שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

המל"ל יבחן מתווה שיאפשר לאזרחים ותיקים לצאת מהבית

ועדת מומחים של המשרד לשוויון חברתי גיבשה את "התו הירוק" - שבעזרתו יוכלו גם אזרחי ותיקים ובריאים לצאת מהבית בימי הקורונה. השיטה: "מתחמים בטוחים" והתחייבות מרופא המשפחה. השרה גילה גמליאל: "אין היגיון בסגר ל-800 אלף אזרחים"

 

אילוס אילוסטרציה קשישה קשישים (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בישראל חיים כמיליון אזרחים ותיקים, אך רק 20% מתוכם אינם עצמאיים או בעלי מחלות רקע מסוכנות. בשעה שמעל מיליון אזרחים ותיקים שוהים בבתיהם בשל משבר הקורונה, ועדת מומחים מיוחדת שהוקמה על ידי השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, גיבשה אסטרטגיית יציאה מהמשבר בעבורם.

 

מסקנות והמלצות הוועדה יוגשו למועצה לביטחון לאומי ולמשרד הבריאות, במטרה למנוע הנחייה שלפיה על כל האזרחים הוותיקים לא לצאת מהבתים. בין חברי הועדה פרופסור יצחק בריק - יו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, שמוליק מזרחי - יו"ר ארגון הגמלאים בישראל; וד"ר צבי לניר - מייסד וראש קהילת התבונה.

 

הוועדה החליטה להמליץ למל"ל לספק "תו ירוק" לפי המתכונת הבאה: האזרח הוותיק יצטרך למלא הצהרה בריאותית על-פי קריטריונים שיקבע משרד הבריאות. לאחר מכן יהיו עליה לקבל אישור מרופא משפחה או רופא מומחה שיעיד כי מצב בריאותי תקין. כמו כן, האזרח הוותיק יצטרך לחתום כי יעדכן בכל שינוי בריאותי במצבו ולבסוף יקבל ממשרד הבריאות את התו שיאפשר תנועה חופשית במרחב הציבורי.

 

התו הירוק לאזרחים הוותיקים ()

הוועדה מנסחת גם פתרונות נוספים, שכוללים בין היתר הגדרת "מתחמים בטוחים" ברשויות המקומיות, שבהם יתאפשר לאזרחים הוותיקים שאינם עצמאיים ואינם בריאים לשהות בזמנים המיועדים להם. קיימים הבדלים ברמות הסיכון בין גינה ציבורית קטנה לבין מתחם קניות, ולטענת השרה גמליאל יהיה ניתן לנסח להגדיר מתחמים מהסוג הזה בשיתוף הרשויות המקומיות. המתחמים הבטוחים מיועדים לאזרחים שאין להם "תו ירוק" ויוטלו עליהם מגבלות. אזרח עם בעיות חלקיות, למשל, וכל לנוע במתחמים הבטוחים.

 

עוד קובעת הוועדה כי יש להתייחס לאזרחים הוותיקים בהתאם למצבם התפקודי (מצב בריאותי, חוסן נפשי ומצב תעסוקתי) ולא על בסיס הגיל באופן גורף. השרה גמליאל טוענת כי יש להבחין בין אזרחים ותיקים פעילים ובריאים שיכולים לתרום לחזור לשגרה עם שאר המשק, לבין בעלי מחלות רקע וגורמי סיכון.

 

גילה גמליאל בריאיון לאולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
השרה גילה גמליאל(צילום: אבי מועלם)

בנוסף, טוענת הוועדה, כי הסיבות להגברת החולי בקרב אוכלוסייה מבוגרות כוללות בין היתר בדידות, דיכאון ובטלה. בידוד האזרחים הוותיקים לאורך זמן יוביל לבעיות בריאותיות ונפשיות. הוועדה מציינת כי המהלך בר-ביצוע בליווי בדיקות רפואיות שגרתיות של רופאי המשפחה וכללים מיוחדים שיגדיר משרד הבריאות.

 

כמו כן, הוועדה צפויה להמליץ על קיום פעילות ספורטיבית של אזרחים וותיקים בריאים בכפוף למגבלות של קיומה באזור מרוחק. הוועדה תדגיש גם את חשיבות תוכניות קשר בין-דורי (שיתוף פעולה בין צעירים לאזרחים וותיקים) ושימוש בכלים דיגיטליים אשר יסייעו לאזרחים הוותיקים להפיג את הבדידות ולשמור על קשר עם המשפחה והקהילה.

 

השרה גילה גמליאל אמרה: "אני נלחמת על כך שיאפשרו לאזרחים הוותיקים להשתלב בתעסוקה ולחזור לשגרת חיים חיונית. אין היגיון לכלוא בהסגר 800 אלף אזרחים ותיקים המוגדרים בריאים ופעילים. במקום שמשרד הבריאות יבחר בפתרון הקל, הקמתי צוות מומחים ויחד גיבשנו המלצות לטובת האזרחים הוותיקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המבוגרים יחזרו למרחב הציבורי
צילום: shutterstock
מומלצים