שתף קטע נבחר

קהל תומך: הסיוע המפתיע של ארגוני האולטראס

סיוע למבודדים, תרומות דם וייצור מסכות מגן. ארגוני אוהדים, ששמם נקשר בדרך כלל לאלימות ולגזענות, מסייעים גם הם למאבק נגד הקורונה

המושג "אולטראס" בספורט מגיע לרוב בהקשר שלילי. ארגוני האוהדים האדוקים עולים בדרך כלל לכותרות בעקבות אירועים אלימים או קריאות גזעניות, בעוד פעולות חיוביות אינן זוכות בכלל להתייחסות. אבל במקומות רבים בעולם ארגוני האולטראס הם גם כלי חברתי, כזה שמהווה חיבור לקהילה המקומית, ודווקא משבר הקורונה חושף את הצד החיובי של האוהדים שלרוב מוזכרים לשמצה.

 

בכל העולם נרתמים אותם ארגוני אולטראס לעזרה לתושבי העיר או האזור בו הקבוצה אותה הם אוהדים ומעודדים נמצאת. בקלן ובדיסלדורף שבגרמניה תלו האוהדים ברחבי הערים שלטים המודים לצוותים הרפואיים; במארסיי, שם יש קשר היסטורי ארוך שנים בין הארגונים השונים לקהילה, פתחו פס ייצור למסכות מגן; בדרום איטליה האוהדים מתגברים בהתנדבות מרכולים וחנויות חיוניות אחרות; במרוקו, שם הייתה בעיית מודעות לנגיף, הצטרפו ארגוני האולטראס להסברה. פעילי "אולטראס ווינקס" של ווידאד קזבלנקה, אחת הקבוצות המצליחות באפריקה, צילמו והפיצו סרטונים הקוראים להישאר בבית. אנשי אולטראס "הירוקים" של היריבה העירונית ראג'ה קזבלנקה תלו כרזות עליהן הסברים על הסימפטומים של וירוס הקורונה.

 

השלט של אוהדי קלן שמודים לצוותים הרפואיים 

 

התרומה של אוהדי בראגה הפורטוגלית לאחד מבתי החולים במדינה

 

"אנחנו מוכנים לעזור לכל תושבי הסביבה", נכתב בהודעת ארגון האולטראס הגדול של דורטמונד. "בין השעות 11 בבוקר ל־5 בערב יעשו עבורכם חברי הארגון קניות או יספקו שירותים אחרים. בבקשה השתמשו בשירותים שלנו רק אם אתם בבידוד או בקבוצת סיכון". היתרון של אותם ארגונים, כמו זה של דורטמונד, הוא שהם רגילים לתפקד ממש כמו צבא. מדובר בחברה מאורגנת, בעלת מבנה היררכי ויכולת ביצוע. כך, למשל, אירגנו האולטראס של הנזה רוסטוק, שהידרדרה לליגה השלישית בגרמניה, תרומת דם המונית. "במגרש וביציעים אנחנו תמיד מאוחדים נגד יריבים חזקים", אמר דובר האולטראס של קבוצת קון הצרפתית, שיצאה במבצע "חייל אדום־כחול לכל קשיש". "היום האויב שלנו הוא שונה לחלוטין, אבל האחווה והביחד יציבו מכשולים גם מולו".

 

ארגוני אוהדים פחות מסודרים תורמים גם הם, גם אם רק בצורה של איסוף כסף עבור נזקקים או לטובת תמיכה בצוותי רפואה. הדוגמה המפורסמת ביותר היא כמובן הפעולה שהנהיגו ראשי האולטראס של אטאלנטה, שמגיעה מהעיר ברגמו בצפון איטליה, אחד ממוקדי הקורונה הקשים ביותר בעולם (2,245 מתים נכון לאתמול). היום כבר ידוע שמשחק הבית של אטאלנטה מול ולנסיה בשמינית גמר ליגת האלופות היה גורם עיקרי להתפשטות המחלה. הגומלין בספרד נערך ללא קהל והאוהדים אספו את הכסף שקיבלו בחזרה על ביטול הנסיעה, כ־40 אלף יורו, ותרמו אותו לבית החולים בעיר.

 

שלט של אוהדי דינמו דרזדן למען המלחמה בקורונה

 

"ארגוני אולטראס רבים יצרו שיתופי פעולה עם ארגונים מקומיים אחרים כדי להציע את העזרה הטובה ביותר", אומר פליקס טמסוט, עיתונאי המתמחה בחקר תרבות אוהדי כדורגל. "מה שקורה עם האוהדים האלה מראה שרבים מהסטריאוטיפים על קבוצות אולטראס פשוט לא הוגנים. הפעולות האלה מושכות תשומת לב ציבורית רק עכשיו, למרות שהן נעשות גם בזמנים אחרים. מעורבות ארגוני אוהדים בקהילה היא ממש לא משהו חדש".

 

אולי דווקא המשבר הגדול ביותר, הזמן הארוך ביותר בו לא שוחק כדורגל מאז מלחמת העולם השנייה, יביא לשינוי התפיסה כלפי האולטראס ברחבי העולם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים