שתף קטע נבחר

"מנשרים קלו": מחווה בתחנת החלל לאילן רמון

האסטרונאוטית ג'סיקה מאיר שלחה לקרן רמון תמונה של מדליה בתחנת החלל ועליה הכיתוב מקינת דוד ושמותיהם של שבעת האסטרונאוטים שנספו באסון הקולומביה לפני 17 שנים. "החלל ממשיך להיות החוויה המדהימה ביותר בחיי", כתבה האסטרונאוטית שאביה ישראלי לשעבר

מחווה לאילן ורונה רמון: האסטרונאוטית ג'סיקה מאיר, שאביה ישראלי לשעבר, שלחה לקרן רמון שתי תמונות שצילמה בתחנת החלל הבינלאומית. בתמונה אחת נראית מדליה ועליה הכיתוב "מנשרים קלו" מקינת דוד ושמותיהם של שבעת האסטרונאוטים שנספו באסון הקולומביה, שאירע היום (שבת) לפני 17 שנים. בתמונה השנייה נראה ציור על רקע חלון בתחנת החלל.

 

תמונה נוספת ששלחה האסטרונאוטית לקרן רמון (צילום: ג'סיקה מאיר, נאס
המדליה ועליה המילים מקינת דוד ושמות האסטרונאוטים(צילום: ג'סיקה מאיר, נאס"א)

 

האסטרונאוטית מאיר כתבה בין היתר בחשבון הטוויטר שלה: "היום מציינים את יום השנה ה-17 מאז שאיבדנו את הגיבורים במעבורת החלל קולומביה, שישה אסטרונאוטים אמריקנים ואסטרונאוט ישראלי אחד שביצעו משימות ממוקדות בתחום המדע".

 

מאיר כתבה לאנשי קרן רמון: "החלל ממשיך להיות החוויה המדהימה ביותר בחיי - נפלאה מכפי שאי פעם דמיינתי". מאיר נולדה לאב יהודי שנולד בעיראק. בילדותו עלה עם משפחתו לישראל, ונלחם במלחמת העצמאות. אחר כך רצה להיות רופא, נסע לשבדיה, ושם הכיר שבדית נוצרייה. במרוצת השנים היגרו השניים לארצות-הברית, נישאו, השתקעו במדינת מיין ונולדו להם חמישה ילדים. ג’סיקה היא הצעירה שבהם.

 

רמון שוגר לחלל ב-16 בינואר 2003. במהלך המשימה בת 16 הימים ביצע רמון ניסויים שונים עבור מוסדות מחקר ישראליים, ביניהם ניסוי שפיתחו תלמידי תיכון שנועד לבחון התפתחות גבישים בתנאים של היעדר כבידה. הניסוי העיקרי שהופקד באחריותו של רמון נקרא "מיידקס" (Meidex), ונועד לבדוק את פיזור האבק שמקורו במדבר סהרה מעל הים התיכון ואת השפעת האבק על מעבר קרינת השמש באטמוספירה.

המדליה ועליה המילים מקינת דוד ושמות האסטרונאוטים (צילום: ג'סיקה מאיר, נאס
התמונה של ספרה של רונה רמון - "שמיים פתוחים"(צילום: ג'סיקה מאיר, נאס"א)

 

במהלך הטיסה שוחח רמון בשידור חי מן החלל עם ראש הממשלה דאז אריאל שרון והתכתב בדואר אלקטרוני עם מספר אישי ציבור. בשבת, 1 בפברואר 2003, החלה המעבורת קולומביה בתהליך החזרה לכדור הארץ. תקלה טכנית הביאה להתפרקות המעבורת בעת חזרתה לאטמוספירת כדור הארץ. כל שבעת אנשי הצוות, וביניהם רמון, נספו. גופתו של רמון נמצאה בין שברי המעבורת שהתפזרו על פני מדינת טקסס, והוא הובא לקבורה בבית העלמין של נהלל.

 

ועדת בדיקה מטעם נאס"א שהוקמה לאחר האסון קבעה שסיבת הכשל היא, ככל הנראה, בועות אוויר שנוצרו בקצף הבידוד המכסה את מכל הדלק החיצוני, והגדילו את נפחו. בשלב הבא ניתק גוש הקצף ופגע בחוזקה בכנף השמאלית של המעבורת, מה שגרם להבקעת המיגון התרמי בשפת ההתקפה של הכנף השמאלית שלה. במהלך חזרת המעבורת לכדור הארץ גרם החור במעטה הבידוד של המעבורת לחדירת פלסמה לוהטת (שנוצרה במהלך החיכוך עם האטמוספירה) לגוף המעבורת, והביא להתפוצצותה. על פי מסקנות וועדת חקירה חיצונית שהוקמה, אנשי נאס"א היו מודעים לתקלה, אך לא העריכו נכונה את הסכנה הטמונה בה.

  

קרן רמון, שאליה נשלחו התמונות והוקמה בין היתר על ידי רונה רמון - מבקשת להמשיך את דרכו של אילן רמון, האסטרונואט הישראלי הראשון, ולסייע למהנדסים ויזמים בצעדיהם הראשונים בתעשיית החלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'סיקה מאיר, נאס"א
המחווה בחלל
צילום: ג'סיקה מאיר, נאס"א
מומלצים