שתף קטע נבחר

מגישה איראנית התפטרה: "סיפרתי לכם שקרים"

שלוש מגישות ברשות השידור האיראנית התפטרו על רקע ההפגנות במדינה: "לעולם לא אשוב לטלוויזיה". פרשן בערוץ מקורב למשטר: "השקרים של המשטר גרמו לאובדן אמון הציבור". דיווח: בנו של מנהיג אופוזיציה נעצר

שלוש מגישות ברשות השידור של איראן הודיעו אתמול (יום ב') כי הן מתפטרות מתפקידן, ברקע המחאות במדינה בעקבות הפלת מטוס הנוסעים האוקראיני וההשתהות בהודאה האיראנית כי המטוס הופל בטעות על-ידי אנשי ההגנה האווירית של משמרות המהפכה. אחת המגישות, גלאר ג'עברי, התנצלה בפוסט שפרסמה בחשבון האינסטגרם שלה. "היה לי קשה להאמין שאנשים שלנו נהרגו. סלחו לי שזה נודע לי באיחור. וסלחו לי על כך שבמשך 13 שנים סיפרתי שקרים", כתבה המגישה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

גלאר ג'עברי (צילום: מתוך טוויטר)
"במשך 13 שנים סיפרתי שקרים". ג'עברי(צילום: מתוך טוויטר)

זהרה חאתמי, שהודיעה גם היא כי היא עוזבת את תפקידה ברשות השידור, הוסיפה: "תודה שקיבלתם אותי כמגישה עד היום. לעולם לא אשוב לטלוויזיה. סלחו לי". לשתיים הצטרפה המגישה סבא ראד, שאמרה: "תודה על התמיכה לאורך שנות הקריירה שלי. אני מודיעה שאחרי 21 שנות עבודה ברדיו ובטלוויזיה, איני יכולה להמשיך את העבודה שלי בתקשורת. אני לא יכולה".

 

חוסר האמון של חלק מהאזרחים האיראנים במשטר נראה אף בתקשורת האיראנית, שברובה אינה מתייחסת לרוב למחאות ברחובות. לאחרונה גם סוכנויות ידיעות מקורבות מאוד למשטר החלו לדווח על ההפגנות ברחובות, או לפחות על הניסיונות של המשטר להסתיר את הסיבה האמיתית להתרסקות המטוס. ארגון העיתונאים האיראנים מסר כי המדינה עדה ל"הלוויה של האמון הציבורי". בהצהרה מטעמו נמסר עוד כי הדבר פוגע עוד יותר במוניטין הרעוע גם ככה של התקשורת האיראנית הרשמית.

 

 

Protesters in Iran are being shot at  (Photo: AP)
ההפגנות באיראן. כלי התקשורת הרשמיים הכחישו ירי חי(Photo: AP)

Blood from protesters shot in Iran  (Photo: AP)
דם על המדרכה בטהרן(Photo: AP)

איראן  טהרן מפגינים הפגנה מחאה ירי (צילום: AP)
(צילום: AP)

התאחדות העיתונאים האיראנית הצטרפה לביקורת על גופי השידור האיראניים הרשמיים. "אנחנו משקרים בגסות הגדולה ביותר כשאנחנו משקרים לעצמנו. עובדי הטלוויזיה הממלכתית מכירים בכך שאמינותם אבדה. המקרה הזה הוכיח שאנשים לא יכולים לסמוך על מידע רשמי, ועיתונאים צריכים לנסות למלא את החלל הזה ככל שאפשר", מסרה ההתאחדות.

 

פרשן ערוץ הטלוויזיה הממשלתי "Press TV" המשדר בשפה האנגלית, גאנבר נאדרי, אמר בריאיון לרדיו BBC כי "יש אמון מועט במשטר, אנשים רוצים יותר חופש. השקרים שהם סיפרו על הפלת המטוס גרמו לאיבוד אמון הציבור. אנשי משמרות המהפכה יודעים זאת היטב". הוא הוסיף כי "מיליונים יצאו לרחובות בעקבות ההתנקשות בקאסם סולימאני. זה היה רגע נדיר של אחדות, אך משמרות המהפכה הרסו אותו. כעיתונאי אתה צריך להיות מסוגל לישון בלילה. אני לעולם לא ארחיק את עצמי מהאמת. זו אומה נהדרת, היא עשתה כמה טעויות בלתי-מתקבלות. אם משמרות המהפכה הפילו מטוס אזרחי, אין לי ברירה אלא לגנות את זה".

Protester tears down Soleimani's image in Iran  ()
מפגין מסיר כרזה של סולימאני

 ירי גז מדמיע על מפגינים ב כיכר אזאדי  טהרן איראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בתוך כך, דיווח אמש אתר החדשות בפרסית "סאהאם" כי השלטונות ברפובליקה האיסלאמית עצרו את חוסיין כרובי, בנו של מנהיג האופוזיציה האיראני מהדי כרובי. לפי הדיווח, כרובי הבן נעצר יומיים לאחר שאביו קרא למנהיג העליון עלי חמינאי להתפטר מתפקידו בעקבות הפלת המטוס. כרובי האב נמצא במעצר בית מאז שנת 2011, אז הפסיד בבחירות לנשיאות מול מחמוד אחמדינג'אד.

 

בימים האחרונים, נזכיר, יצאו איראנים לרחובות כדי למחות על הפלת מטוס הנוסעים האוקראיני ועל ניסיון הטיוח של המשטר. 176 בני אדם נספו בהתרסקות המטוס ביום רביעי שעבר, רובם איראנים ואיראנים-קנדים. תחילה טענה טהרן שתקלה טכנית היא שגרמה למטוס להתרסק דקות אחדות לאחר שהמריא מנמל התעופה של טהרן והתעקשה כי אינה אחראית, אולם ביום שבת האחרון הודו משמרות המהפכה כי שיגרו בשוגג טיל נ"מ לעבר המטוס, מה שגרם להפלתו.

 

עדויות וסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות העלו כי המשטרה וכוחות הביטחון באיראן ירו אש חיה וגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים. לפי עדויות, אש נורתה לעבר המפגינים באזור כיכר אזאדי בטהרן, ובסרטונים שהופצו ברשתות חברתיות נשמעו קולות ירי ונראו כתמי דם על המדרכה. עם זאת, לא נראה תיעוד של ירי. בתקשורת האיראנית הרשמית לא דווח על ירי לעבר מפגינים. מפקד המשטרה בטהרן הכחיש את הדיווחים. "בשום פנים ואופן לא היה ירי בהפגנות. השוטרים בבירה הונחו לנהוג במפגינים באיפוק", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך טוויטר
"התקשיתי להאמין". ג'עברי
צילום: מתוך טוויטר
מומלצים