שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

פסוקים מהקוראן וסרטוני סלבס ערבים: היערכות קורונה של פיקוד העורף לרמדאן

מבצע "לילות רמדאן" במדים ותג דגל הלאום: האתגר הבא של צה"ל בהתמודדות עם נתוני התחלואה המתגברים ביישובים הערביים יתרחש עם כניסת חודש הצום בחברה המוסלמית. האחראי בפיקוד העורף על האוכלוסייה הלא-יהודית: "יש הבנה שזאת מלחמה שלא מבדילה בין יהודים לערבים"

מלון קורונה עם הפרדה לנשים, ציטוטים של הנביא מוחמד ומשלוחים של דברי מתיקה ישירות לבתי התושבים: בעוד אזור מזרח ירושלים עדיין מסומן כמוקש נפיץ להתפשטות הנגיף קורונה בגלל הגישה המוגבלת לסיוע מצד צה"ל בתחומו, בנוגע לאזורים אחרים של החברה הערבית מביעים בפיקוד העורף סיפוק יחסי מההתמודדות עם המחלה.

 

חיילים נכנסו כבר לעשרות יישובים ערביים, בעיקר בצפון, כדי לסייע לתושבים במישור הלוגיסטי. משיחה של ynet עם קצין של פיקוד העורף שאחראי על האוכלוסייה הלא-יהודית בצפון, עולה כי נרשמים שיתופי פעולה מועילים של צה"ל עם ראשי הרשויות הערביות.

 

בימים האחרונים דיווח משרד הבריאות על תחלואה גבוהה בחברה הערבית, בעיקר ביישובים כדוגמת דיר אל-אסד ואום אל-פחם, אולם נראה כי האתגר הגדול יגיע לקראת סוף החודש עם תחילת ימי צום חג הרמדאן.

 

 

 

 


בית מלון קרלטון בנהריה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל )

בית מלון קרלטון בנהריה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל )

בית מלון קרלטון בנהריה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל )

עדיין לא ברור כיצד תגיב האוכלוסייה הערבית במהלך ימי הצום לכניסת חיילים עם מדים ליישובים רגישים יותר כמו בוואדי ערה או במשולש ואם ייאכפו ההגבלות הצפויות בחג.

 

"חילקנו עד כה 160 אלף חבילות מזון וכ-3,000 ערכות היגיינה ב-40 יישובים במגזר, וההיערכות שלנו עם הרשויות החלה כבר לפני חודש", תיאר מפקד מכלול האוכלוסייה הלא-יהודית בפיקוד העורף, סגן-אלוף במיל' שאמס אבו-פארס. "פעלנו כבר בתוך 17 מקבצי דיור כבתי אבות במגזר, והמיקוד שלנו כעת הוא במניעת המשך ההתפשטות, בעיקר מול צעירי המגזר, שם יש בעיות.

 

"לשם כך אנו מנהלים קמפיינים בערבית, בכלי התקשורת וברשתות החברתיות, ולסרטוני ההסברה שהכנו נרתמו ידוענים ערבים. הושלמה ההבנה שמדובר במלחמה לכל דבר ועניין נגד אויב שלא מבדיל בין יהודים לערבים".

 

כחלק מההיערכות, פיקוד העורף פתח לחולי קורונה ערבים את מלון קרלטון בנהריה כמתקן החלמה, עם הפרדות קומתיות בין נשים לגברים. קודם לכן, מעידים בפיקוד העורף, חולים ערבים שוכנו בבית מלון ליד הכינרת לצד חולים חרדים ודתיים יהודים, בדו-קיום מלא.

 

לדברי אבו-פארס, הוא ואנשים נכנסים לכפרים הערביים במדים מלאים שכוללים תג ועליו דגל הלאום. "אנחנו מקבלים גם הודעות חמות של תודה מתושבים ערבים. אנשי הדת המוסלמים והנוצרים איתנו לגמרי. ראש העיר של סכנין התקשר להתייעץ איתי לפני ששוחח עם תושביו".

 

המשוכה הגבוהה צפויה להתחיל כאמור ב-23 באפריל. בזמן שבמדינה ייפתחו באופן הדרגתי חלק מהעסקים - יוטלו על החברה הערבית הגבלות נוספות עם כניסת חודש הרמדאן שצפוי להימשך עד 22 במאי.

 

צוותי חשיבה משותפים להנהגה הערבית, לפיקוד העורף ולמשטרה כבר החלו לדון בצעדים ובהגבלות שיוטלו על המגזר במהלך החג. כך למשל, תצא קריאה לעשות משלוחים מסודרים, לפי תוכנית, של מזון ודברי מתיקה לבתי האב בכפרים וביישובים הערביים.

דיר אל אסד ()
דיר אל אסד, השבוע

אום אל פחם  ()
אום אל פחם

סיוע אזרחי בכפר דיר אל אסד (צילום: דובר צה
פיקוד העורף מסייע ליישובים הערביים(צילום: דובר צה"ל)

סיוע אזרחי בכפר דיר אל אסד (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

בנוסף, אימאמים כבר נתנו הסכמתם לנסח הלכה שמתירה לקיים את התפילה המרכזית של החג בבתים, עם הגברה חזקה יותר של המואזינים לעבר הבתים. בקמפיין ייעודי לילדים ערבים יסבירו דמויות אנימציה מדוע השנה מקיימים את החג בחיק המשפחה הגרעינית בלבד.

 

בנוסף, תתוגבר אכיפת הסגר בשעות הרגישות, לפנות בוקר, שבהן המוסלמים נוהגים לבצע את קניות המזון הטרי לקראת שעות היתר האכילה. אפילו פסוקים מהקוראן וציטוטים של הנביא מוחמד, שמדברים של סבלנות כערך דתי עליון באיסלאם, יגויסו כאמצעי הסברה לשכנע את האוכלוסייה הערבית לציין את החג בבתים.

 

המבצע לקראת החג אף זכה בפיקוד העורף לשם "לילות רמדאן". לדברי סא"ל אבו-פארס, "נדגיש מסרים דתיים מהאיסלאם שמדברים על ערבות הדדית כדי להפוך את הרמדאן לחודש הסבלנות. גם הרגלי הצריכה של קניות מרובות במהלך החג יוגבלו ויוסדרו בדומה למה שהיה ליהודים בפסח. תגברנו ובחלק מהמקרים אף פתחנו מוקדים עירוניים ביישובים ערביים כדי לתת מענה מיידי לתושבים".

 

בצבא כבר רואים את יישום השלב הבא בהתמודדות עם הקורונה, שמוגדר "חיים בנוכחות". כחלק מהתכנון, שוקלים להעביר חלק מהמשימות שעליהן הצבא "הסתער" בחודש האחרון עם אלפי חיילים – לגופים אזרחיים.

 

הסיוע למגזר הערבי נמשך ומתרחב, ובצה"ל הסבירו הערב כי בחלק מהיישובים, בתיאום עם הרשות המקומית, יש בתים שאליהם גורמי הרשות מביאים את חבילות המזון – ולא החיילים עצמם. 80 אנשי מילואים של פיקוד העורף גויסו למשימת הסיוע במגזר הערבי, ועד כה חולקו ביישובי המגזר כ-200 אלף מארזי מזון.

 

בתוך כך, בצמרת צה"ל גינו את חגיגות המימונה שנערכו אתמול בבסיסי הצבא תוך חריגה מנהלי משרד הבריאות. בצבא אמרו הערב כי החריגות הללו יתוחקרו ודיון בנושא נערך הבוקר בישיבת פורום מטכ"ל.

 

עוצר היציאות ללוחמים שמדולל בימים אלה יתבצע באופן שהחיילים שיחזרו מחופשה בת ארבעה ימים בביתם, וישהו בו תחת הגבלות משרד הבריאות, ישובו לפעול תחילה רק במסגרת מחלקתם בלבד, במשך שבוע, ורק לאחר מכן יצורפו ליתר הפלוגה – כדי להפעיל מקדם ביטחון במקרה שאחד מהם נדבק בקורונה במהלך חופשתו.

 

בינתיים, מפקדת אוגדה 98 שניהלה את הפיקוד והשליטה בבני ברק בשבועיים האחרונים תתקפל במהלך סוף השבוע ותשוב למשימותיה הצבאיות. תחליף אותה אחת ממפקדות החטיבה של האוגדה, של חטיבת הצנחנים הסדירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מלון קרלטון בנהריה שאליו יועברו חולי קורונה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים