שתף קטע נבחר
 

"אני גאה לקחת חלק בפרויקט שמעצים בנות"

100 הנערות שנבחרו לפרויקט "מהנדסות העתיד 5" – כולן תלמידות כיתה י"א שמצטיינות בלימודי המתמטיקה והמדעים - הגיעו ביום חמישי למפגש הראשון עם המנטוריות שלהן, מהנדסות בכירות בתעשייה האווירית. בחודשים הקרובים הן יפתחו המצאות טכנולוגיות חדשניות, יגלו איך נראית מבפנים חברת ענק וירכשו כלים שיעזרו להן להתקבל ליחידות עילית בצבא. המטרה: ליצור כוח נשי שישתלב בעתיד בתעשייה

בשיתוף תעשייה אווירית

צילום: ירון שרון

צילום: ירון שרון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נרגשות ומתוחות הן נכנסו ביום חמישי שעבר בשערי התעשייה האווירית. כולן תלמידות מצטיינות בתחומי המתמטיקה והמדעים שצלחו שלל אתגרים לימודיים בהצלחה רבה, אבל עכשיו, הן יודעות, זו תהיה הפעם הראשונה שבה החומר התיאורטי מכיתות הלימוד יקרום עור וגידים ויהפוך לפיתוח טכנולוגי ממשי - בחוויה שתשנה את חייהן.

 

100 בנות צלחו את מיוני מחזור מספר חמש של פרויקט "מהנדסות העתיד", אליו ניסו להתקבל אלפי תלמידות כיתה י"א ברחבי הארץ. בחודשים הקרובים הן יחולקו לעשר קבוצות, שכל אחת מהן תפתח המצאה מדעית מתקדמת בהדרכת מנטוריות – מהנדסות בכירות מתחומי עיסוק שונים בתעשייה האווירית.

רגע לפני שהן משנות את העולם - מהנדסות העתיד 5 (צילום: יריב כץ)
רגע לפני שהן משנות את העולם - מהנדסות העתיד 5(צילום: יריב כץ)

התקווה היא שזו תהיה רק ההתחלה: שהפרויקט ישפיע על שירותן הצבאי ועל הקריירה שבה יבחרו. מי יודע, אולי בתוך 100 הבנות האלה, סיירת ההנדסה והמדעים הצעירה, חבויה לה האסטרונאוטית הבאה של ישראל, אולי ממציאת מערכת הגנת הטילים הבאה של ישראל, ואולי בכלל מסתתרת כאן מדענית שתמצא מזור למחלות נדירות וחשוכות מרפא.

 

הבנות מלאות ציפייה. "זה כבוד גדול להיות חלק מהפרויקט הזה", אמרה עמית כספי בת ה-16, שלומדת בתיכון חמש יחידות פיזיקה, חמש יחידות מתמטיקה ועשר יחידות מחשבים, "אני מצפה ללמוד, להתפתח ולהכיר מקרוב איך עובדת תעשייה גדולה. אני גאה לקחת חלק בפרויקט שמעצים בנות. אחת המטרות שהצבתי לעצמי היא להיאבק בתופעה של בנות שנרתעות מללמוד ולעסוק בתחומי הטכנולוגיה והמדעים. אני אף משתתפת במספר פרויקטים שהמטרה שלהם היא לקדם בנות בעולמות התעשייה והטכנולוגיה. בצבא אני שואפת להגיע ליחידה 8200 או לממר"ם, ומקווה שהפרויקט יעזור לי להגיע לשם".

 

"רוצה ללמוד ולהתפתח". עמית כספי (צילום: יריב כץ)
"רוצה ללמוד ולהתפתח". עמית כספי(צילום: יריב כץ)
.

 

ניירוז גאנם (16), שלומדת עשר יחידות פיזיקה, חמש יחידות כימיה וחמש מתמטיקה, סיפרה כי "במגזר הדרוזי שממנו אני מגיעה לא נותנים בדרך כלל לנשים להיחשף למקצועות האלה, אבל אני החלטתי באופן אישי שאני כן רוצה להגשים את עצמי וללמוד את התחום הטכנולוגי-מדעי. לשמחתי המשפחה תומכת ובית הספר עצמו מקדם את הבנות להגיע לתחומי הטכנולוגיה. בין היתר, נסענו למפגשים בחברות כמו אלביט ואינטל. החלום שלי הוא להשתלב בעתיד בתפקיד טכנולוגי משמעותי בתעשייה האווירית".

 

"רוצה להגשים את עצמי". ניירוז גאנם (צילום: יריב כץ)
"רוצה להגשים את עצמי". ניירוז גאנם(צילום: יריב כץ)
 

מאור אזולאי בת ה-17, בת אולפנה שלומדת חמש יחידות פיזיקה אבל גם חמש יחידות תושב"ע, סיפרה ש"באולפנה הדתית-לאומית שבה אני לומדת יש בנות בלבד, והמורים מכוונים אותנו ללימודים מדעיים מתקדמים. מבחינתי, הרקע הדתי שלי לא צריך לגרום לאיזו שהיא מניעה ללכת לכיוון הזה בקריירה. השאיפה שלי מהפרויקט היא ללמוד, להעשיר את הידע שלי ולחוות חוויות. החלום שלי הוא להיות בעתיד רופאה".

 

"להעשיר את הידע ולחוות חוויות". מאור אזולאי (צילום: יריב כץ)
"להעשיר את הידע ולחוות חוויות". מאור אזולאי(צילום: יריב כץ)
 

את טקס הפתיחה החגיגי פתח מנכ"ל התעשייה האווירית, האלוף (מיל') נמרוד שפר, אשר ציין בפני הבנות כי הן נבחרו להיכלל בקבוצה יוצאת דופן של נערות שקיבלו הזדמנות שרק מעטים מקבלים כמותה במהלך חייהם. "אני חושב שחברות וארגונים שבהם מועסקות הרבה נשים טובים מגופים שבהם אין את הגיוון המגדרי הזה", אמר שפר, "התעשייה האווירית הייתה לאורך שנים ארגון מאוד גברי במהותו, שכן בעבר, רק למעט נשים הותוותה הדרך של לימוד מקצועות ההנדסה. בפועל, רוב מהנדסי התעשייה האווירית היו גברים. הפרויקט הזה בא לשנות את המציאות המגדרית הזו בתעשייה. זה נכון לגבינו - ולגבי כל המשק".

 

שפר הבטיח כי "אתן הופכות היום לחלק מקבוצה של 500 נערות מצטיינות, אשר יהפכו - ולא בעוד הרבה שנים מהיום - להיות כוח מוביל במקצועות ההנדסה והמדעים במדינת ישראל. אנו בטוחים שזהו פרויקט לאומי חשוב, שיעשה טוב למדינה".

 

"בואו נשנה את המציאות הנוכחית". מנכ"ל התעשייה האווירית, האלוף (מיל') נמרוד שפר (צילום: יריב כץ)
"בואו נשנה את המציאות הנוכחית". מנכ"ל התעשייה האווירית, האלוף (מיל') נמרוד שפר(צילום: יריב כץ)

מי שהפכה עם השנים לאחת הנשים היותר מזוהות עם הפרויקט היא ד"ר יעל טרמין, המכהנת כראש מנהל מנהיגות ומצוינות טכנולוגית בתעשייה האווירית. למעשה, ניתן לכנותה "המנטורית של המנטוריות". טרמין בירכה את הנערות ואמרה להן: "זו השנה החמישית שלי בפרויקט 'מהנדסות העתיד'. אני כאן כי למדתי מגיל צעיר שהנכס הכי חשוב שיש לאדם הוא ידע והשכלה. בהיותי בת ארבע או חמש לימדו אותי לתפור ולסרוג. בגיל שש אימי ודודי בנו נגרייה לי ולאחותי במרפסת ביתנו, ובה בנינו צעצועים מעץ. למעשה, גדלתי בבית לא מגדרי ועד שירותי הצבאי לא ידעתי שקיימת כלל הבחנה בין מקצועות גבריים למקצועות נשיים".

 

ד"ר טרמין סיפרה כי "בתיכון הייתי בת יחידה בכיתת בנים שלמדו אלקטרוניקה, ובצבא שירתתי בחיל האוויר במחזור הראשון אי פעם של טכנאיות אלקטרו-אופטיקה. כשביקשתי לחתום קבע הסבירו לי מפקדיי שאין בכוונתם להחתים אותי בשל העובדה שנשים מתחתנות מיד אחרי הצבא ומביאות ילדים לעולם, והדבר יפריע לי בשירות הצבאי בטווח הארוך.

 

ד"ר יעל טרמין (צילום: יריב כץ)
ד"ר יעל טרמין(צילום: יריב כץ)
 

 

"בלית ברירה השתחררתי ונרשמתי ללימודים אקדמיים. עם סיום הלימודים התקבלתי לעבודה בתחום האלקטרו-אופטיקה ועסקתי בטכנולוגיה שהייתה ייחודית בזמנו. עבדתי בפרויקטים שזכו בפרסי ביטחון ישראל והחלטתי שאני רוצה לנהל את הקריירה שלי לבד. התפטרתי מהעבודה, עברתי לאקדמיה והשלמתי תואר שני במדעי המחשב ולאחריו תואר שלישי במדעי המחשב ומדעי המוח וכיהנתי כמרצה באקדמיה במשך שבע שנים. לאחר שנים אלו חזרתי לתעשייה, מאז אני עובדת בפרויקטים חסויים לקהל וקמה כל בוקר עם גאווה בלב. אני והמנטוריות האחרות נמצאות כאן עבורכן כדי להראות לכן שהדרך של מדע וטכנולוגיה היא הדרך הראויה להגשמה העצמית שלכן".

 

בסוף דבריה גילתה טרמין לבנות עובדה משעשעת: "את כל המסלול המקצועי והתארים האקדמיים עשיתי לאחר שבתיכון למדתי רק שלוש יחידות מתמטיקה, כך שהכל אפשרי בחיים".

 

  (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)
 

בתום טקס הפתיחה התפזרו הבנות למפגשן הראשון עם המנטוריות, שבו הן שמעו לראשונה על המיזם הספציפי שאותו יפתחו במהלך הפרויקט, והילה דניאל (16), שגם היא לומדת בתיכון את השילוב של חמש יחידות פיזיקה, חמש יחידות מתמטיקה ועשר יחידות הנדסת תוכנה, סיכמה: "מאוד מרגש אותי להיות במעמד הזה. זה פרויקט מאוד נחשב. אני מצפה לעבור תהליך של למידה, התפתחות והעשרה, ומקווה שהפרויקט הזה יאפשר לי להשתלב בשירות צבאי טכנולוגי, ובעתיד הרחוק יותר בעולמות הטכנולוגיה המקצועיים. בדרך כלל מספר הבנים בתחומים האלה יותר גבוה, ואני גאה לייצג את המין הנשי".

 

"גאה לייצג את המין הנשי". הילה דניאל (צילום: יריב כץ)
"גאה לייצג את המין הנשי". הילה דניאל(צילום: יריב כץ)
 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תעשייה אווירית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
מהנדסות העתיד
צילום: יריב כץ
מומלצים