שתף קטע נבחר

טלי אנגור: "האם נמצאה פריצת דרך בהפחתת תסמיני האוטיזם?"

ילדים הנמצאים על הרצף האוטיסטי סובלים מתסמינים התנהגותיים מגוונים. שיטת הטיפול C.A.T אשר פותחה על ידי הרוקחת והכימאית טלי אנגור מציעה אופן התבוננות שונה בהם. השיטה מניחה שתסמיני האוטיזם החיצוניים עלולים להיות תולדה של תהליכים מטבולים לקויים וחוסרים תזונתיים. והבשורה המשמעותית: באמצעות בדיקות מעבדה מתקדמות ובניית פרוטוקול טיפולי אישי אפשר להפחית משמעותית את תסמיני האוטיזם

עדי שוורץ הרגישה שמשהו לא כשורה אצל בנה אריאל כבר בגיל שנה. החרדה הזו משותפת להורים רבים, אולי אפילו טבעית. בדרך כלל אין מאחוריה משהו ממשי. אבל עדי חששה שאצל היקר לה מכול זה היה שונה. אריאל לא הגיב לשמו, ביצע פעולות באופן חזרתי והתעלם מהסביבה. גם כשנכנס לראשונה למסגרת חינוכית, הוא התעלם מהסביבה ודעתו הייתה מוסחת באופן מיידי. לעדי הייתה הרגשה חזקה שאריאל אינו מתפתח כבני גילו. הצוות במסגרת החינוכית ניסה להרגיע אותה בטענה ש"אריאל עדיין קטן", ש"הכול יהיה בסדר" ושהיא יכולה להיות רגועה. עדי לא נרגעה.

 

כאשר אריאל היה בן שנתיים, עברה המשפחה עיר. אריאל הוכנס למעון חדש והמטפלת הבחינה מיד שמשהו אינו כשורה. היא זימנה את עדי לשיחה, הציגה בפניה את האפשרות שאריאל נמצא על הספקטרום האוטיסטי והציעה שהוא יעבור אבחון. עדי הייתה המומה. כמו כל הורה בעידן הדיגיטלי, היא החלה לחקור באינטרנט על נושא האוטיזם. במהלך החיפושים נתקלה בשיטת C.A.T, טיפול שמטרתו להפחית את תסמיני האוטיזם באמצעות תיקון תהליכים מטבוליים לקויים והשלמת חוסרים תזונתיים. היא החליטה שאם אכן יתברר שאריאל מאובחן על הרצף האוטיסטי, היא תבדוק את אפשרות הטיפול.

 

כשתוצאות האבחון הגיעו והצביעו על אוטיזם בתפקוד נמוך-בינוני, עדי פנתה לקבלת יעוץ ותחילת טיפול במרכז C.A.T. לאחר שנערכו לאריאל בדיקות מעבדה מקיפות והותאם פרוטוקול טיפול, עדי הבחינה בהפחתה משמעותית בתסמיני האוטיזם: אריאל, שהיה רגיל לבצע פעולות שונות באופן חזרתי ואובססיבי, הפסיק לעשות זאת. הוא החל לישון טוב יותר בלילה, קשר העין שלו השתפר פלאים, הוא הצליח להתרכז טוב יותר בטיפולים השונים אותם קיבל, ובעיקר - יכולת התקשורת החברתית שלו השתפרה באופן משמעותי.

 

"הילדה חזרה אליי"

טלי אנגור, מפתחת שיטת C.A.T, מחזיקה בהכשרה אקדמית ומדעית רחבה הכוללת תואר ברוקחות, תואר בכימיה תרופתית ולימודי תעודה בפסיכיאטריה ונוירולוגיה. כשטלי הבחינה בשינויים התנהגותיים אצל בתה אגם בסביבות גיל שנה ושבעה חודשים, התעוררה גם אצלה תחושה כבדה שמשהו אינו כשורה. "הניצוץ אצל אגם פשוט כבה, מילדה שמחה וסקרנית שהתפחתה היטב היא החלה להתנהג אחרת. היא בהתה באוויר, בעטה בחפצים, לעסה ניירות והתעלמה ממני. לא הכרתי אותה. כל קשר בינה לבין אגם שגידלתי היה נראה לי מקרי". לאחר האבחון וכשקיבלה את הבשורה המרה שבתה לוקה באוטיזם קשה, החליטה אנגור להשתמש בהכשרתה המדעית כדי לחקור את הנושא לעומק, בבחינת "אם אין אני לי, מי לי?".

 

על מנת לקבל תמונה מקיפה על מצבה של בתה, שלחה אנגור דגימות צואה, שתן, שיער ודם למעבדות מהמתקדמות בעולם. התוצאות היו חד משמעיות. אצל אגם התגלו תהליכים מטבוליים לקויים וחוסרים תזונתיים חמורים כדוגמת מחסור ב-pyridoxal phosphate, בעיות בספיגת מינרלים וויטמינים במערכת העיכול ועוד. אנגור החלה להתאים לבתה פרוטוקול טיפולי שעיקרו השלמת חוסרים תזונתיים ייעודיים תוך שימוש בחומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים במטרה להתמודד עם הבעיות המטבוליות. כעבור מספר חודשים החל מצבה של אגם להשתפר בהדרגה. "הילדה חזרה אליי", מעידה אנגור. "כיום היא אינה נמצאת עוד על הספקטרום האוטיסטי, כך החליט פאנל שלם של מומחים באבחון נוסף שעברה. בימים אלו היא לפני מעבר מגן חובה לכיתה א' במסגרת רגילה. שווה בין שווים".

 

הבנת המפה הביוכימית העולה מבדיקות המעבדה מסייעת בהפחתת תסמיני אוטיזם  (צילום: shutterstock)
הבנת המפה הביוכימית העולה מבדיקות המעבדה מסייעת בהפחתת תסמיני אוטיזם (צילום: shutterstock)
 

התוצאה: שיטת טיפול C.A.T

בעקבות ההצלחה עם בתה, החליטה אנגור לעשות שינוי כיוון מקצועי. היא התפטרה מעבודתה כרוקחת וכמנהלת הדרכות ברשת בתי מרקחת פרטיים, והתמקדה בשיפור איכות חייהם של ילדים המאובחנים על הרצף האוטיסטי. כאישה מאמינה, אנגור ראתה זאת בתור שליחות משמיים. "אמונתי היא שהקדוש ברוך הוא שהעניק לי את הייעוד הזה. אני מבצעת זאת מדם ליבי, בגלל החוויה שעברתי וסיפורי האישי".

 

אנגור פיתחה את שיטת C.A.T - Customized Autism Treatment, במסגרתה היא מתאימה לילדים הלוקים באוטיזם פרוטוקול טיפולי מיוחד. באמצעות תיקון התהליכים המטבוליים הלקויים והשלמת החוסרים התזונתיים אפשר לסייע באופן משמעותי במרבית המקרים בהפחתת התסמינים ולשפר את איכות חייהם של הילדים הנמצאים על הרצף. חשוב להבין כי מחסור בחומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים ורכיבים חיוניים אחרים עלול לגרום לנזקים נוירולוגיים בלתי הפיכים. דוגמה מובהקת לכך היא "פרשת רמדיה" משנת 2003, במסגרתה התגלה כי מחסור בויטמין B1 (תיאמין) במזון תינוקות גרם לחוסרים תזונתיים משמעותיים בגופם של התינוקות. כתוצאה נגרמו תסמינים נוירולוגיים חמורים דוגמת אפילפסיה, עיכובים התפתחותיים ולמרבה הצער גם מקרי מוות.

 

חלק מהותי במהלך הטיפול בשיטת C.A.T הוא עריכת בדיקות מעבדה מקיפות, הנשלחות למעבדות ייעודיות בחו"ל. בדיקות אלה, השונות מהבדיקות הסטנדרטיות המבוצעות בקופות החולים ובבתי החולים בישראל, מאפשרות קבלה של מפה ביוכימית רחבה ומפורטת. "תוצאות הבדיקות הכרחיות כאשר מדובר בילדים המאובחנים על הרצף שכן באמצעותן ניתן להסביר רבים מהתסמינים ההתנהגותיים המאפיינים אותם", מסבירה אנגור. "כל אחד יכול לבצע את הבדיקות, אולם האתגר והקושי הוא לנתח אותן ולהבין את תוצאותיהן לעומק".

 

בדיקות מתקדמות שאינן נעשות בקופות החולים  (צילום: shutterstock)
בדיקות מתקדמות שאינן נעשות בקופות החולים (צילום: shutterstock)
 

"תוצאות הבדיקות מאפשרות לי, בזכות הכשרתי כרוקחת וככימאית, לקבל מפה ביוכימית שלמה. כך אני מאתרת את הסיבות האפשריות לקיומם של תסמיני אוטיזם נפוצים. לדוגמה, לילדים רבים אכילה סלקטיבית היוצרת חוסרים תזונתיים, הנובעים בין השאר מהימנעות מוחלטת מאכילת פירות וירקות. גם כאשר התזונה סבירה ומכילה את כל אבות המזון, ייתכנו חוסרים עקב בעיות ספיגה. את החוסרים התזונתיים הכרחי להשלים, שכן הם עלולים לגרום לבעיות כאנמיה שחלק ממאפייניה כוללים הפרעות קשב וריכוז, עצבנות וחולשה. אני מאתרת חוסרים תזונתיים שקיימים אצל הילדים על הרצף, עקב תזונה לקויה או לחלופין עקב בעיות ספיגה, ומשלימה אותם. חשוב מאוד לדעת שלא מדובר רק בפרמטרים סטנדרטים המוכרים מבדיקות המבוצעות בקופות החולים השונות. למעשה, מרבית הפרמטרים אליהם אני מתייחסת כלל לא קיימים במסגרת הבדיקות הסטנדרטיות".


 

המקור האמיתי של התסמינים ההתנהגותיים

שיטת הטיפול C.A.T מאפשרת להבין את הקשר בין תסמיני האוטיזם לבין הבעיות הפיזיולוגיות המתגלות בבדיקות מעבדה. לא חסרות דוגמאות לכך.

 

תסמין אוטיזם שכיח הוא תלונות חוזרות ונשנות של ילדים המאובחנים על הרצף על רגישות יתר תחושתית לצלילים ולקולות. הגישה ההתנהגותית מכנה זאת רגישות יתר לרעשים, כאשר בפועל מקור בעיה זו עלול להיות היפראקוזיס (Hyperacusis). לכן בקרב ילדים המתלוננים על תסמין התנהגותי זה יש לבדוק אם קיים מחסור בויטמין B6. במקרים המתאימים השלמתו תשפר משמעותית את יכולת הילדים להכיל רעשים.

 

דוגמא נוספת היא בעיות שינה הנובעות לעיתים כתוצאה מחוסר במרכיב הפעיל Methylcobalamin (האחראי על שלבי השינה העמוקים ועל הפרשת המלטונין, המגדיר את זמן ואיכות השינה) ו-Methylmalonic Acid. לדברי אנגור, גם לבעיות שנוטים לחשוב שהן התנהגותיות באופן מובהק יש הסבר פיזיולוגי. כך למשל רבים מהילדים האוטיסטים נוטים ללעוס או להכניס לפיהם חומרים שאינם אכילים, דוגמת חול, אבנים, ניירות ולעיתים אפילו צואה. בעוד שגישות התנהגותיות מגדירות ילדים אלו בתפקוד נמוך, הרי שבספרות המדעית בעיה זו מוגדרת כ"Pica Syndrome", הנגרמת עקב מחסור באבץ ובברזל. לדברי אנגור, בקרב כל הילדים שטופלו על ידה ושסבלו מתסמין זה התגלו בבדיקות המעבדה רמות נמוכות מאוד של אבץ ופריטין.

 

הסברים פיזיולוגיים, מטבוליים ותזונתיים ניתן למצוא גם לתסמינים אחרים המזוהים עם אוטיזם, דוגמת חרדות, הליכה במעגלים, קשיים חברתיים, התבודדויות, התקפי זעם, אכילה בררנית, אובססיביות, בעיות שינה ועוד.

 

הניסיון של אנגור, הכולל טיפול במאות ילדים, לימד אותה שדרך התאמה אישית ניתן להפחית באופן משמעותי את תסמיני האוטיזם ולשפר את היכולות הוורבליות, המנטליות והקוגנטיביות של הילדים. "אין בתחום הזה קסמים. נדרשת הבנה מעמיקה ויסודית של הביוכימיה של גוף האדם, לצד הבנת שורש הבעיה הספציפי אצל כל מטופל. אף על פי שהגדרת הלקות של הסובלים מאוטיזם זהה, קיימים בין המטופלים הבדלים רבים. איתור המאפיינים הספציפיים למטופל הוא שלב חיוני בדרך להצלחת הטיפול".

 

באתר של אנגור עשרות עדויות מצולמות של הורים שחייהם השתנו בזכות הטיפול. עדויות מרגשות של הורים שמספרים, לעיתים בקול רועד ובעיניים נוצצות, מאילו בעיות סבלו ילדיהם וכיצד מצבם השתפר משמעותית. אנגור פועלת בימים במטרה לקיים מחקר מקיף אודות שיטת הטיפול. תוכנו נתון עדיין תחת סודיות, אבל התקווה היא שהוא עשוי להיות צעד גדול נוסף בהתמודדות עם אוטיזם. "אם ישנם גורמים שעשויים להפחית את תסמיני האוטיזם, להקטין את הסבל של הילדים ולשפר את איכות חייהם וחיי משפחותיהם, גילוי שלהם הוא לא פחות מאשר מצווה", היא אומרת. "חשוב לי להביא להורים שילדיהם על הרצף את הבשורה ולתת להם תקווה אמיתית".

  

לפרטים נוספים אדות טיפול C.A.T לחצו כאן

 

הבהרה - אוטיזם אינו מחלה, ומשכך מטרת הטיפול בשיטת C.A.T אינה לרפא אוטיזם אלא לנסות להפחית את תסמיני הלקות בהתאם לעקרונות הרפואה המשלימה. הטיפול אינו בא להחליף ייעוץ רפואי, טיפול תרופתי או טיפול המבוצע על רופא. מטרת האמור בכתבה זו אינה להוות המלצה לצורך טיפול פרטני, אלא לצורך הרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים