שתף קטע נבחר

הסמארטפונים של 2020

לראשונה מזה שנים - השנה מבשרת שורה של חידושים בעולם הסלולר: מכשירים מתקפלים, מצלמות עתירות מגה-פיקסלים, סוללות מוקטנות והכנה לדור החמישי. הצצה ראשונה

לפני כשלושה חודשים, במהלך פגישה חשאית, הוצגו בפני ראשי אפל לראשונה אבות הטיפוס של "הדבר הגדול הבא", המכשיר שצפוי לרשת את מקומו של האייפון כספינת הדגל של החברה. מדובר במשקפי מציאות רבודה, שגרסה ראשונית, מגושמת שלהם, צפויה להופיע ב־2022. גרסה מתקדמת ומעודנת יותר תופיע ב־2023 ותהיה דומה למשקפיים רגילים עם מסגרת עבה.

 

על פי ההדלפה מהאירוע, אפל עובדת על הפרויקט לפחות מאז 2015. אבל לא ברור אם היא מתכוונת להקנות למשקפיים תכונות של סמארטפון, שיהפכו את האייפון למיותר, או רק להתמקד בהן כמוצר־דגל חדש, לצד המשך ייצור האייפון, תרנגולת הזהב שלה.

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

משקפיים במקום סמארטפון? אפשרות סבירה לגמרי, בדיוק כמו שעון־חכם במקום סמארטפון. כי קשה להתעלם מן המציאות העגומה אצל יצרניות הסלולריים: הטלפון, בצורתו הנוכחית, הגיע למיצוי. המכשירים, שנראים דומים זה לזה, כבר לא נחטפים מן המדפים מיד עם הופעתם. ברור לכל, שהשוק זקוק לשינוי משמעותי.

 

שנת 2020 אמורה לסמן רק את תחילתו של השינוי הזה. לראשונה, יתאחדו בה כמה טכנולוגיות חדשות, שהגיעו להבשלה: מסכים גמישים, מצלמות עתירות מגה־פיקסלים, הדור החמישי, ובשוליים - שיפורים בתחום הסוללות.

 

המתקפלים: מסלולרי לטאבלט

הריענון הבולט ביותר יבוא בחזית המסכים המתקפלים. מי שמציעה מעין סימולטור צנוע למסך כזה היא LG הוותיקה, עם G8X ThinQ בעל שני המסכים. הרעיון פשוט: שני מסכי OLED זהים בגודלם, הצמודים זה לזה, כמו בספר. כך ניתן להציג אפליקציה אחת על שניהם (ולנסות להתעלם מן הרווח שיוצר הציר במרכז), או להשתמש באחד מהם כמקלדת או כבקר שליטה למשחקים. כשאין צורך בשני מסכים, ניתן להפריד אותם ולהשתמש ב־G8X כמו בכל מכשיר טלפון חכם אחר.

 

lg g8x thinq dual screen (צילום: יח
lg g8x thinq dual screen(צילום: יח"צ)

 

גם המתקפלים האמיתיים כבר כאן. להשקת ה"גלקסי פולד", המתקפל הראשון של סמסונג, אומנם נלוו תקלות מסך מביכות, אך חודשים אחר־כך - לאחר שהוחזר למקצה שיפורים במעבדות החברה - דגמיו נחטפים מן המדפים, למרות תג המחיר הגבוה (כ־2,000 דולר). בימים אלה הוא מוצע במכירה מוקדמת גם בישראל, תמורת 8,000 שקל. במקביל ל"פולד" הושק בסין ה־Mate X של וואווי, גם הוא באיחור, וגם כאן כל משלוח שמגיע לשוק נחטף מיד.

 

samsung galaxy fold tablet (צילום: יח
samsung galaxy fold tablet(צילום: יח"צ)

 

אם שני אלה הם דוגמאות לצג רגיל שנפתח לטאבלט, ה"רייזר" המחודש של מוטורולה, שהושק ב-13 בנובמבר 2019, מגיע בתצורת צדפה ונפתח למסך מלא ורציף כמו של סמארטפון רגיל. המחיר: 1,500 דולר. אבל מי שיכבוש כנראה את השוק הוא דגם דומה של סמסונג, המכונה כרגע "פולד 2", שיושק בתחילת פברואר. המכשיר הזה יעלה 845 דולר בלבד, יכלול צג זכוכית ייחודי, ויהיה דק וקל יחסית. כאשר המכשיר סגור, שתי עדשות המצלמה בחלקו האחורי הופכות לקדמיות, וסביר להניח שניתן יהיה לצלם בעזרתן צילומי סלפי. לצידן נראה חיווי קבוע של השעה. הדלפות מדווחות על דגמי צדפה מתקפלים נוספים בדרך, מבית וואווי, שיאומי, סוני, שארפ ואפילו מיקרוסופט.

 

moto razr opening (צילום: יח
moto razr opening(צילום: יח"צ)

 

מגה-מצלמות: מ-60 עד 180 מגה-פיקסל

אלמנט אחר בסמארטפון, שצפוי לזינוק כבר השנה, הוא המצלמה. חיישני הצילום הזעירים בסלולריים הוספדו פעמים רבות לאורך השנים, במיוחד בשל מגבלת הגודל והעומק, שמונעת מהם לבצע זום ראוי לשמו. השנתיים האחרונות לימדו אותנו, שאין משימה שהשכל האנושי לא יכול לה: טכנולוגיות חדשות עושות שימוש בשילוב של עדשות, חיישני עומק ובינה מלאכותית, כדי ליצור תקריבים אופטיים פי 10 ויותר, ותצלומים כמו־מקצועיים עם חזית חדה ורקע מטושטש.

 

רמז על השלב הבא בתחום אפשר לקבל מהסמארטפון שהשיקה בימים אלה שיאומי הסינית, Mi Note 10, שכולל - לראשונה - מצלמת 108 מגה־פיקסל. את החיישן הזה, לפי הדיווחים, פיתחה שיאומי יחד עם סמסונג, אבל כי הטכנולוגיה הבסיסית פותחה בכלל בישראל, בחברת CorePhotonics, שנרכשה בתחילת 2019 על־ידי סמסונג. היא כוללת חיישן גדול במיוחד לקליטה מוגברת של אור, ומשלבת כל 4 פיקסלים סמוכים לפיקסל אחד, כך שבפועל התמונה הסופית מתקבלת ברזולוציה של 27 מגה־פיקסל.

 

mi note 10 (צילום: יח
mi note 10(צילום: יח"צ)

 

החיישן הזה, או דומה לו, ישולב גם בדגמי גלקסי S20 של סמסונג, שייצאו לשוק בתחילת מרץ. גלקסי S20 יכלול לראשונה גם זום אופטי של X5.

סמסונג ושיאומי הן לא היחידות שמנסות לקדם את הצילום הסלולרי העתידי דרך חיישנים עתירי מגה־פיקסלים. רבים מסמארטפוני רמת הביניים, שמופיעים בשוק בימים אלה - כמו נוקיה 7.2 של HMD גלובל – כבר כוללים "חיישן מדף" של 48 מגה־פיקסל, שמייצרת סוני. אגב, סוני מתכננת השנה חיישן משודרג, שיציע כבר 60 מגה־פיקסל.

 

אבטחה: שתי טביעות אצבע

נושא האבטחה - בעיקר נעילת הסמארטפון מפני גישה לזרים לא מורשים – תופס מקום נכבד במאמצי המחקר של חברות הטכנולוגיה. בתחום הזיהוי הביומטרי - נוסף לזיהוי הפנים בתלת ממד, לזיהוי באמצעות קשתית העין ולטביעת האצבע הקלאסית - חברת קוואלקום, המפתחת את רוב ערכות השבבים לסמארטפונים בעולם, הכריזה לא מכבר על חיישן טביעת אצבע חדש לסמארטפונים, המאפשר סקירה של שתי טביעות אצבע במקביל.

 

החיישן החדש מבוסס גלי קול (אולטרה־סוני) ומוסתר מתחת למסך הסמארטפון. הוא יאפשר הנחה של שתי האצבעות על שטח רחב במסך, 2 על 3 ס"מ. לשם השוואה, החיישן הקודם של קוואלקום פעל על שטח מוגדר של 9 על 4 מילימטר בלבד. החברה טוענת, כי החיישן יציע אבטחה משופרת: בניגוד לקודמו, הוא לא סורק רק חלקית את שטח האצבע אלא את כולו, וגם מגדיל את הדיוק בזיהוי בשל השימוש בשתי אצבעות.

 

גימיקים: שפני ניסוי

בתחום אחד, לפחות, צפויה להימשך מגמה מוכרת: המסכים ממשיכים לגדול. צג ממוצע ב־2022 נחשב בעבר למיני־טאבלט. קחו את הגלקסי S20 אולטרה של סמסונג שיושק בקרוב: הצג שלו יהיה כבר בגודל 6.9 אינץ'. אחראית לכך תצורת ה"מקצה לקצה": כיוון שסביב הצגים אין יותר שוליים, שטח התצוגה אומנם גדל אבל המכשיר לא.

 

יש גם "שפני ניסוי" אחרים שמנסות היצרניות. למשל, המסכים של דגמי גלאקסי S20 ייהנו מקצב ריענון חסר תקדים, של 120 הרץ. המשמעות: התכנים יוצגו עליהם באופן חלק לגמרי ומהיר יותר. עוד? Mate 30 Pro של וואווי כמעט עירום מלחצנים, וכיוונון הקול נעשה במגע בלבד בצידיו. ל־Mi Mix Alpha - מכשיר קונספט של שיאומי שהוצג בספטמבר 2019 - צג העוטף את המכשיר כולו, מלפנים ומאחור. גם ב־Mix Alpha אין כפתורים, ומחליפות אותם מחוות נגיעה על גבי צידי המכשיר.

 

xiaomi mi mix alpha (צילום: יח
xiaomi mi mix alpha(צילום: יח"צ)

 

סוללות וטעינה: אייפון ללא כבלים

מול ההתקדמות הטכנולוגית המרשימה כמעט בכל אחד מרכיבי הסלולרי בשנים האחרונות, רק תחום אחד נשאר מאחור וכמעט שאינו זוכה לשדרוג: הסוללות. היחידה בשוק שמצליחה להפתיע עם ביצועי סוללה ללא תחרות היא וואווי, בסדרות הדגל האחרונות שלה, P ו־Mate. כל השאר נזהרות שלא להגזים בגודל הסוללות כדי שלא לפגוע בעיצוב ובמשקל, אבל לא מצליחות לחפות על כך בתכנון חוסך אנרגיה.

 

עם זאת, יש התקדמות איטית בנושא. הדלפות ברשת מלמדות כי למכשירי סדרת סמסונג גלקסי S20 ואייפון 12 שיושקו במהלך השנה יהיו סוללות חזקות מבעבר. בגלקסי, לפחות, מדובר בעד 5,000 מיליאמפר-שעה. הסיבה: רכיבי הגנת סוללה (המונעים טעינת־יתר) חדשים, קטנים במיוחד, שיפנו מקום במכשיר לקיבולת גדולה יותר. שיאומי, שמתעקשת תמיד לנסות, משלבת ב־Mi Note 10 החדש סוללת ענק של 5,260 מיליאמפר־שעה וגם טכנולוגיה שמאפשרת לטעון את המכשיר בתוך 65 דקות בלבד.

 

סמסונג, שלפי דיווחים ברשת רשמה התקדמות משמעותית בחקר התחום, תשיק כבר ב־2020 מכשיר אחד לפחות המתבסס על סוללת גרפן (במקום ליתיום־יון). קיבולת האנרגיה של סוללת גרפן גדולה בכ־45 אחוזים ומהירות הטעינה שלה גבוהה פי חמש. סוללת גרפן עמידה גם לכמות גדולה במיוחד של טעינות. ונקודה רגישה מבחינת סמסונג: לא מתרחש בה תהליך כימי שעשוי לגרום להתלקחות.

 

זאת ועוד: מדיווחים אמינים למדי עולה, כי בשנת 2021 מתכוונת אפל להציג אייפון שנטען אלחוטית בלבד. אפל העזה בעבר להציג לראשונה מחשבים ללא כונן דיסקים וסמארטפונים ללא כניסה לאוזניות; השלב הבא מתחייב.

 

דור 5: התקדמות איטית

האם השנה הקרובה תעמוד גם בסימן סמארטפונים המותאמים לדור חמישי? תלוי את מי שואלים. לפי דוח מיוחד של יצרנית מעבדי המובייל קוואלקום, בשנה הבאה יימכרו בעולם כ־200 מיליון סמארטפונים עם תמיכה ברשתות דור חמישי. לפי הערכות אחרות, למשל של יצרנית המעבדים המתחרה TSMC, מדובר בכ־300 מיליון מכשירים, אבל יש גם המתעקשים שלא צפויים השנה בשוק יותר מ־120 מיליון מכשירים.

 

המספר הזה קשור ישירות בהיקף הפריסה של רשתות דור 5 בעולם. זו מתקדמת בעולם באיטיות ובזהירות – להוציא במדינות כמו סין, דרום קוריאה, ושוויץ, שבהן המהלך מגובה כספית על־ידי הממשלות. בארה"ב החלו המפעילות הגדולות בפריסה חלקית של רשתות באזורים ספציפיים בלבד בתוך הערים. בדוח המובייל השנתי שלה, ענקית התקשורת אריקסון מעריכה, כי בשנה הבאה יהיו בעולם כבר 50 מפעילות שהכריזו על השקות מסחריות של דור 5.

 

בכל מקרה, נראה שיותר משהעגל (הציבור ומפעילות הסלולר) רוצה לינוק, הפרה (יצרניות הרשתות והמכשירים) רוצה להניק: כמעט כל סדרת פרימיום המושקת בימים אלה כוללת לפחות מכשיר אחד המותאם לדור החמישי. האם היצרניות לא מקדימות את המאוחר? סביר להניח שכן, אבל הן גם יודעות שזו הדרך לעורר ביקוש "מלמטה". וחוץ מזה, מה לא עושים בשביל היוקרה והתדמית.

 

מדיווחים אמינים ברשת עולה, כי בשנת 2021 מתכוונת אפל להציג אייפון שנטען אלחוטית בלבד. אפל העזה בעבר להציג לראשונה מחשבים ללא כונן תקליטורים וסמארטפונים ללא כניסה לאוזניות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים