שתף קטע נבחר

18.3 מעלות: נשבר שיא החום בבסיס באנטארקטיקה

בבסיס המחקר הארגנטינאי אספרנסה נשבר שיא החום ביום חמישי האחרון. בארגון המטאורולוגי העולמי אמרו כי מדובר באזור שבו ההתחממות גבוהה מהממוצע בכדור הארץ

בתל אביב ובירושלים יותר קר היום מאשר בבסיס המחקר בצפון אנטארקטיקה: 18.3 מעלות נמדדו ביום חמישי האחרון בבסיס המחקר הארגנטינאי אספרנסה, שבמפרץ התקווה שבקצה חצי האי טריניטי באנטארקטיקה. כך הודיע אמש (יום ו') הארגון המטאורולוגי העולמי. מדובר בשיא חדש, לאחר שהשיא הקודם (17.5 מעלות) נרשם ב-24 במרץ 2015. הסיבה, כך לפי המדענים, היא משבר האקלים וההתחממות הגלובלית.

 

הציוץ על השיא של The Antarctic Report (צילום: The Antarctic Report)
הציוץ על השיא של The Antarctic Report(צילום: The Antarctic Report)

 

"זה אינו מצב שבדרך כלל הייתם משייכים לאנטארקטיקה אפילו בקיץ", אמרה דוברת הארגון המטאורולוגי העולמי, קלייר נוליס, לכתבים בג'נבה. "חצי האי אנטארקטיקה הוא בין האזורים שמתחממים באופן המהיר ביותר בכדור הארץ. אנחנו שומעים הרבה על האזור הארקטי, אבל החלק הספציפי הזה של חצי האי האנטארקטי מתחמם מהר מאוד".

 

פרופסור ג'יימס רנוויק, מדען אקלים מאוניברסיטת ויקטוריה בוולינגטון, אמר ל"גרדיאן" באוסטרליה כי "זה סימן שההתחממות שם גבוהה מאשר הממוצע בעולם". המדען העריך כי השיא ככל הנראה יישבר בעתיד הקרוב.

 

 

חצי האי האנטרקטי הוא לשון יבשה היוצאת מהיבשת מול הקצה הדרומי של דרום אמריקה. מדובר באזור שמהווה את האזור הנוח והמעניין ביותר לתיירות מבחינת תנאי מזג האוויר, האקלים המתון, נוחות השיט, מגוון הנופים ושפע בעלי החיים. עם זאת, כמה מדפי קרח התנתקו בשנים האחרונות מהאזור, בשל ההתחממות הגלובלית. 

 

בסיס אספרנסה (צילום: shutterstock)
בסיס אספרנסה(צילום: shutterstock)

השיא הקודם נרשם ב-2015 (צילום: shutterstock)
השיא הקודם נרשם ב-2015(צילום: shutterstock)

 

בשל שינוי האקלים מאבדת היבשת כמויות אדירות של קרח, דבר שגורם לעליית מפלס פני הים. מדענים חוששים כי עלייה של פני הים תביא להצפה של אזורים השוכנים קרוב לים. למעשה, מאז 2009 מאבדת אנטארקטיקה 252 מיליארד טונות קרח מדי שנה. בשנות השמונים היא איבדה 40 מיליארד טונות קרח בכל שנה. מהירות ההמסה זינקה בעשורים האחרונים, ועלתה ב-280% בחצי השני של התקופה בת 40 השנה בהשוואה לחצי הראשון. קצב ההמסה הנוכחי גבוה ב-15% מכפי שנמצא במחקר שפורסם לאחרונה. "המסת הקרחונים האלה פירושם שאנחנו בצרות גדולות בכל הנוגע לעליית מפלס פני הים", אמרה נוליס במסיבת העיתונאים.

 

לפי ויקיפדיה, הטמפרטורה הממוצעת בבסיס שהוקם ב-1952 היא 5.5 מעלות מתחת לאפס, כשבחורף הטמפרטורה צונחת ל-10 מעלות מתחת לאפס, ובקיץ הטמפרטורה הממוצעת היא כ-2 מעלות צלזיוס. רק כחודש בשנה הטמפרטורה היא מעל לנקודת הקיפאון, ולכן האזור מוגדר על פי שיטת קפן כטונדרה ארקטית. החל מאז 1948 הטמפרטורה הממוצעת עולה ב-0.0315 מעלות צלזיוס בשנה, כשבעיקר החורפים קרים פחות.  

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: The Antarctic Report
הציוץ שבישר על השיא
צילום: The Antarctic Report
מומלצים