שתף קטע נבחר

בגלל הקורונה: הטקס מגיא ההריגה צולם עם מקל סלפי

שגריר ישראל באוקראינה ערך לבדו טקס בשידור חי בפייסבוק, ושחזר את הדרך לגיא ההריגה שעברו רבבות יהודים. במקביל, 40 אלף איש מכל העולם עמדו בצפירה והשתתפו בטקס יום שואה ראשון מסוגו ששודר בזום ובפייסבוק

 

יואל ליאון בטקס יחיד ()
השגריר הישראלי במהלך הטקס
  

מנציחים וזוכרים חרף הקורונה: שגריר ישראל באוקראינה, הרב ז'ואל ליאון, ערך בבאבי יאר שליד קייב טקס מיוחד ומרגש לציון יום הזיכרון לשואה והגבורה. בכל שנה נערך הטקס עם מאות משתתפים, אך הפעם, תחת מגבלות הקורונה, האירוע נערך ללא קהל ובהשתתפות שלושה בני אדם: השגריר ליאון, ששידר את הטקס בשידור חי ברשתות החברתיות, ושני מאבטחים.

 

 

השגריר צעד בנתיב שעברו כ-30 אלף מיהודי קייב בספטמבר 1941 בדרכם לגיא ההריגה. הטקס שודר ברשתות החברתיות של משרד החוץ והנציגות באוקראינה ונצפה על ידי מאות.

 

במהלך הטקס סיפר השגריר על קורות אותם אלפי משפחות שהומתו במכונות הירייה של הגרמנים ודיבר על חשיבות שימור זכרון השואה, בעיקר בתקופה זו שבה אנו רואים את אחרוני ניצולי השואה הולכים מעמנו. בנוסף, הוא הדליק נר זיכרון ונשא תפילה מיוחדת לזכר הקרבנות ולמיגור מגפת הקורונה מהעולם.


השגריר בגיא ההריגה לבד ()
השגריר בגיא ההריגה לבד

השגריר באוקראינה בטקס בודד ()
 

"איך נרגיש אחרי שניפרד משורד השואה האחרון?", אמר השגריר, "להיות במקום הארור הזה ולהרגיש אותו, מאפשר לנו - לזכור ולא לשכוח". בתום הטקס אמר ליאון: "מאוד התרגשתי, הייתה לי תחושה שאני לא לבד, לספר את הסיפור תוך כדי שאני הולך שם היה מאוד חזק עבורי".

 

גם השגריר בליטא, יוסי לוי, קיים סיור בגיא ההריגה של וילנה ביער פונאר, שם נרצחו יותר מ-70 אלף יהודים, רובם הגדול מגטו וילנה. השגריר התעכב על אחד הפרקים המזעזעים ביותר אך הפחות מוכרים של הטבח, וסיפר על הזונדרקומנדו שאילץ עשרות יהודים להוציא את גופות הנרצחים מהבור כדי לשרוף אותן ולטשטש ראיות.

 

40 אלף משתתפים בטקס ששודר ברשת

אירוע מקוון אחר שנערך היום היה טקס בינלאומי ייחודי וראשון מסוגו שכלל כ-40 אלף משתתפים מכל העולם ששודר מיד ושם בירושלים. הטקס החל עם צפירה בת שתי דקות לזכר קורבנות השואה, אשר במהלכה עמדו דום והרכינו ראשם אלפי נציגים נוצרים-ציונים ממגוון מדינות באירופה ובאסיה.

 

 

הטקס נערך על-ידי השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, הארגון הציוני-נוצרי הגדול בעולם, בשיתוף "יד ושם" והוא שודר דרך הזום והפייסבוק של השגרירות. במהלך הטקס נשאו דברים נשיא השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, ד"ר יורגן בולר ופרופסור דניאל גולד, ניצול שואה מגטו שאוולי בליטא שהדליק משואה ביום העצמאות בשנת 2015. גולד עלה בשנת 1952 לארץ, שירת כטייס בחיל האוויר הישראלי וקיבל תואר פרופסור למיקרוביולוגיה רפואית מאוניברסיטת תל אביב.

 

פרופסור דניאל גולד, ניצול השואה מגטו שאוולי בליטא, אמר בטקס: "זאת הייתה הרגשה מתגמלת מאוד להגיע סוף סוף למדינה שלי, להיות חלק מאנשיי. לחוש את תחושת האיחוד והחברות אחרי כל העויינות וההשפלה שחווינו. הייתי סוף סוף בבית. אני אוהב את המדינה שלי ואני פעלתי ואמשיך לפעול לטובתה. בהרצאותיי אני מנסה להנחיל את המסר לאהבת המולדת ולאנשיה ואת הצורך להמשיך ולהגן עליה מאוייביה".

 

ד"ר יורגן בולר, נשיא השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, אמר: "המספרים של השנה האחרונה מראים כי בשנת 2019 רמת האנטישמיות עלתה בכל העולם בערך ב-20 אחוזים. גם עכשיו, בזמן הקורונה, התקשורת ברחבי העולם מלאה בסטריאוטיפים לגבי זה שהיהודים הם האחראיים לווירוס. זה הזמן שבו הנוצרים הציונים, ידידי ישראל בכל העולם, צריכים לפעול כנגד זה.

 

"זהו זמן לזכור את 6 מיליון היהודים שנרצחו בשואה לפני יותר מ-70 שנים על ידי הנאצים הגרמנים, אבל זה גם זמן להזכיר לנו שכשזה קרה בגרמניה, הכנסיות שמרו על שתיקה, היו רק כמה גיבורים שהשמיעו קולם כנגד ההסתה והזוועות, אולם הרוב העלימו עין ולא פעלו כדי לעצור אותם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר הישראלי בטקס בבאבי יאר
מומלצים