שתף קטע נבחר

בודקי הבגרות הונחו: לא לקבל נישואים חד-מיניים כדוגמה לנישואים

תלמידים שנבחנו בבגרות באזרחות התבקשו להציג את המחלוקת בין הדתיים לחילונים בנוגע לסוגיית הנישואים והגירושים, אך המפקחת על המקצוע קבעה: "אין לקבל נישואים חד-מיניים כדוגמה". המשרד הבהיר: "אם הוויכוח בעניין יוצג - התשובה תתקבל"

בחינת בגרות (צילום: אלעד גרשגורן)
ארכיון(צילום: אלעד גרשגורן)

המפקחת על מקצוע האזרחות במשרד החינוך עינת אוחיון הנחתה את בודקי בחינת הבגרות האחרונה במקצוע שלא לקבל נישואים חד-מיניים כדוגמה לנישואים בתשובה לשאלה בנושא. כך נודע ל-ynet. בבחינה במועד החורף, שהתקיימה בתחילת החודש הנוכחי, נשאלו התלמידים בשאלת בחירה על המחלוקת בנוגע לנישואים וגירושים בחברה הישראלית. בעקבות פניית ynet, הודיע משרד החינוך כי ידון בנושא בשנית.

 

"הצג את המחלוקת בין דתיים לבין חילוניים בחברה הישראלית בנוגע לסוגיית הנישואים והגירושים", התבקשו התלמידים. סעיף נוסף לשאלה נוסח באופן הבא: "הצג את הזכות לחופש מדת", ובסעיף האחרון נכתב: "הסבר כיצד הזכות לחופש מדת באה לידי ביטוי במחלוקת שהצגת". לאחר בחינות הבגרות קובעים המפמ"רים מחוון שלפיו בודקי הבחינות אמורים לפעול. במחוון מגוון התשובות הנכונות לכל שאלה לצד תשובות שאינן נכונות על פי המחוון. המשמעות היא שעבור תשובות אלו לא יקבלו התלמידים ניקוד בבחינה וציונם ייפגע.

שאלה מתוך הבחינה באזרחות ()
השאלה בבחינת הבגרות

על פי המחוון של המפמ"רית, תשובתם של כל התלמידים שיתייחסו לנישואים חד-מיניים – תיפסל. "אין לקבל נישואין חד-מיניים כדוגמה", כתבה אוחיון. בנוסף, כתבה אוחיון כי באשר לדתיים, הם "תומכים בנישואין על פי דין תורה או הלכה או בתי דין רבניים או רבנות ותומכים בחוק שיפוט בתי דין רבניים הקובע נישואין וגירושין יהודים בישראל בסמכותם הייחודית של בתי דין רבניים". חילוניים, לעומת זאת, על פי המחוון של המשרד, "מתנגדים לנישואים וגירושין על פי הדין הדתי". עוד נכתב כי "לטענתם אין לכפות נישואין וגירושין על פי הדת או התורה או ההלכה או החוק הדתי". אוחיון הנחתה את הבודקים לקבל תשובות שעוסקות בפסולי חיתון ובנישואי תערובת, אך כאמור, לא בנישואים חד-מיניים.

 

לאחר שנים של הגדלת תקציב הארגונים הגאים בבתי הספר ובחינוך הבלתי פורמלי והידוק שיתוף הפעולה בין השירות הפסיכולוגי ייעוצי (שפ"י) של משרד החינוך לארגוני הקהילה, לאחרונה שורר מתח בין הצדדים. ההחלטה להעניק פרס ישראל לרב יעקב אריאל שהתבטא בעבר באופן קשה נגד הקהילה וקרא, בין היתר, שלא להשכיר דירות ללסביות – עוררה תגובות זועמות בקהילה. גם שורת התבטאויות של שר החינוך רפי פרץ נגד הקהילה, כאשר טען כי משפחות להט"ביות אינן נורמטיביות וכי הוא מאמין בטיפולי המרה (אמירה שחזר בו ממנה בהמשך) – הגבירה את המתח בין הצדדים.

שאלה מתוך הבחינה באזרחות ()
"אין לקבל נישואין חד מיניים כדוגמה". ההנחיה במחוון

"חבל שהפיקוח על מקצוע האזרחות מתעלם מהמציאות כפי שהיא", אמר גורם המעורה בפרטי המחוון. "זה מצער ומעיד על כך שגורמים שמרניים במשרד החינוך מובילים את מקצוע האזרחות כיום. אולי הגיע הזמן להקים מערכת חינוך חילונית אמיתית שבה אנחנו נשלוט על התכנים".

 

גם באיגי, ארגון הנוער הגאה, הגיבו בזעם להנחיה. "נוער להט"בי בישראל חי תחת חוסר ייצוג קיצוני במערכת החינוך, בחומרי הלימוד ובדיונים בכיתה", אמרו בארגון. "הוכחנו את זה במחקר מקיף בנושא שהוציא מכון המחקר של איגי ואנחנו שומעים את זה מאלפי בנות ובני נוער שמרגישים מנודים ומודרים מהשיח בכיתה. בעוד שגורמים במשרד החינוך עושים הכול כדי לקדם את הקהילה ואת השוויון, באים אחרים ומנסים להשכיח מתלמידות ותלמידי ישראל את הנושא הבוער והחשוב כל כך. זו תופעה פחדנית ומתסכלת שלא מתאימה למדינה המבקשת לעורר דיון ואזרחות פעילה. אנחנו מקווים שההוראה תשונה באופן מיידי ותלמידים שיבחרו לכתוב על האפליה נגד הקהילה הגאה יוכלו לעשות זאת כחלק מהשיח החינוכי המקובל והמרכזי".

 

מנכ"ל תנועת ישראל חופשית, אורי קידר, אמר בתגובה כי "בשעה שמי שעומד בראש משרד החינוך מעוניין לקדם בתי ספר לנבואה ולא השכלה גבוהה, קשה שלא להבין מאיפה קיבלה מפמ"רית מקצוע האזרחות את הרעיון שעליה להתעלם מסוגיית המשפחות הלהט"ביות במסגרת הבגרות בנושא. הגיע הזמן שהדעות של רוב הציבור הישראלי יקבלו ביטוי בממשלה, ורק אנחנו האזרחים נכריע אם כך יהיה או שנמשיך לקבל דמויות קיצוניות בעמדות מפתח".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מכבד את כלל האוכלוסיות המתגוררות בישראל, ועל כן מלכתחילה ההערה במחוון התייחסה להיבטים מקצועיים בלבד. עם זאת, המשרד יחדד את ההנחיה למעריכים, לפיה אם תלמיד יציג את הוויכוח בין ההלכה לתפיסה הליברלית החילונית, בעניין זה, הרי שתשובתו תתקבל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
בחינת בגרות. ארכיון
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים