שתף קטע נבחר

לא להישאר מאחור

מה זו בעצם חדשנות מוניציפאלית ואיך מיישמים אותה בפועל? רם סידיס, משנה למנכ"ל מרכז השלטון המקומי והממונה על תחום החדשנות מסביר

בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות Muni Expo

 

"אז מה זו בעצם חדשנות מוניציפאלית?". כמי שחקר את הנושא בכל אספקט אפשרי וגם זכה ליישם אותו בפועל, הגעתי להבנה כי חדשנות מוניציפאלית יכולה להתבטא במספר פנים: היא יכולה לבוא באריזות קטנות, בפרויקטים עירוניים בסיסיים, או גדולים - כהתייעלות מערכות מידע ודאטא. היא יכולה לנוע בין ייעול תהליכים פשוטים, או כפורצת דרך של ממש. חדשנות יכולה לבוא לידי ביטוי ביוזמה חדשה ומפתיעה או במקצב הדרגתי של שינוי תרבותי מקיף.

 

במרחב המוניציפלי תהליכי האכלוס המואצים והפיכתן של רשויות למערכות מורכבות יותר ויותר מידי שנה, העלו את הצורך למצוא דרכים לנהל רשויות בצורה חכמה ויעילה יותר במגבלות תקציב ודרישה לרמת שירות גבוהה. רשויות מקומיות שהצליחו למצוא דרכים שכאלו זכו לכינוי "ערים חכמות".

רם סידיס, משנה למנכ
רם סידיס, משנה למנכ"ל מרכז השלטון המקומי והממונה על תחום החדשנות(צילום: יח"צ)

אך עדיין לצערנו העבודה עוד רבה: לפי דוח שפרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה לפני מספר שנים תחת הכותרת "כושר הביצוע של הממשלה בתחום קידום חדשנות" נמצא, שהיכולת לקדם חדשנות איננה יכולת שגורה במגזר הציבורי בישראל בכלל ובמערכת הממשלתית בפרט, ולכן נדרשת התאמה של תהליכי עבודה ושגרה ארגונית לצורך ייצור ושימור של סביבה מקדמת חדשנות".

 

בהקשר זה, הרשויות המקומיות בישראל אינן יוצאות מהכלל; הצורך המרכזי שלשמו קיימת ופועלת רשות מוניציפלית הוא כדי לספק שירותים לתושבים. ההתפתחויות והשינויים הטכנולוגיים שחלו בעולם בשנים האחרונות שינו את צורכי התושבים והגבירו את ציפיותיהם מאיתנו. היום, יותר מתמיד, בהתאמה לעולם הגלובלי המתפתח במהירות עצומה, ציבור התושבים מצפה לביצועים ברמה גבוהה ולקבלת אחריות מצד הרשות. בתגובה לכך, רשויות מקומיות נדרשות לגבש כלים ייחודיים המוכוונים לצמיחתן ושיפור השירות אותו הן נותנות לתושבים. נכון, ברשויות רבות כבר קיימת מודעות לערך ולחשיבות של חדשנות, אך ציפיות אלו של התושבים אינן רק בקרב תושבי הרשויות הגדולות והאיתנות כתל אביב, הרצליה ובאר שבע שמרבות בשנים האחרונות לפתח את השירותים העירוניים באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. כיום, דווקא הרשויות הבינוניות והקטנות מתחילות להפנים שבאמצעות החדשנות הן יכולות לצמצם הוצאות רבות, לייעל את השירותים ולהביא לשביעות רצון גבוהה בקרב התושבים, אחרת- הן יפגרו מאחור.



פינוי פחי אשפה עם קולטנים המתריעים על תכולת הפח.  (צילום: באדיבות חברת חן המקום)
פינוי פחי אשפה עם קולטנים המתריעים על תכולת הפח. (צילום: באדיבות חברת חן המקום)

כאן בולטת החשיבות של מרכז השלטון המקומי ביכולת לתכלל את הנושא ולהיות הגשר בין רשויות שמתקדמות לבין רשויות שצריכות עזרה ותיווך להנגשת הטכנולוגיה. לכן, בשנים האחרונות מרכז השלטון המקומי שם לו כיעד מרכזי את קידום החדשנות בכל הרשויות המקומיות בארץ: המרכז מקדם את נושאי 'חדשנות מוניציפלית' ו'עיר חכמה' באמצעות ועידת החדשנות MUNI EXPO שהינה פלטפורמה לחיבורים מוכחים בשטח בין הסקטור הפרטי לציבורי, מרכז החדשנות MIC שהוקם ע"י משכ"ל, החברה הכלכלית של מרכז השלטון המקומי, המנהל ללימודים מוניציפלים- Univercity באמצעות קורסים, הכשרות וימי עיון בנושאי חדשנות, ובפרויקטים רבים נוספים.

 

אך אם עד עתה כוון החזון של ה"עיר החכמה" בעיקר לאינטגרציה של טכנולוגיה חדישה כדי לשפר את השירותים שניתנים לתושבים ומכאן גם את איכות חייהם, והדגש הושם על דיגיטציה והשילוב של טכנולוגיות מידע ותקשורת בתשתיות עירוניות, במסחר, בחינוך, בתחבורה וכו', כעת הגיע העת להתקדם לשלב הבא: המושג "עיר חכמה" בפתח העשור השלישי של המאה ה-21 חייב להישמע גם בהקשרים שאינם "טכנולוגיים" מובהקים, כגון פיתוח גישות חדשות למתן שירותים, מנגנוני שיתוף ציבור, שיתופי פעולה בין סקטורים שונים בעיר או כניסה של מודלים ניהוליים יעילים יותר. לשם כך, צפוי מרכז השלטון המקומי להפיץ בחודשים הקרובים לכלל הרשויות בארץ, תכנית אב כוללת, שתתמקד גם בהכשרות עובדים לליווי הטמעת תהליכי חדשנות ובתפיסה חדשנית של תרבות ארגונית ברשויות המקומיות. מרכז השלטון המקומי מונחה הסתכלות כוללת על תהליכי חדשנות, כמכלול שלם של רכיבים, שחיבורם הוא זה שיוביל להטמעת חדשנות כחלק מפעילותה של כל רשות מקומית בישראל.

יצור אנרגיה באמצעות ספורט. מתוך תערוכת
יצור אנרגיה באמצעות ספורט. מתוך תערוכת "עיר המחר"(צילום: יח"צ)

בנוסף לכך, אנו מתכוונים לקדם את נושא הענן הרשותי בשילוב פיתוח מערכת שליטה, בקרה והגנה על נתונים מפני התקפות סייבר שתאפשר לרשויות מקומיות שיבחרו שלא לעשות זאת בעצמם, לנהל וליעל את השירותים שהם נותנים בעזרת מרכז השלטון המקומי.

 

ולסיום, גם בועידת החדשנות הקרובה נתמקד בהיבטים החדשניים הללו: במסגרת הועידה תתקיים תערוכת "עיר המחר" שתציג את האפשרויות הרבות והמגוונות הטמונים ביישומים הקיימים, המתפתחים והעתידיים של העיר החכמה; לא רק יישומים של IOT או AI, אלא גם עיסוק באדריכלות, סוציולוגיה, מרקם החברתי, גוון והכלה של תושבים, מרחבים עירוניים חדשים ועוד; בתערוכה יוצגו תמהיל של חידושים, פיתוחים ורעיונות שייצרו בעתיד ערים אנושיות, מכילות ומתקדמות שיטיבו עם התושבים וגם עם השלטון המקומי המנהל את הערים ומפתח אותן - מהפתרונות הפשוטים היצירתיים שצומחים בקהילות, במיזמים מקומיים, ועד הפתרונות הטכנולוגיים החדשניים המורכבים, שעוד קשה לנו לדמיין.

 

ועידת החדשנות MUNI EXPO תתקיים בשבוע הבא, 19-20.2.2020 באקספו ת"א.

 

בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות Muni Expo

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
רם סידיס, משנה למנכ"ל מרכז השלטון המקומי והממונה על תחום החדשנות
צילום: יח"צ
מומלצים