שתף קטע נבחר

נתניהו בטקס ביד ושם: שלא כמו בשואה - בקורונה זיהינו את הסכנה בזמן

ראש הממשלה התייחס למשבר הקורונה בעצרת לזכרון השואה: "אין דבר שדומה לשואה. הקשיים היום לא משתווים להכחדה השטנית של ששת המיליונים". הנשיא ריבלין: "אסור שאיומי ההווה יאפילו על זיכרון העבר"

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להתפרצות הקורונה ברחבי העולם ולטיפול הישראלי במשבר. בעצרת הממלכתית לזכר ששת מיליון קורבנות השואה, שנערכת הערב (ב') ביד ושם, אמר נתניהו: "שלא כמו בשואה – הפעם זיהינו את הסכנה בזמן".

 

"שמעתי את ק.צטניק והניצולים האחרים אומרים – 'לעולם לא תוכלו להבין את מה שעבר עלינו'. הם צדקו – לעולם לא נוכל להבין, כי אין דבר שדומה לשואה. זה נכון גם לגבי משבר הקורונה העולמי, שיש מי שרואים בו את האתגר הגדול ביותר של האנושות מאז מלחמת העולם השנייה".

בנימין נתניהו (צילום: מזמור הפקות בע
נתניהו בנאומו בעצרת הממלכתית. שלא כמו בשואה - בקורונה זיהינו את הסכנה בזמן(צילום: מזמור הפקות בע"מ)

הוא הבהיר: "בתקופה הזאת הקשיים רבים, אבל מכל בחינה שהיא הם לא יכולים להשתוות ואינם משתווים להכחדה השיטתית, השטנית, של ששת המיליונים. אנחנו מתמודדים היום עם מגפה מסוכנת אחת – ואילו בגטאות ובמחנות השתוללו מגפות למכביר. כי הדחיסה של רבבות יהודים לתוך שטח מצומצם גבתה אינספור קורבנות מטיפוס ומדיזנטריה".

 

בהמשך נאומו הוסיף נתניהו: "התפרצות הקורונה מחייבת מאבק כלל-עולמי בנגיף, ולא פחות מזה, היא ממחישה את החשיבות של ריבונות לאומית. שלא כמו בשואה – הפעם זיהינו את הסכנה בזמן. קיבלנו החלטות חשובות, כמו סגירת גבולות המדינה, ורתמנו את כלל מערכות המדינה למלחמה בקורונה".

 

נתניהו התייחס גם לאיום האיראני: "לקחי השואה מחייבים אותנו לערנות מתמדת. איומי ההשמדה של האסלאם הקיצוני בהובלת איראן, לא התפוגגו בסופת הקורונה. הם עדיין כאן, ואנו נחושים מתמיד לתת להם מענה. צה"ל וזרועות הביטחון מסייעים עכשיו לאזרחים במשבר הקורונה, אבל בל יטעה איש: אנו מקפידים יותר מתמיד על כשירות מבצעית כדי לבלום כל סכנה – ליד גבולותינו, והרחק מגבולותינו".

 

 

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס גם הוא למשבר הקורונה וזכרון השואה: "בשבועות האחרונים נדמה שהעולם עצר מלכת. המאבק בנגיף הקורונה מכתיב את חיינו כרגע, ממהדורת חדשות אחת לאחרת, ממקבץ הנחיות אחד לשני. אבל, אסור שאיומי ההווה, יאפילו על זיכרון העבר. אנחנו מחויבים לזיכרון! אנחנו זוכרים! אנחנו נמשיך ונזכור. למעננו, ולמען הדורות הבאים".

 

הוא הוסיף: "איומי ההווה, אין בכוחם לטשטש במאומה, את רוחו של היום הקדוש הזה, יום הזיכרון לשואה ולגבורה. גם בעת הקשה הזאת, של התמודדות עם מגפה חובקת עולם, גם בתוך החרדה הנוכחית, אנחנו מקשיבים, ומפנים מקום - לזיכרון העבר, לנספים, ולכם, השורדים. אתם, ששרדתם את השעה החשוכה ביותר של האנושות. שואה שעשה האדם לאדם".

 

"המגפה הנוכחית, שמעסיקה את העולם כולו, המלחמה באויב לא-אנושי, בלתי נראה, שלא מבחין בין אדם לאדם, רק מדגישה את המחויבות המשותפת של כולנו לסולידריות אנושית, לערבות ההדדית, ולמאבק בלתי מתפשר באנטישמיות ובשנאה המתפשטות גם הן, כמחלה מדבקת, בין אדם לאדם", אמר.

ניצולי שואה (צילום: ישראל הדרי, נועם מושקוביץ)
קאסוטו והשורדים שבשמם מודלקות שש המשואות בעצרת(צילום: ישראל הדרי, נועם מושקוביץ)

הנושא המרכזי של העצרת השנה הוא "הצלה בידי יהודים בשואה" – סולידריות בעולם מתפרק". את אבוקת הזיכרון העלה יו"ר מועצת יד ושם הרב ישראל מאיר לו, ואת דבר נציג הניצולים נשאה שורדת השואה נעמי קאסוטו. במהלך העצרת הועלו משואות בשם שישה שורדי שואה – זוהר ארנון, אביב בלום-וקס, חיים ארביב, לאה מרים ראובני, אברהם כרמי ויהודה בייליס. כמו כן יוקרנו סרטונים שיציגו את סיפור חייהם.

 

השנה, לראשונה מזה 55 שנים, לא תיערך במקביל העצרת של מכון משואה ללימודי השואה בקיבוץ תל יצחק. המכון הפיק עבור משרד החינוך ויחידות צה"ל עצרות זיכרון מתוקשבות תחת הכותרת "זום זיכרון – בית ספר לרוח האדם". במקביל, באתר משואה הוכנו עצרות מתוקשבות למפגשים בקהילה, בתנועות נוער ובקבוצות של מקומות עבודה ומשפחות מורחבות.

אנשים עומדים צפירה יום השואה (צילום: AFP)
צפירת הדומיה בשנה שעברה. השנה עומדים וזוכרים במרפסת(צילום: AFP)

מחר, יום הזיכרון לשואה ולגבורה, תישמע בשעה 10:00 צפירת דומיה בת שתי דקות ברחבי הארץ. עמותת "אביב לניצולי השואה" קוראת לציבור לעמוד במרפסות בזמן הצפירה ובסופה לשיר את ההמנון, כאות סולידריות עם ניצולי השואה, שבתקופה זו הם בודדים יותר מתמיד. גם עמותת עמך, בשיתוף זיכרון בסלון, קראו לציבור לעמוד במרפסות בזמן הצפירה עם שלט "זוכרים מקרוב, מחבקים מרחוק".

 

מיד לאחר הצפירה יחל טקס הנחת הזרים לרגלי אנדרטת מרד גטו ורשה ביד ושם, שיצולם מראש ללא קהל וללא השתתפות ראשי המדינה.

טקס הנחת הזרים ביד ושם. יצולם מראש ללא קהל וראשי המדינה (צילום: AP) (צילום: AP)
טקס הנחת הזרים ביד ושם. יצולם מראש ללא קהל וראשי המדינה(צילום: AP)

הטקס "לכל איש יש שם" יתקיים זו השנה ה-31 בכנסת, אך לראשונה במתכונת שונה מהרגיל וללא קהל. האירוע, שישודר בשעה 11:00, צולם מבעוד מועד בטרקלין שאגאל בכנסת. טקס "לכל איש יש שם" ביד ושם, שמתקיים מדי שנה במקביל לטקס בכנסת, לא ייערך השנה, וכך גם טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ביד ושם.

 

מצעד החיים שנערך מדי שנה בצהרי יום השואה במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו לא יתקיים אף הוא במתכונתו הרגילה, לראשונה מזה 32 שנה. כתחליף, הוחלט לקיים פרויקט זיכרון אלטרנטיבי שבמסגרתו יוכלו גולשים מרחבי העולם "להניח" שלט זיכרון וירטואלי ולצפות בשלטים של אלפי המשתתפים האחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מזמור הפקות בע"מ
נתניהו בנאומו בעצרת הממלכתית
צילום: מזמור הפקות בע"מ
מומלצים