שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

משבר הקורונה והאיום על נשיאות טראמפ

נשיא ארה"ב מתמודד עם המשבר החמור ביותר מאז כניסתו לתפקיד, ונקודת הפתיחה שלו רעה מאוד: גם כשהנגיף כבר השתולל והמומחים הזהירו מהמוני חללים, טראמפ פיזר הבטחות מוזרות שהכול בסדר וטען שהדמוקרטים עושים סיפור מכלום. 8 חודשים לבחירות הוא מואשם בשאננות וחוסר אמינות

בתוך שבועות אחדים עבר דונלד טראמפ ממצב שבו הוא מפגין ביטחון עצמי מוחלט בנאומיו לאמריקנים ומפזר להם הבטחות שממשלו "שולט טוב מאוד" בהתפרצות הקורונה – למצב שבו הוא נאלץ להכריז על מצב חירום לאומי ולפרסם בטוויטר ציוצים באותיות גדולות עם אזהרה מפני המגפה.

 

טראמפ עבר למעשה מהכחשה להשלמה-שלא-מרצון עם המציאות, תוך שהוא מנפק הצהרות סותרות, לא מדויקות ומעוררות תהייה – דווקא בשעה שארה"ב נואשת להכוונה ברורה.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:

 

טראמפ במסיבת עיתונאים למניעת התפשטות נגיף הקורונה (צילום: רויטרס)
הנשיא טראמפ. הכחשה מוחלטת(צילום: רויטרס)
לאורך משבר הקורונה העולמי ניחנו הצהרותיו של טראמפ באופטימיות חסרת בסיס. לא פעם היו הצהרותיו במפורש שגויות. לעתים קרובות נופחה האופטימיות הזו על-ידי עוזריו ובעלי בריתו בעזרת כלי תקשורת אמריקניים שמרניים.

 

כעת ניצב טראמפ מול המשבר הלאומי החמור ביותר שידעה ארה"ב מאז התמנה לנשיא, ופרשנים טוענים כי חוסר הדיוק שלו פוגע באמינותו בדיוק ברגע שבו הוא זקוק לה יותר מכול.

טראמפ במסיבת עיתונאים למניעת התפשטות נגיף הקורונה (צילום: רויטרס)
"לא תהיה טרגדיה כלכלית". העוזרים חיזקו את המסר(צילום: רויטרס)

"בהתחלה ההתנהלות שלו באמת הייתה כזו שהדרך היחידה שבה אפשר לתאר אותה היא 'הכחשה מוחלטת'", אומר בראיין אוט, פרופסור לתקשורת מאוניברסיטת טקסס טק שערך מחקר מקיף בנוגע להצהרות של טראמפ ברשתות החברתיות. "אחר כך המשבר התעצם וזה הפך למגפה. היה פשוט בלתי אפשרי בשלב הזה להמשיך ברטוריקה הזאת כי הציבור האמריקני כבר ממש לא היה שם".

 

זה ייגמר טוב, אני מבטיח

בתחילת הדרך המעיט הנשיא טראמפ בערכו של נגיף הקורונה ותיאר אותו כמשהו כמו שפעת עונתית – שום דבר שהאמריקנים צריכים לדאוג ממנו יותר מדי, משהו שיחלוף במהרה. לא פעם קרה שההצהרות האופטימיות שלו פשוט לא תאמו את המציאות בשטח או אפילו את האופן שבו הסוכנויות האמריקניות לבריאות הציבור התייחסו מאחורי הקלעים למשבר המתהווה.

 

באחת ההצהרות המשמעותיות ביותר שלו על הנגיף, במהלך ביקור בשלהי ינואר במפעל לייצור חלקי רכב במישיגן, הודה טראמפ שארה"ב עדה למספר מסוים של מקרי הידבקות, אבל חזה שיהיה לזה "סוף טוב מאוד". באותה העת היו בארה"ב רק מעט מאוד מקרי הידבקות, אבל הנגיף תקף כבר אלפים בסין, וארגון הבריאות העולמי הכריז עליו "אירוע חירום בעל השלכות בינלאומיות".

הנשיא טראמפ לוחץ ידיים (צילום: מתוך טוויטר)
האמינות היא הנכס החשוב ביותר. טראמפ נוגע במיקרופון - ובאנשים - בניגוד להנחיות, במהלך מסיבת העיתונאים שבה הכריז על מצב חירום(צילום: מתוך טוויטר)

"אנחנו חושבים שאנחנו שולטים בזה טוב מאוד", אמר טראמפ לעובדים במפעל. "יש לנו מעט מאוד מקרים בארה"ב כרגע – חמישה, והאנשים האלה כולם מתאוששים בהצלחה. אנחנו משתפים פעולה באופן הדוק עם סין ומדינות אחרות, ואנחנו חושבים שיהיה לזה סוף טוב מאוד. אני יכול להבטיח לכם את זה".

 

ביום שלמחרת הודיע ממשל טראמפ כי יאסור את הכניסה לארה"ב על אזרחים זרים שביקרו ב-14 הימים האחרונים בסין, למעט בני משפחותיהם הקרובים של אזרחים אמריקנים או תושבי קבע של ארה"ב. בשלב הזה, יותר מ-200 בני אדם כבר מתו מהנגיף וקרוב ל-9,800 נדבקו בו ברחבי העולם.

 

שבוע לאחר מכן, ב-25 בפברואר, היועץ הכלכלי הבכיר של טראמפ, לארי קודלו, ניסה להרגיע את השווקים והבטיח למשקיעים שהממשל "הכיל" את הווירוס. קודלו הוסיף שנגיף הקורונה הוא אולי "טרגדיה הומניטרית", אבל לא יהפוך ל"טרגדיה כלכלית".

נגיף קורונה ארה
עומס עצום בנמל התעופה אוהרה בשיקגו עם נהירת האמריקנים חזרה הביתה לפני עוצר הטיסות(צילום: AP)

האופטימיות הזו נשמעה מוזרה. בעוד קודלו מנסה להרגיע את השווקים, המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ולמניעתן הזהירו מהשיבוש הממשמש ובא של חיי היום-יום בארה"ב. התפשטות הנגיף בארה"ב, הזהירה הסוכנות האמריקנית הזו שאמונה על בריאות הציבור, כבר אינה שאלה של "אם" אלא יותר של "מתי".

 

הדמוקרטים מפחידים אנשים

אפילו כשהביקורת של הדמוקרטים על הגישה שלו גברה העדיף הנשיא – בתמיכת עוזריו ובעלי בריתו – להשתלח ביריביו ולטעון שהם מנסים לנצל את האסון למטרות של רווח פוליטי. בשלהי פברואר, אחרי שקצב ההידבקויות המאומתות בארה"ב גבר, האשים טראמפ את יריביו הפוליטיים ואת התקשורת בקידום "תרמית חדשה". "עכשיו הדמוקרטים מנסים להשתמש למטרות פוליטיות בנגיף הקורונה, אתם יודעים את זה, נכון?", אמר לתומכיו בעצרת בחירות בדרום קרוליינה ימים אחרי הזהרת המרכזים למניעת מחלות.

 

במהלך המשבר גם נראה טראמפ לא מתואם עם עוזריו ועם מומחים לבריאות הציבור שביקשו להנחות אותו. במסיבת עיתונאים בבית הלבן ביום ראשון שעבר טען טראמפ שהממשל שולט "נהדר" במאבק בנגיף, אף שבפועל שיעור ההידבקות הלך ועלה כבר אז. דקות לאחר מכן – אחרי שטראמפ כבר עזב את מסיבת העיתונאים – אמר ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הראשי של הממשל האמריקני למחלות זיהומיות, כי "הגרוע מכול עוד לפנינו".

נגיף קורונה ארה
המוני נוסעים בנמל התעופה באטלנטה, אתמול. מרגיעה מוחלטת למצב חירום(צילום: AP)

קייטלין הול ג'מייסון, מנהלת מרכז אננברג למדיניות ציבורית באוניברסיטת פנסילבניה, אומרת שמאמציו של טראמפ להמעיט בערכו של המשבר היו מקוממים במיוחד משום שבכירים בתחום בריאות הציבור בארה"ב כבר הזהירו שהנגיף עומד לגרום בעיות קשות.

 

"אמינותו של הנשיא בזמן משבר לאומי היא הנכס החשוב ביותר שלו", אומרת ג'מייסון, "וכשהוא אומר דברים שלאחר מכן מוכח כי הם אינם נכונים או כי הם בעייתיים מנקודת המבט של בריאות הציבור, זה שוחק את אמינותו ואת יכולתה של המדינה להיערך בהתאם".

 

כמה ימים אחר כך שבה והביעה דוברת הבית הלבן סטפני גרישאם את תסכולו של הנשיא בשיחה עם "פוקס ניוז". "אני רק רוצה לקרוא לפוליטיקאים ולתקשורת להפסיק להשתמש בזה ככלי למטרות פוליטיות ולהפחיד אנשים", אמרה.

 

בואו נדבר על הומלסים

אבל לא רק הדמוקרטים הביעו תסכול מהמסרים שהעביר טראמפ לאורך המשבר. גם הסנאטורית הרפובליקנית סוזן קולינס למשל הצהירה כי טראמפ צריך לסגת ולהניח לגורם בכיר בתחום בריאות הציבור לומר דברים. "אני חושבת שהעברת המסרים ברמה הפדרלית הייתה לא עקבית, וכשמתמודדים עם נגיף חדש כמו זה, חשוב מאוד שיהיו אנשי מקצוע בתחום הבריאות שיעמדו בחזית ושיהיה מסר אחיד", אמרה קולינס.

 

מאמצי הבית הלבן להאשים את הדמוקרטים ואת התקשורת כי הם מפנים תשומת לב רבה מדי למשבר הקורונה קיבלו ביטוי גם מצד פרשנים בערוץ הטלוויזיה השמרני "פוקס ניוז". טומי להרן, שמנחה את התוכנית Fox Nation, ניסתה לגמד את המשבר על-ידי העלאה לדיון של בעיית ההומלסים בקליפורניה. "תקראו לי משוגעת, אבל אני הרבה יותר מודאגת מהאפשרות שאדרוך על מזרק הרואין מאשר שאדבק בנגיף הקורונה, אבל אולי זו רק אני", אמרה.

ארה
"יש הבדל בין רוגע לשאננות". פינוי חולת קורונה ממוסד סיעודי בוושינגטון שעשרות מתו בו(צילום: AP)

המנחה של Fox Business טריש רייגן טענה שיריביו של הנשיא מנסים ליצור היסטריה המונית כדי לפגוע בשוק וכך להפחית את סיכוייו של טראמפ להיבחר מחדש לנשיא בנובמבר הקרוב. שדר הרדיו השמרני ראש לימבו טען שטראמפ הוא קורבן של "טרור-נגיפים".

אבל לא כל אנשי "פוקס ניוז" נשאבו לתיאוריות הקונספירציה. המנחה מרתה מקלום הביעה בשבוע שעבר תסכול כשבכירה בממשל טראמפ, סימה ורמה, התעלמה שוב ושוב משאלתה אם לבתי החולים האמריקניים יש די מכונות הנשמה ויחידות לטיפול נמרץ כדי לטפל בנפגעי הנגיף. המנחה טאקר קרלסון, מבלי להזכיר את שמו של הנשיא, תהה עד כמה חכם לפזר אופטימיות חסרת בסיס, וגם נתן לטראמפ המלצה: "בעתות משבר חשוב יותר מתמיד להיות רגוע, אבל להישאר רגוע זה לא אותו דבר כמו להיות שאנן. זה לא אומר שצריך להבטיח לאנשים שהכול יהיה בסדר. אנחנו לא יודעים את זה. במקום זה טוב יותר לומר להם את האמת. זה תמיד סימן בטוח לעוצמה".

 

שלשום, ביום שבת, אחרי שהכריז על מצב חירום לאומי, טראמפ כבר נשמע אחרת לגמרי, כשצייץ בטוויטר ל-70 מיליון העוקבים שלו באותיות גדולות: "לשמור מרחק אחד מהשני!".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ. דברים פשוט לא נכונים
צילום: רויטרס
מומלצים