שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

האיש שלא ידע על הקורונה

לעיוור-חירש המתגורר בבית אבות בבני ברק לא סיפרו על המגפה כדי לגונן עליו. אך לאחר שהנגיף התפרץ גם בבית האבות, עדכן אותו בעל הכשרה לשיחות במגע כיצד עליו להתנהג בבידוד: "הוא הרגיש שמשהו קורה סביבו"

בבית האבות "גני מרגוע" בבני ברק יושב ב', קשיש עיוור-חירש, מוגבלות נדירה ביותר המאפיינת 440 אנשים בישראל בלבד. בשל הקושי בתקשורת עמו והדאגה לשלומו, בחר צוות המוסד שלא לספר לו על מגפת הקורונה המשתוללת בחוץ, במטרה לגונן עליו ככל הניתן ולמנוע ממנו בהלה ולחץ.

 

משבר הקורונה - עדכונים נוספים:

ירידה בקצב ההדבקה ובמספר המונשמים

המחדל מתרחב: עוד 29 קשישים אובחנו בטעות כחולים

משפחות יוכלו לשמור יחד על ילדים, יאושר לצאת לפארקים קרובים

עד לשינוי התקנות: המשטרה אוסרת על זיקוקים בכל הארץ ביום העצמאות

הותרה תפילת כמרים בכנסיות אריתראיות בדרום ת"א

 

בימים האחרונים שלושה מעובדי בית האבות נדבקו בקורונה, ככל הנראה מחוץ למוסד. בעקבות זאת כל הצוות הקבוע נשלח לבידוד ביתי, וצוות חלופי הוזעק מיידית לטפל ב-45 הקשישים, שגם הם כולם בבידוד בתוך בית האבות, לאחר ששניים מהם נדבקו בנגיף.

הקשיש מבית האבות גני מרגוע בבני ברק ()
הקשיש ב' מבית האבות גני מרגוע בבני ברק
 

בעקבות התפרצות הנגיף בבית האבות הוחלט לעדכן לראשונה את ב' בן ה-70 בנושא, כדי להסביר לו כיצד עליו לנהוג בבידוד. אך הצוות החלופי לא ידע כיצד לתקשר איתו.

 

תקשורת מיוחדת המבוססת על מגע פיזי 

"מדובר במוגבלות נדירה ביותר שבה אדם לא יכול לשמוע דיבור ולא יכול לראות את שפת הסימנים", הסבירה ד"ר אילנה גלייטמן ממינהל המוגבלויות במשרד העבודה והרווחה. "התקשורת עם אדם במצבו של ב' היא מיוחדת ומבוססת על מגע פיזי שבו המטופל מרגיש את הסימנים על ידו. עקב ההנחיות של משרד הבריאות, נדרש מיגון ואישור מיוחד כדי לנהל שיחה באופן הזה, בנוסף למציאת אדם שעבר הכשרה של המשרד לניהול סוג כזה של תקשורת".

 

לאחר קבלת כל האישורים, הגיע למקום חיים מלכה מהמרכז לחירש-עיוור "מכון בית דוד", מתווך בעל הכשרה לניהול שיחה במגע, על מנת לעדכן את ב'. היות שפרט למוגבלות בראייה ובשמיעה ב' הוא אדם בריא ומתפקד, ביקשו במשרד הרווחה לשתף אותו בתהליך קבלת ההחלטות והוצע לו לעבוד לבידוד במסגרת ייעודית שהמשרד פתח בירושלים עבור אנשים עם מוגבלות שנדרשים להיות בבידוד.

 

 

לשיחה גם הצטרפה העובדת הסוציאלית יונה ליפשיץ, שמלכה תרגם את דבריה ל-ב'. בתום השיחה החליט ב' להישאר לעת עתה, למרות הקשיים, במקום המוכר והידוע שהיה לו לבית.

 

"הוא כמובן הרגיש שמשהו קורה סביבו. לארוחות יש טעם שונה, החדר עבר חיטוי ו-ב' עצמו עבר בדיקת קורונה שחזרה שלילית", סיפר מלכה. "הסברתי לו את המצב והדרכתי אותו לשמור על היגיינה. יש מעט צוות במקום ותדרכתי גם אותם כיצד לנהל איתו תקשורת ברמה הבסיסית, ליידע אותו שהביאו לו את הארוחה ולהבין ממנו מה צרכיו. נמשיך להיות בקשר באמצעות המייל, שאליו יש לו גישה בברייל, כך שאם יקבל החלטה לעבור למתקן אחר נוכל לסייע לו בכך".

 

ארגון ילדי הדיירים דורש: להקים מטה לאומי

"גני מרגוע" הוא רק אחד מתוך 43 בתי אבות ומתחמי דיור מוגן שבהם התגלה הנגיף. עד כה נדבקו בקורונה 303 דיירים במתחמים ובבתי האבות ו-101 אנשי צוות.

 

מספר הנפטרים מקורונה שנדבקו בבתי אבות ומתחמי דיור מוגן עומד על 59, כ-40% מסך הנפטרים בישראל. הנפטרים נדבקו ב-13 בתי אבות ומתחמי דיור מוגן שונים. הנתונים נאספו על ידי מטה המאבק הארצי של ילדי הדיירים שמובילים ד"ר אוריין יצחק ואודי ליאון.

 

בעצומה שפתחו, שעליה חתמו כבר אלפים, הם דורשים מטה לאומי לניהול משבר בתי האבות והדיור המוגן. "משרד הבריאות נכשל בניהול משבר הקורונה במוסדות אלו, ולכן העברת הסמכויות למטה שיוקם לא סובלת דיחוי", נכתב בעצומה.

 

"לפיכך אנו דורשים מטה לאומי בעל תקציבים, כוח אדם וסמכויות, אשר יצור תכנית פעולה וינהל את כל הנושאים הדורשים טיפול מיידי וכן ימציא פתרונות ארוכי טווח למצוקות של דיירי המוסדות. מטה זה חייב להיות מנוהל על ידי גורם בעל ניסיון ארגוני בכיר ובמשרה מלאה, כפי שנעשה בבני ברק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים