שתף קטע נבחר

הטרול שמוכר לימנים את ה"פייק ניוז" שהם רוצים

ארה"ב: כריסטופר בלייר מנהל אתרים ודפי פייסבוק בהם הוא מפיץ סיפורים כוזבים. למרות האזהרה שמדובר בסאטירה, רבים מאמינים שהמידע אמיתי ומעבירים אותו הלאה. "הם רק רוצים להיאחז בשנאה. האמת לא חשובה"

כריסטופר בלייר מייצר סיפורים כוזבים שהוא מתעקש שניתן לזהות בקלות כסאטירה ולא חדשות. הדפים שלו יכולים לצבור מיליוני צפיות, ולפחות חלק מהקהל שלו מאמין שהחומרים אמיתיים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בלייר, בן 48, מנהל שמונה אתרי אינטרנט וחמישה דפי פייסבוק מביתו שבמדינת מיין בצפון-מזרח ארה"ב. לדבריו, הטענות שמוצגות במאמרים שלו "מגוחכות", כמו למשל שניתן להאריך את כהונתו הנוכחית של הנשיא דונלד טראמפ בשלוש שנים.

טרול  ארה
"לאנשים שמשתפים את התוכן שלנו לא אכפת מהאמת". אחד האתרים של בלייר(צילום: AFP)

אבל התוכן שלו משותף באופן נרחב על ידי אנשים הרואים בו עובדה, ותורמים להפצת מידע כוזב באופן מקוון. בלייר - המתאר את עצמו "טרול ליברלי" ופעיל פוליטי - אומר שהוא יודע מה לכתוב עבור "קהל היעד" הימני שלו אחרי שנים שהיה "מעורה בעולמם".

 

הוא לא מעריך את הקהל הזה. "הם חיים על פחד ושנאה ומידע שגוי וקווי עלילה מאוד ספציפיים שכולם יודעים שאינם נכונים, פרט להם", הוא אומר.

 

התוכן שלו עשיר בהכחשות: "סאטירה". "פייק ניוז". "שום דבר בדף זה אינו אמיתי". אם מישהו נכנס למאמרים של בלייר, במקום לשתף אותם מיד על סמך כותרת, האזהרות גלויות. אך לעיתים קרובות נראה כי אנשים אינם עושים זאת.

דונלד טראמפ נאום בבית הלבן הבית הלבן אחרי הזיכוי משפט ההדחה (צילום: MCT)
"ניתן להאריך את כהונת הנשיא בשלוש שנים. טענה מגוחכת". טראמפ(צילום: MCT)

לשאלה מדוע אנשים מאמינים ומשתפים את המאמרים, משיב בלייר: "הטיית אישור". "אומרים לאנשים האלה שהם משתפים סאטירה וזה לא משנה", הוא אומר. "האמת כבר לא חשובה להם. כל מה שמעניין אותם זה להיאחז בשנאה ובפחד שלהם".

 

התפשטות מידע כוזב היא בעיה משמעותית לקראת הבחירות בארה"ב 2020, אולם בלייר אומר כי דעתם של קוראיו כבר מבוססת, והתכנים שלו "לא ישפיעו על ההצבעה".

 

"שקרים מלאי שנאה"

בלייר מספר כי בעבר ניסה להתעמת עם שמרנים ברשת, ללא הצלחה רבה. "פשוט יקראו לך בשמות ויגידו שאתה שונא את אמריקה", הוא אומר. אז הוא פנה לגישתו הנוכחית. זה התחיל כ"הטרלה בשביל הצחוק", אך התפתח למאמץ "להראות את האמת" למי שלא ניתן לשנות את דעתו בדרך אחרת".

טרול  ארה
"שום דבר בדף זה אינו אמיתי". אחד האתרים של בלייר(צילום: AFP)

"לאנשים שמשתפים את התוכן שלנו לא אכפת מהאמת. הם משתפים 500 דברים ביום, רובם שקרים מלאי שנאה. כשהם משתפים משהו משלנו, יש סיכוי ללקיחת אחריות". לדבריו, הוא מתייחס ל"קבוצה של כמה מאות טרולים שמסיירים בדפים" ומוודאים ש"אנשים שמגיבים ייקחו אחריות". הם גם אומרים להם שהם משתפים סאטירה.

 

"האנשים האלה, הם לחלוטין לא מגיבים להיגיון ולתבונה, אבל הם כן מגיבים לבושה אם הם נבוכים ממה שהם עשו, מהעובדה שהם שיתפו את זה", הוא אומר.

ארה
"התכנים לא ישפיעו על ההצבעה בבחירות". המועמדים בפריימריז הדמוקטיים(צילום: EPA)

לא כולם מסכימים שהגישה הזאת מועילה, או לא מזיקה. "לתוכן מסוג זה יש השפעה נרחבת על מערך העובדות המשותף שלנו, ובלי זה, קשה להישאר חברה שיכולה להתאגד ולקבל החלטות קולקטיביות", אומר גראהם ברוקי, מנהל המעבדה למחקר משפטי דיגיטלי של ארגוןAtlantic Council. המעבדה מתמקדת בזיהוי וחשיפת מידע כוזב.

 

על הטקטיקות של בלייר, אומר ברוקי: "זו הנחה וסיכון גדולים למדי כשחלק גדול מהקהל משתף על סמך כותרות ואפילו מיעוט מאוד מעורב מהקהל שלו מתחיל להאמין לו".

 

"שמור את הזעם לעצמך"

בלייר הקים את "קו ההגנה האחרון של אמריקה" – שכעת יש לו שני תורמים קבועים בנוסף לו - בשנת 2016. הוא היה בלוגר פוליטי באותה תקופה, לאחר שעבד בעבר בשיפוץ בתים. הוא מרוויח ממודעות, במה שהפך לרשת של אתרים - שלדבריו הגיעו ל-26 מיליון צפיות בשנת 2019 - אך סירב לציין כמה.

 

"האם אני מרוויח מזה כסף? בטח", הוא אומר. "האם אני מתעשר ומרוויח 300 אלף דולר בשנה? לא".

 

הרבה אתרים גונבים ומפרסמים מחדש את מאמריו של בלייר ללא הצהרות הסאטירה המקוריות, וכעת יש לו מערכת שהוקמה עם בודק עובדות כדי לזהות אותם ולדווח עליהם – הזדמנות נוספת למתן דין וחשבון, הוא אומר. התהליך יכול להוביל בסופו של דבר לכך שאלה שמעתיקים את התוכן שלו יאבדו את יכולתם להפיץ תכנים.

ברק אובמה שנולד בשיקגו (צילום: Shutterstock)
ברח לקניה כדי להימנע מתביעה? זה "פייק ניוז" הוגן. אובמה(צילום: Shutterstock)

למרות אופיו השנוי במחלוקת של המוצר, בלייר אומר שיש קווים שלא יחצה, כמו למשל לומר כי יום הבחירות שונה. בלייר - שזכה לכינוי "הסנדק של הפייק ניוז" – ביטל את פרסומם של כמה מאמרים, כולל אחד שאמר כי אחיה של אשת הקונגרס המוסלמית מהמפלגה הדמוקרטית אילהאן עומר היה "טרוריסט מפיגועי 11 בספטמבר, או משהו כזה". לדבריו, "זה היה צעד אחד רחוק מדי".

 

אולם טענות מזויפות אחרות, כולל עומר שיצאה מטקס אזכרה לקורבנות פיגועי 11 בספטמבר, או הנשיא לשעבר ברק אובמה שברח לקניה כדי להימנע מתביעה, זה משחק הוגן.

 

המסר של בלייר למבקריו מופיע בקטע "מי אנחנו" באתרי האינטרנט שלו. "אם אתה קורא את הדברים האלה וחושב שאפשר לשתף אותם כאמיתיים עם אנשים סבירים, אתה צריך לצאת, ברגע זה, לקנות חוש הומור ושמץ של מושג", נכתב. "שמור את הזעם שלך לעצמך. אני ישן בסדר גמור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"טרול ליברלי" ופעיל פוליטי
צילום: AFP
מומלצים