שתף קטע נבחר

גנץ: נפעל לסיפוח הבקעה אחרי הבחירות. נתניהו: למה לא עכשיו?

יו"ר כחול לבן שינה כיוון, ואחרי שהצהיר כי "פרסום עסקת המאה לפני הבחירות יהיה התערבות בוטה בתהליך" קרא לטראמפ לפרסם אותה בהקדם. הוא אמר כי אחרי הבחירות כחול לבן תפעל לסיפוח הבקעה. נתניהו הגיב: "למה לא עכשיו כשיש הסכמה רחבה?". פרץ: גנץ נגרר לסדר היום של סמוטריץ'

 

יו"ר כחול לבן ח"כ בני גנץ אמר בצהריים (יום ג') כי הוא תומך בכך שארצות הברית תפרסם את תוכנית "עסקת המאה" לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני בזמן הקרוב - והבטיח כי כחול לבן תפעל לסיפוח בקעת הירדן אחרי הבחירות. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב באומרו: "למה לא עכשיו?".

 

"אני מקווה שהנשיא טראמפ יקדים את פרסום התוכנית ואני מצפה להפצת התוכנית בהקדם. במזרח התיכון קורים הרבה דברים דרמטיים", אמר ח"כ גנץ ביישוב ורד יריחו בתום בסיור שערך עם ח"כ משה (בוגי) יעלון במועצה האזורית מגילות ים המלח. גנץ אף נשאל אם הוא נמצא בקשר עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ואנשיו, אך ביקש מהעיתונאים שהתלוו לסיור לעבור לשאלה הבאה.

בני גנץ בבקעת הירדן, תצפית ורד יריחו (צילום: משה מזרחי)
שינוי כיוון. גנץ לצד יעלון בתום הסיור(צילום: משה מזרחי)

דבריו של גנץ היום מהווים תפנית חדה בעמדתו בנושא. לפני שבועיים, מיד לאחר שדווח כי האמריקנים שוקלים לפרסם את פרטי התוכנית לפני הבחירות ב-2 במרץ, אמר יו"ר כחול לבן בפתח ישיבת סיעתו בכנסת: "אני יכול להניח שבנושא כל כך חשוב האמריקנים יהיו מאוד זהירים ולא יפרסמו לפני הבחירות, שהרי זו תהיה התערבות ממשית ובוטה בתהליך".

 

גנץ הבהיר בסיור היום כי "אנחנו חוזרים וקובעים שבקעת הירדן היא חומת המגן המזרחי של ישראל בכל תרחיש עתידי שלא יקרה. אנחנו רואים את חבל הארץ הזה כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל. לאחר הבחירות נפעל לסיפוח בקעת הירדן, עד אז נדאג להמשיך לפתח את האזור". יעלון אמר: "מיציאתנו לדרך בכחול לבן לפני פחות משנה אנחנו מדברים על זה שבקעת הירדן היא חלק בלתי נפרד מישראל והיא הגבול המזרחי של ישראל לנצח".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו צייץ בתגובה: "למה לחכות לאחרי הבחירות אם אפשר להחיל ריבונות על בקעת הירדן כבר עכשיו בהסכמה רחבה בכנסת? בני גנץ, אני מצפה לתשובתך עוד הערב, אלא אם אחמד טיבי שם לך וטו". ‏גנץ הגיב: "קודם נדון בחסינות ואחר כך ננהל את החלת הריבונות".

 

במפלגות שמשמאל לכחול לבן תקפו את גנץ על הצהרת הסיפוח. "אני מצפה מכחול לבן שלא להיגרר לסדר היום שכופה הימין הקיצוני בהובלת סמוטריץ'", אמר יו"ר העבודה-גשר-מרצ, ח"כ עמיר פרץ. "עתיד בקעת הירדן צריך להיקבע כחלק מהמשא ומתן ומהסדר כולל, תוך שימת דגש על סידורי הבטחון החיוניים של ישראל. אסור לכחול לבן ליפול למלכודות הימין. זו רק אחת מתוך אינספור מלכודות נוספות שיגיעו במערכת הבחירות".

 

יו"ר מרצ ניצן הורוביץ תקף אף הוא: "‏גם גנץ במספחים. אם זו התשובה של כחול לבן לספין החלול של הימין - זה מעיד על חוסר ביטחון. ואם זו אכן הכוונה, לספח 40% מהשטחים באופן חד-צדדי ולחסל כל סיכוי להסדר - זה מעיד על חוסר הגיון. לא יודע מה יותר חמור. כך או כך זה מבהיר מצויין שלאנשי שמאל-מרכז אין מה לחפש בכחול-לבן".

 

סוגיית סיפוח מלא של בקעת הירדן לא עלתה לדיון ממשי לפני מערכות הבחירות הקודמות, על אף הצהרות נתניהו, ולכן היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לא מסר חוות דעת בעניין.

 

סערה נקודתית התעוררה בהחלטה לפעול להכרה ביישוב מבואות יריחו שבבקעה, אז הוא אושר עקרונית כמה ימים לפני הבחירות בספטמבר בשל מה שהוגדר "התפתחויות מדיניות מן היממה האחרונה, לצד הערכת ראש הממשלה וראש המל"ל לפיה קיימת דחיפות בקבלת ההחלטה".

 

סוגיית הבקעה בכללותה היא החלטה מדינית, וככזו לא דורשת אישור משפטי, אולם נדרשת עבודת מטה שתראה שהצעד נחוץ כעת, בזמן ממשלת מעבר. פרט לכך, בסביבת היועץ המשפטי לממשלה הדגישו בעבר בשיחות בנושא את הקושי מבחינת המשפט הבינלאומי במיוחד בתקופה שבה ישראל נתונה תחת איום ממשי של חקירה בבית הדין הפלילי בהאג.

 

סוגיית עיתוי פרסום התוכנית 

העיתוי המדויק של פרסום "עסקת המאה" נבחן על ידי ממשלו של טראמפ גם לפני שתי מערכות הבחירות הקודמות בישראל, בספטמבר ובאפריל בשנה שעברה.

 

טראמפ עצמו אמר לפני הבחירות בספטמבר כי ייתכן שהתוכנית עשויה להיחשף, אולם כמה ימים לאחר מכן אמר ג'ייסון גרינבלט, לשעבר שליח הממשל האמריקני למזרח התיכון וזה שעמד מאחורי הכנת התוכנית, כי "החלטנו שלא לפרסם את חזון השלום או חלקים ממנו לפני הבחירות בישראל".

נשיא ארה
נשיא ארה"ב טראמפ(צילום: רויטרס)

 

בישראל העריכו בשנה האחרונה כי טראמפ לא יאפשר את פרסום תוכנית השלום שלו - בעיקר כדי לא להזיק לידידו, ראש הממשלה נתניהו. מנגד, היו שסברו כי טראמפ יפרסם את התוכנית כדי להשפיע על הרכב הקואליציה - כך שתוקם כזו שתתמוך בקידום התהליך המדיני.

 

החלק הכלכלי של התוכנית נחשף בחודש יוני בשנה שעברה במסגרת הסדנה הכלכלית שיזם הבית הלבן במנאמה, בירת בחריין. לפי התוכנית, יגויסו תרומות בסך 50 מיליארד דולר ממדינות ומשקיעים, כש-28 מיליארד מתוכם יועברו לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה; 7.5 מיליארד יועברו לירדן, 9 מיליארד למצרים ו-6 מיליארד ללבנון. חלקה המדיני של התוכנית לא פורסם אז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים