שתף קטע נבחר

פני הגזענות: שליש מהישראלים לא יתחתנו עם אדם ממוצא אתיופי

סקר שנערך ביוזמת תנועה שנאבקת בתופעת הגזענות כלפי יוצאי אתיופיה חושף נתונים מטרידים: 16% לא יגורו בשכנות לבני העדה ו-22% סבורים שיהדותם מוטלת בספק

ארכיון (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ארכיון(צילום: ג'ורג' גינסברג)

סקר חדש מגלה את מה שרבים מאיתנו בעצם כבר יודעים, אבל הנתונים מזעזעים ומטלטלים: ישראל היא מדינה גזענית, תושביה מסתייגים מעולי אתיופיה ומעוניינים לשמור מהם מרחק גדול ככל האפשר.

 

הסקר נערך על ידי מכון "מדגם" בקרב 811 נשאלים בני 18 ומעלה, עבור תנועת "ישראלים נגד גזענות" שתושק ביום ראשון במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. אנשיה מגדירים את הגזענות בחברה הישראלית כלפי בני העדה האתיופית כ"מצב חירום הדורש טיפול דחוף".

 

תוצאות הסקר מדברות בעד עצמן: 33 אחוז לא מעוניינים להתחתן עם אדם ממוצא אתיופי ולא מעוניינים שמישהו ממשפחתם יעשה זאת; 16 אחוז לא מעוניינים לגור בבניין או בשכונה עם יוצאי אתיופיה; 15 אחוז סבורים שהעלאתם לישראל הייתה טעות; 13 אחוז לא מוכנים שילדיהם יארחו בבית חברים ממוצא אתיופי, ו־9 אחוזים לא מוכנים שהם ילמדו איתם באותה כיתה; 10 אחוזים לא רוצים בוס ממוצא אתיופי ו־7 אחוזים אינם מעוניינים שהם יהיו כפופים להם בעבודה; 22 אחוז סבורים שיהדותם מוטלת בספק.

 אינפו גרפיקה גזענות ()

התכונות העיקריות המשויכות ליוצאי אתיופיה הן "מכבדים את ההורים" ו"נפגעים או נעלבים מהר". התכונות שהכי פחות משויכות להם - "אינטליגנטים" ו"שומרי חוק".

 

חתך הגילים שבו האחוז הגבוה ביותר של מחזיקי עמדות שליליות כלפי יוצאי אתיופיה הוא 35־44. נראה כי הנשאלים מודעים היטב לפניה הגזעניות של החברה הישראלית, ולמרות זאת הם עצמם דוגלים בה. 74 אחוז מהנשאלים אמרו כי החברה הישראלית מתייחסת בגזענות כלפי יוצאי אתיופיה; 60 אחוז סבורים שהם מופלים לרעה על ידי המדינה; 57 אחוז חושבים שהתלמידים בני העדה סובלים מאפליה במוסדות החינוך; 58 אחוז סבורים שהסיכוי של יוצא אתיופיה בעל הכשרה מתאימה לתפקיד ניהולי, להתקבל למשרה ניהולית - נמוך בהשוואה למי שאינו יוצא אתיופיה.

 

בתנועת "ישראלים נגד גזענות" חברים בין היתר מפקדי חיל האוויר לשעבר האלופים במיל' אליעזר שקדי ואמיר אשל; אלוף במיל' ישראל זיו; ניצב בדימוס וח"כ לשעבר דוד צור; מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר עו"ד אמי פלמור (שעמדה בראש הצוות הבין־משרדי למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה); הבעלים של בית"ר ירושלים, משה חוגג; יו"ר בנק דיסקונט שאול קוברינסקי; מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך; והשחקנית רותם סלע.

 

חברי התנועה אומרים כי בשלב הראשון יתמקדו ביצירת הסכמה רחבה נגד גילויי גזענות, באמצעות החתמה על אמנה שתבטא נטילת אחריות של החותם וסביבתו. "פעילות התנועה תבוא לידי ביטוי בהפיכת תופעות של גילויי גזענות ללא לגיטימיות, ובקריאה לפעולה אקטיבית נגד מקרים שבהם אנשים פועלים ומתבטאים באופן גזעני ומפלה".

 

ח"כ פנינה תמנו שטה (כחול לבן) הגיבה לנתונים באומרה: "תסתכלו טוב ותבינו עם איזו תופעה מכוערת וגדולה מתמודדים יוצאי אתיופיה. המשימה לעשות תיקון מציאות היא לא רק שלנו בני ובנות הקהילה. זו משימה לאומית שמחייבת בדק בית ועבודה אינטנסיבית, חינוכית ותודעתית של רשויות המדינה ושל הציבור בכלל. זה מבחן על פניה של החברה הישראלית. לא נרפה ונפעל במלוא העוצמה והכוח להגן על ילדינו, על ההווה והעתיד של הצעירים שלנו שהם ישראלים שווים לכל דבר ועניין במציאות עקומה שחובה לתקן".

 

יו"ר המפלגה בני גנץ הוסיף כי הנתונים שנחשפו ב-ynet "בלתי נתפסים, מקוממים ומחייבים תיקון. אני מנסה לחשוב מה מרגישה הבוקר אמא יוצאת אתיופיה, ששומעת שלא רוצים בקרבת בנה רק בגלל מוצאו, ומזדעזע. הנתונים המכאיבים מצריכים טיפול מיידי. את תופעת הגזענות כלפיי יוצאי אתיופיה אפשר, צריך וחייבים לעקור".

 

ח"כ קארין אלהרר (כחול-לבן): "עצם קיומם של נתונים עגומים אלו בשנת 2020 היא תעודת עניות לחברה הישראלית. גזענות על בסיס צבע בלבד, היא עדות לריקבון ערכי שמושרש בנו, שאת סממניו אנו רואים בחינוך, בדת וברווחה. הבעיה כאן היא לא של הקהילה האתיופית, אלא של כולנו כחברה. הגיע הזמן לתיקון אמיתי- לא בסיסמאות, בחיים עצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים