שתף קטע נבחר

הניצחון בנבאדה: עכשיו זה סנדרס נגד כולם

הפריימריז הדמוקרטיים: הסנאטור היהודי מוורמונט לא רק בדרך לניצחון בפער גדול במדינה, הוא גם כבש את לבם של הלטינים והשחורים – וזה סימן שבסיס התמיכה שלו נעשה מגוון יותר. אם ביידן לא ינצח בשבת בדרום קרוליינה, יהיה קשה מאוד לעצור את סנדרס בדרך למועמדות הדמוקרטית לנשיאות

הניצחון המשכנע שהשיג הבוקר (יום א') – כך מסתמן – ברני סנדרס בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות בנבאדה, מאותת שהקמפיין שלו צובר כוח ומצליח להגיע ללבם של בוחרים שבעבר לא נמנו עם תומכיו. הניצחון הזה מציב אותו – לפחות נכון לעכשיו – על המסלול לזכייה במועמדות של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, לקראת הבחירות מול דונלד טראמפ שייערכו בנובמבר.

 

ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:

הכירו את המועמדים: מדריך לפריימריז

 

ברני סנדרס ורעייתו בנאום הניצחון (צילום: רויטרס)
ברני סנדרס הלילה. נראה שעלה על הציפיות(צילום: רויטרס)

ספירת הקולות בנבאדה עדיין נמשכת, אבל שילוב של התוצאות החלקיות ושל סקרים שנערכו בזירות ההצבעה הספיקו לתקשורת האמריקנית כדי להכריז שסנדרס רשם ניצחון, וככל הנראה ניצחון מוחץ. לפי הדיווחים בארה"ב, ג'ו ביידן מגיע למקום השני בנבאדה במרחק גדול מאוד אחריו, פיט בוטיג'ג' שלישי, אליזבת וורן רביעית ואיימי קלובושר חמישית.

 

נבאדה, נזכיר, מחלקת 39 צירים במרוץ למועמדות הדמוקרטית לנשיאות. להצבעה הלילה הגיעו המועמדים כשבוטיג'ג' במקום הראשון עם 22 צירים, סנדרס שני עם 21, וורן שלישית עם 8, קלובושר רביעית עם 7 וביידן חמישי עם 6. למייקל בלומברג, שעד להופעה הלחוצה-למדי שסיפק בעימות הטלוויזיוני הדמוקרטי בשבוע שעבר נסק בסקרים, אין עדיין צירים – הוא הצטרף מאוחר למרוץ ולכן ויתר על ההצבעה בארבע המדינות הראשונות. 

 

ההישג של סנדרס, המגדיר את עצמו "דמוקרט סוציאליסט", משאיר כעת את כל יריביו להתווכח זה עם זה למי מהם יש הסיכוי הטוב ביותר לעצור את התנופה של סנדרס, לגבור עליו – ואחר כך לנצח את טראמפ בקרב על הנשיאות. ביום שבת הקרוב יגיעו הפריימריז לדרום קרוליינה, ושלושה ימים אחר כך ייערך ה"סופר טיוזדיי", שבו יצביעו ב-14 מדינות ויחולקו יותר משליש מהצירים המחולקים במרוץ הדמוקרטי.

 

זו משמעות התוצאות בנבאדה עבור המועמדים המובילים.

 

ברני סנדרס

אף שסקרים חזו לסנדרס מראש הצלחה בנבאדה, נתוני הביניים מרמזים כי ייתכן שהסנאטור מוורמונט עלה על הציפיות והצליח לגרוף את תמיכתם של בוחרים מקבוצות אוכלוסייה מגוונות יותר. לפי סקרים שערך באספות הבוחרים מכון Edison Research, סנדרס זכה לרוב מוחץ בקרב מצביעים לטינים – והיה שני רק לג'ו ביידן בהצבעה בקרב מצביעים שחורים. הוא גם היה המועמד המועדף על כל שכבות הגיל שמתחת ל-65 שנה. ניצחונות הוא רשם גם בקרב קבוצות האוכלוסייה של בוגרי קולג'ים ושל נטולי תואר – הן גברים והן נשים.

ברני סנדרס ורעייתו בנאום הניצחון (צילום: AP)
על הגל. סנדרס שני אצלי השחורים(צילום: AP)

סנדרס גם הגיע בקלות למקום הראשון בקרב הבוחרים המחשיבים עצמם לעצמאיים, כלומר מי שאינם רואים בעצמם דמוקרטים או רפובליקנים. הבשורה החשובה ביותר אולי עבור הקמפיין שלו היא שאלה מבין הבוחרים שהדבר החשוב ביותר להם הוא ניצחון על טראמפ בנובמבר מעדיפים לפי הסקר אותו – את סנדרס – על פני ביידן.

 

כל אלה חדשות טובות לסנאטור מוורמונט, ואם יצליח להשיג ניצחון מפתיע בדרום קרוליינה ב-29 בפברואר – הוא יגיע ל"סופר טיוזדיי" בשבוע הבא כשהוא על הגל.

 

ג'ו ביידן

העצרת שקיים סגן הנשיא לשעבר הלילה בלאס וגאס, בתום ההצבעה, הייתה עולצת. מישהו בקהל אפילו צעק שביידן הוא "ילד הקאמבק", כשתוצאות ראשוניות הראו שהוא במקום השני.

ארה
ביידן. בנסיבות האלה, גם זו חגיגה(צילום: EPA)

רק לפני זמן לא רב נחשב ביידן לפייבוריט בנבאדה, אבל אחרי התוצאות המאכזבות למדי שהשיג בשתי המדינות הראשונות שהצביעו, אייווה וניו המפשייר, די היה במקום השני בנבאדה כדי שביידן ואנשיו יחשיבו זאת להצלחה והוא יכריז שהקמפיין שלו חוזר לחיים.

 

רק כדי להבין את הנתונים לעומקם: מסתמן כי בקרב המצביעים הלטינים ניצח סנדרס את ביידן בקלות – 53% לעומת 16%, וביידן נאלץ להיעזר בקולות המצביעים המבוגרים ובקולות המתונים כדי להיראות כמי שנתן פייט כלשהו. בקרב השחורים ניצח כנראה ביידן את סנדרס, אבל לא בפער גדול מאוד – 36% מול 27%.

כלב מלקק את ג'ו ביידן בלאס וגאס (צילום: AP)
בשבת, רק ניצחון בא בחשבון. ביידן וחבר(צילום: AP)

כעת מצפה לביידן שבוע שיהיה אולי הקריטי ביותר בקמפיין שלו: בשבת בדרום קרוליינה, המדינה עם שיעור הבוחרים האפרו-אמריקנים הגדול ביותר בארה"ב, כל תוצאה שאינה ניצחון תהפוך להרבה פחות סבירה את האפשרות שהוא – או מועמד אחר – יוכל למנוע מסנדרס את המועמדות.

 

פיט בוטיג'ג'

ראש העיר לשעבר של סאות' בנד, אינדיאנה, ממשיך להפתיע. ככל הנראה הוא הגיע למקום השלישי בנבאדה, והעובדה הזו תאפשר לו להמשיך במרוץ. עם זאת, העובדה שהוא אינו מצליח להרחיב את מעגל הבוחרים שאל לבם הוא מגיע עשויה להגביל את פוטנציאל הצמיחה שלו.


ארה
בוטיג'ג'. ממשיך להפתיע, אבל זה לא מספיק(צילום: gettyimages)

בוטיג'ג' ממשיך להצליח בקרב מצביעים לבנים, משכילים ומתונים, אך עדיין מתקשה מאוד לפלס דרך אל הבוחרים הלא-לבנים. לפי הסקרים מהלילה, הוא זכה לתמיכתם של 9% בלבד מבין הלטינים ו-2% בלבד מבין השחורים. העובדה הזאת מנבאת רעות לבוטיג'ג' לא רק לקראת ההצבעה בדרום קרוליינה, אלא גם לקראת ה"סופר טיוזדיי", שבו יצביעו מדינות מגוונות למדי מבחינה דמוגרפית, כמו קליפורניה וטקסס.

 

ייתכן מאוד שהזמן הולך ואוזל לקמפיין של בוטיג'ג', ואמש הוא חידד את התקפותיו על סנדרס: "סנאטור סנדרס מאמין במהפכה אידיאולוגית חסרת פשרות שתשאיר בצד את רוב הדמוקרטים, שלא לומר רוב האמריקנים".

 

אליזבת וורן

הופעתה האסרטיבית של וורן בעימות בין המועמדים הדמוקרטים בשבוע שעבר עוררה השערות שהסנאטורית ממסצ'וסטס תצליח להתניע מחדש את הקמפיין התקוע שלה. היא לא רק זכתה לגל חדש של תשומת לב תקשורתית, אלא גם נהנתה מגידול בתרומות לקמפיין שלה.

ארה
וורן. אם היו תוצאות לעימות, הן לא ניכרו(צילום: MCT)

אבל נראה כי התקוות הללו לא תורגמו להישגים בנבאדה, שם כמחצית מהקולות ניתנו בהצבעה מוקדמת, כלומר לפני העימות בלילה שבין רביעי לחמישי. נכון לשעות הצהריים, עדיין נראה שוורן תסיים שם במקום הרביעי בלבד. היא איבדה את אחיזתה בקרב נשים לבנות בוגרות קולג' – חלק מבסיס התמיכה שלה – וקיבלה מהן רק 18%. לשם השוואה סנדרס קיבל 22% ואיימי קלובושר קיבלה 19%.

 

נראה שוורן ממקדת עכשיו את תשומת הלב שלה לא בדרום קרוליינה בשבת, אלא ב"סופר טיוזדיי" ביום שלישי הבא. גל התרומות שממנו נהנתה אפשר לה לקנות עוד תשדירים ומודעות ברחבי ארה"ב, ובקמפיין שלה טוענים שהיא תהיה עם המועמדים הבודדים שיישארו במרוץ אחרי "סופר טיוזדיי".

  ()

"אנחנו מאמינים שלעימות בנבאדה תהיה השפעה גדולה יותר על הרכב המרוץ מאשר על התוצאה בנבאדה עצמה", אמר מנהל הקמפיין שלה, רוג'ר לאו.

 

איימי קלובושר

אחרי שהפתיעה כשהגיעה למקום השלישי בניו המפשייר, בנבאדה לא הצליחה קלובושר להיות פקטור של ממש. היא התקשתה בעימות הטלוויזיוני ביום שני שעבר וספגה לעג על כך שלא זכרה את שמו של נשיא מקסיקו. כמו בוטיג'ג', קלובושר כמעט שלא הצליחה לפלס לה דרך אל לבם של הבוחרים הלא-לבנים, ולפי הסקרים מאמש, בנבאדה היא קיבלה רק 4% מקולות הלטינים ו-3% מקולות השחורים.

ארה
קלובושר. סוף הדרך מתקרב(צילום: MCT)

ככל הנראה קלובושר לא תזכה להצלחה בדרום קרוליינה. היא מקווה לנצח במדינת האם שלה מינסוטה ב"סופר טיוזדיי" כדי להותיר לעצמה סיכוי כלשהו, אבל מתרבות ההערכות שהיא תיאלץ לפרוש בקרוב מהמרוץ.

 

מייקל בלומברג

המיליארדר היהודי וראש העיר לשעבר של ניו יורק לא עמד לבחירה הלילה בנבאדה – כמו בשתי המדינות הקודמות ובדרום קרוליינה בשבת הקרובה – משום שהצטרף מאוחר למרוץ. הוא לוטש עיניים לעבר ה"סופר טיוזדיי", אז יוכלו הבוחרים להצביע לו לראשונה, אבל אחרי שבועות של נסיקה בסקרים – ייתכן שההופעה הגרועה שסיפק בעימות הטלוויזיוני בשבוע שעבר פגעה בסיכוייו. כבר ביום שישי הראה סקר שהתמיכה בו בקרב דמוקרטים ירדה בשלושה אחוזים וששיעור האהדה הכללי אליו צונח.

3082 ()
בלומברג (משמאל) עם וורן וסנדרס בעימות בשבוע שעבר

 

החדשות הטובות ביותר אולי עבור בלומברג הן הניצחון המוחץ המסתמן של סנדרס בנבאדה. סביר להניח שהניצחון הזה ייתן עוד תנופה למאמצים של אנשי המחנה הדמוקרטי המתון לעצור את סנדרס. בלומברג, שהשקיע כבר יותר מ-400 מיליון דולר מהונו האישי בקמפיין הבחירות שלו, ממוקד בהשארת חותם ב"סופר טיוזדיי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ברני סנדרס, הלילה. על המסלול לניצחון
צילום: רויטרס
מומלצים