויזיה, היה מתמוסס כשנפגש עם ישראלים.

 

אריק הניג יחד עם דייויד שטרן (צילום: פרטי)
הניג וסטרן. היו חברים טובים(צילום: פרטי)

 

ההבנה שמחוץ לארצות הברית יש שוק ענק, הביאה את אותו ליזום מהלכים שיווקיים כמו משחקי טרום ופתיחת עונה בכל העולם, משחקי ידידות והשתלמויות, שידורי משחקים ואחריהם הגיע המסחור בדמות מוצרי ספורט וביגוד ממותגים ברשת חנויות עולמית.

 

בשביל לנהל ליגה מקצוענית לא מספיק להיות מנהל מצוין, נדרשת גם מנהיגות. מנהיג נבחן באומץ שלו לבצע לפעמים מהלכים לא פופולריים, לא להיכנע להשבתות של ארגון השחקנים, ובעיקר במה שהוא משאיר אחריו.

 

אדם סילבר נואם (צילום: AFP)
סילבר. ממשיך דרכו של סטרן(צילום: AFP)

 

סטרן דאג לבנות לעצמו יורש - אדם סילבר, וגם הכין וצייד אותו בכל מה שנדרש לנהל ולהנהיג ליגה מאוד מורכבת במציאות חדשנית דיגיטלית ומדיה חברתית, שמאפשרת להרחיב עוד את הפעילות העצומה בכל העולם.

 

אנחנו, אנשי הכדורסל בישראל, איבדנו חבר יקר ששילב מקצוענות וערכים. ככל שהיה גדול, כך נשאר צנוע. איך אומרים באידיש? א מענטש!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים