שתף קטע נבחר

אבטחה לראש העיר פראג: "רוסיה תכננה להרעיל"

במשך שבועיים קיבל ראש העיר פראג ליווי משטרתי צמוד בעקבות חשש לחייו. בצ'כיה מדווחים שגבר עם מסמכים רוסים הגיע למדינה כדי להרעיל את ראש העיר ופוליטיקאי נוסף - שהכעיסו לאחרונה את הקרמלין. במוסקבה מכחישים

ראש העיר פראג סיפר שהוא קיבל ליווי משטרתי בגלל חשש לחייו. כלי תקשורת צ'כי דיווח שגורמים רוסים תכננו להרעיל את ראש העיר הצ'כית. הדיווח פורסם באתר גרדיאן הבריטי.

 

ראש העיר, ז'דנייק הז'יב, אישר את הדיווחים בצ'כיה ואמר שלפני כמה שבועות הוענקה לו הגנה משטרתית בעקבות איום נגדו. הז'יב, שנחשב למתנגד של רוסיה, סירב לומר באיזה איום מדובר ואם רוסיה קשורה לעניין. הז'יב ציין שחשוב לו להמשיך לתמוך בדברים שהוא מאמין בהם, "גם אם זה אומר שחיי בסכנה".

צ'כיה ראש העיר פראג ז'דנייק הז'יב ()
ראש העיר פראג ז'דנייק הז'יב
 

"ההגנה הוענקה לי על ידי המשטרה הצ'כית, ובהתאם להחלטתה אני לא יכול להתייחס לנסיבות", אמר ראש העיר. הוא סיפר שההגנה המשטרתית נמשכה יותר משבועיים. בשבוע שעבר דיווחה התקשורת הצ'כית שהז'יב קיבל "הגנה משטרתית זמנית" והגיש תלונה, אחרי שחשד שעוקבים אחריו בסביבת ביתו.

 

המגזין הצ'כי "רספקט" פרסם אתמול שההגנה הוענקה להז'יב בעקבות חשד למזימת התנקשות רוסית. לפי הדיווח גבר שברשותו מסמכים דיפלומטיים רוסיים הגיע לפני שלושה שבועות לפראג במטרה לחסל את הז'יב ופוליטיקאי צ'כי נוסף, אנדריי קולאז'. כמו הז'יב גם קולאז', ראש אחד הרובעים הגדולים בפראג (פראג 6), מתנגד לקרמלין.

זוג אנשים מסכות מסכה פראג צ'כיה קורונה (צילום: EPA)
פראג בימי הקורונה(צילום: EPA)
 

לפי המגזין, שמצטט גורמי מודיעין צ'כים, אותו אדם נשא מזוודה עם הרעל ריצין. בצ'כיה סירבו להגיב לדיווח. דמיטרי פסקוב, דובר הקרמלין, אמר שהדיווח שקרי ושנראה שמדובר ב"עוד ברווז עיתונאי". שגרירות רוסיה בפראג מחתה בפני משרד החוץ הצ'כי על הדיווח שפורסם.

 

הז'יב הכעיס את רוסיה בפברואר בעקבות ההחלטה לשנות את שם הכיכר מול השגרירות הרוסית בפראג, ולקרוא לה על שמו של בוריס נמצוב – איש אופוזיציה רוסי שנרצח ליד הקרמלין ב-2015.

עצרת במוסקבה לזכר בוריס נמצוב (צילום: AP) (צילום: AP)
עצרת במוסקבה לזכר בוריס נמצוב(צילום: AP)
 

הז'יב וקולאז' עוררו את זעמה של מוסקבה כשתמכו בהסרת פסל של מרשל ברית המועצות איוואן קונייב - שפיקד על הכוחות ששחררו את פראג מהכיבוש הנאצי. קונייב נחשב לגיבור מלחמה ברוסיה, אך בצ'כיה רבים ראו בו סמל של הדיכוי הסובייטי אחרי המלחמה. קונייב לקח חלק בדיכוי תנועת "האביב של פראג" ב-1968. הוא מת חמש שנים לאחר מכן.

 

מילוש זמאן, נשיא צ'כיה שנחשב למנהיג פרו-רוסי, גינה את הסרת הפסל ואמר שמדובר בצעד "מגוחך ואומלל". לפי הגרדיאן בעקבות הסרת הפסל ברובע 6 בפראג מחו מפגינים מחוץ לשגרירות הרוסית בעיר, וגם במוסקבה התקיימה הפגנה. "קונייב נפל, אבל הוא יעמוד שוב – רק במוזיאון", אמר קולאז', שבעבר קיבל הגנה משטרתית בעקבות הוויכוח על הפסל, שנמשך כבר שנים. בגרדיאן נכתב שב-2019 אמר קולאז' שהוא נאלץ לעזוב את פראג אחרי שקיבל איומים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים