שתף קטע נבחר

צפירה וטקסים ללא קהל: ישראל מתייחדת מרחוק

מדינת ישראל מרכינה ראש לזכר הנופלים: צפירת דומייה פתחה את הטקס הממלכתי בהר הרצל, מיד לאחר מכן חלף מטס מטוסי קרב במבנה חסר. בתי העלמין ריקים מאדם, אמו של סמ"ר אורן ליטני מחיפה כן הגיעה לקברו: "הוא נהרג בד' באייר, זה יום הזיכרון שלו. לא יכולתי שלא להגיע"

 

 

מדינת ישראל מתייחדת מרחוק עם זכרם של 23,816 חללי מערכות ישראל ו-4,166 נרצחי פיגועי הטרור. ב-11:00 הבוקר (יום ג') נשמעה צפירת דומייה בת שתי דקות בכל רחבי הארץ ולאחריה החל טקס האזכרה הממלכתי לחללי מערכות ישראל בהר הרצל, ומיד לאחר מכן חלף מעל הר הרצל מטס מטוסי קרב במבנה חסר. ב-13:00 נערך ללא קהל בהר טקס האזכרה הממלכתי לנפגעי פעולות האיבה בארץ ובחו"ל. שלוש שעות לאחר מכן, ב-16:00, יתקיים טקס האזכרה הממלכתי לחללי המחתרות ועולי הגרדום - אף הוא ללא קהל. ynet העביר את הטקס בהר הרצל בשידור ישיר.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בטקס בהר הרצל: "אני יודע שהמדיניות התקיפה שלנו מונעת קורבנות. אנחנו מגיבים בעוצמה כפולה ומכופלת. שני שיקולים מנחים אותי לפני שאני מאשר פעולה: החשיבות של ביצוע משימה והדאגה לשלום החיילים. כולם חייבים לדעת שלמען ביטחון המדינה, למען קיומנו ועתידנו - תמיד נהיה ערוכים למערכה כדי להדוף סכנות".

 

בשל הגבלות הקורונה, מחסומים הוצבו לפני בתי העלמין הצבאיים, והמשפחות שמדי שנה מגיעות להתייחד עם אהוביהן שנפלו נשארות בבית עקב תקנות החירום למניעת התפשטות הנגיף. אבל יש מי שבכל זאת הגיע. שרה ליטני, אמו של סמ"ר אורן ליטני מחיפה, עלתה לקברו בבית העלמין הצבאי בחיפה. היא ניכשה את העשבים, והציגה את החוברת שהכינה לזכרו.  

 

סגן הרמטכ
סגן הרמטכ"ל אלוף אייל זמיר בקריית שאול

 

אשקלון אנשים עומדים בצפירת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ברחבי הארץ (צילום: רויטרס)
עומדים בצפירה באשקלון(צילום: רויטרס)

ירושלים אנשים עומדים בצפירת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ברחבי הארץ (צילום: EPA)
עומדים בצפירה בירושלים(צילום: EPA)

ירושלים אנשים עומדים בצפירת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ברחבי הארץ (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הנשיא ראובן ריבלין עומד בצפירת יום הזיכרון בבית הנשיא (צילום: מארק ניימן, לע
הנשיא ראובן ריבלין עומד בצפירת יום הזיכרון בבית הנשיא(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

אנשים ורכבים עומדים בצפירת יום הזיכרון בנתיבי איילון (צילום: יאיר שגיא)
התנועה באיילון עצרה לשתי דקות(צילום: יאיר שגיא)

 

חיילים בבית עלמין קריית שאול בתל אביב ביום הזיכרון ()
בבית העלמין קריית שאול

 

"הוא נהרג ב-ד' באייר, כך שהיום הוא יום הזיכרון שלו, אבל אי אפשר לעשות לו אזכרה", סיפרה. "אני פה לבד. אמרתי לבת שלי - אל תבואי, אבל אני לא יכולתי שלא להגיע. אלה החיים שלי כבר 25 שנה, כשיום הזיכרון הכללי הוא גם יום הזיכרון הפרטי שלנו. בהתחלה הייתי באה כל יום, וגם עכשיו אני מגיעה בכל ערב ראש חודש, ובהזדמנויות נוספות. זו הרי לא הפעם היחידה בשנה שאני מגיעה. בכניסה לא עשו לי בעיות. רק אמרתי להם שאני באה לבן. אני מצדיקה את ההחלטה שלא להתאסף ולהתקהל. אז השנה אני אשמע את הקדיש שיגידו פה בטקס, ואחר כך אסע בחזרה הביתה, אל הילדים".  

חיילים בבית עלמין קריית שאול בתל אביב ביום הזיכרון ()
מצדיעים לנופלים בבית העלמין בקריית שאול

חיילים בבית עלמין קריית שאול בתל אביב ביום הזיכרון ()
בית עלמין בקריית שאול

לאה שפיץ בבית העלמין קריית שאול בתל אביב ביום הזיכרון (צילום: מוטי קמחי)
לאה שפיץ בבית העלמין קריית שאול(צילום: מוטי קמחי)

בית העלמין הצבאי בעוספיא ריק ביום הזיכרון (צילום: דניאל סלמה)
בית העלמין הצבאי בעוספיא ריק מאדם(צילום: דניאל סלמה)

בית העלמין הצבאי באשקלון ריק היום הזיכרון (צילום: רועי עידן)
מתייחדים עם זכר הנופלים בבית העלמין באשקלון(צילום: רועי עידן)

 אינפו אירועים יום הזיכרון יום העצמאות נגיף קורונה ()
 

לאה שפיץ, אחותו של אברהם-מנחם הרמן שנפל בשנת 1963, הגיעה אף היא לבית העלמין הצבאי קריית שאול בתל אביב כדי לעמוד בצפירה לצד קבר אחיה המנוח: "הייתי 56 שנה פה, מי יכול להגיד לי לא להיות פה בשנה ה-57? זה האח היחיד שלי ובאתי מוקדם עקב ההנחיות כדי לחסוך ויכוחים. מחכה לשעת הצפירה ואני אחכה לעוד שנה. יש החלטה לפוליטיקאים שלנו והחלטה לעמך. אני מהעמך - זו החלטה כל כך אכזרית ולא מובנת לי. ביקשתי מההורים והאחים: תבואו, אני לבד פה עם החיילים המדהימים שלנו".

 

גם יעקב גלנדאוור (גל) הגיע להר הרצל כדי לפקוד את הקבר של אביו, עקיבא גלנדאוור, ניצול שואה שנהרג בקרב בכפר עציון במלחמת העצמאות, ד׳ אייר תש"ח. היום זהו יום האזכרה של אביו ויעקב עלה להר הרצל יחד עם בנו עקיבא - שנקרא על שם אביו . "זה יום השנה של אבא של אבא שלי. ביחד עם כל נופלי קרב עציון. הייתי בחלקה. הקברים מיותמים".

 

גם חיים צור הגיע להר הרצל כדי לפקוד את הקבר של אחותו, רבקה סיסו, שנהרגה ב-1971. "בא שלי ציווה עלינו להגיע בכל שנה להר הרצל. אני לא שומר חוק לעולם. אני עושה מה שאני רוצה. סגרו אותי בבית. כמו בבית סוהר. אף אחד לא אמר לי שום דבר בכניסה".

 

 

 

בתי העלמין הצבאיים ואתרי ההנצחה בכל רחבי הארץ נחסמו מאתמול ב-16:00 לכניסת מבקרים עקב תקנות החירום שעליהן החליטה הממשלה כדי למנוע התקהלות. במסגרת התקנות, עד צאת יום הזיכרון לא ניתן יהיה לבקר בבית קברות צבאי, בחלקה צבאית או בקבר צבאי שמצוי בבית קברות אזרחי ולא תתאפשר הגעה לאתרי הנצחה ובתי "יד לבנים".

 

עקב סגירת בתי העלמין חיילי צה"ל מתעדים השנה את עצמם מצדיעים לנופלים מעל קבריהם בכדי שיוכלו להעביר את התמונה למשפחות. בתמונות רואים את הקבר כאשר החייל המצדיע נראה מהגב, בלי שניתן לזהותו.

 

מאות תלמידי תיכון בן צבי מקרית אונו עמדו דום כעשר דקות לפני הצפירה לאורך הרחוב הראשי בעיר, כאות הזדהות עם המשפחות השכולות שאינן יכולות לעלות לקברי יקיריהן.

 

 

קברו של הרמטכ
קברו של הרמטכ"ל הראשון רא"ל יעקב דורי בבית העלמין בחיפה(צילום: אביהו שפירא)

בית עלמין קריית שאול בתל אביב ביום הזיכרון (צילום: מוטי קמחי)
בית העלמין קריית שאול (צילום: מוטי קמחי)

מחסום משטרת ישראל לפני בית עלמין קריית שאול בעקבות סגר יום הזיכרון ()
מחסום משטרתי סמוך לבית העלמין קריית שאול
 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה הבוקר למשפחות השכולות: "אחיי ואחיותיי למשפחת השכול, ב-72 שנות עצמאותנו ידענו ימי זיכרון שונים. ידענו ימי זיכרון בזמנים של מלחמות וקרבות, בתקופה של מבצעים ופשיטות, בשעות של פיגועי טרור, וגם בעתות שלווה שבהן נמשכת המוכנות והדריכות - כי היא אף פעם לא עוזבת אותנו.

 

"השנה אנו מעלים את זכרם של בנינו ובנותינו גיבורי התהילה, בעיצומו של המאבק בנגיף הקורונה. זהו אויב מסוג חדש, אבל בעזרת ה' ננצח גם אותו. נעשה זאת בנחישות, בעוז רוח ובלכידות לאומית. ערכים אלה הם מורשת הנופלים, מורשת יקירינו. ברגעי מבחן הם צעדו בראש כדי להגן על הבית המשותף לכולנו, על מפעל התקומה, ולכן אנו חבים להם חוב נצחי.

 

"אני גם יודע דבר נוסף: הם היו רוצים שכולנו נמשיך לחיות בביטחון ובבריאות. השיקול המרכזי הזה מנחה אותנו השנה – לשמור על החיים, לשמור על הבריאות ולא לסכן, לא את החיים ולא את הבריאות, לשווא. לכן, נימנע השנה מהתקהלות בבתי-העלמין הצבאיים, ונעמיד שם משמרות כבוד של חיילי צה"ל. אני יודע כמה שזה קשה, כי הייתי רוצה כמוכם, להיות ליד קברו של אחי זכרונו לברכה, כפי שאתם הייתם רוצים להיות ליד קברי יקיריכם".

 

יצחק הרצוג והחייל הבודד אורי חמו (צילום: הסוכנות היהודית)
יצחק הרצוג והחייל הבודד אורי חמו(צילום: הסוכנות היהודית)
 

הבוקר נערך גם טקס יום הזיכרון ברחבת הסוכנות היהודית בסימן הצדעה לחיילים הבודדים שעלו ארצה בגפם ונפלו על משמרתם. יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג והחייל הבודד אורי חמו, שעלה מארצות הברית ונפצע לפני כשלושה חודשים בפיגוע דריסה בירושלים, הניחו זר לזכר הנופלים במערכות ישראל ובפעולות האיבה בארץ ובעולם. הטקס, שנערך השנה ללא קהל, הועבר בפייסבוק לייב לקהילות היהודיות ברחבי העולם.

 

הרצוג אמר כי "בשם יהודי התפוצות ברחבי העולם, אני מרכין היום ראש בגאווה וביגון עמוק על גבורתם ומסירת נפשם של בנינו במלחמות ישראל, ביניהם גם עולים חדשים וחיילים בודדים, שעלו לישראל לבד ונפלו על הגנת המולדת האהובה שלנו. אנו זוכרים היום גם את הנופלים בפעולות איבה וטרור בארץ ובתפוצות. לצערי חווינו השנה אירועי אנטישמיות ושנאת יהודים קשים ביותר ברחבי העולם. אין זו תקופה רגילה וחשכת עננים נראית מכל עבר. יהודים עדיין נעים בפחד ברחובות הערים".

 

 

בלוד ביקר ראש העיר יאיר רביבו עשרות משפחות שכולות וקיים טקס קצר מחוץ לכל בית, במקום האירועים המרכזיים שבוטלו בשל התפשטות הקורונה. אחד המפגשים המרגשים היה אצל משפחתה של הנערה רנה שנרב שנרצחה בקיץ 2019 כשטיילה במעיין דני הסמוך ליישוב דולב. אל פתח הדלת יצאו ההורים, איתן ושירה, עם ילדיהם - ובהם גם התינוקת החדשה שנולדה לפני כמה ימים. ראש העיר הדליק נר נשמה והקדיש שיר לזכרה של רנה. "לפני שמונה חודשים מחבלים בני עוולה גדעו את חייה", אמר רביבו, "ובשבוע שעבר התרגשנו, כמו כל עם ישראל, כשהתווספה למשפחה התינוקת החמודה".

 

האב השכול, הרב איתן שנרב, מחה דמה ואמר בהתרגשות: "זו הפעם הראשונה שאני בוכה בחודשים האחרונים, וזה חשוב לבכות". על הולדת הבת הוסיף: "אני לא אוהב בתי קברות, אלא חדרי לידה. לבתי קברות אף פעם לא התחברתי. הקדוש ברוך הוא עשה איתנו חסד שהיינו בחדר לידה ולא בבית קברות. גם בלוויה לא הייתי (היה מאושפז בבית החולים לאחר שנפצע בעצמו בפיגוע – ק"נ) וגם זה חסד. כי הקדוש ברוך הוא ידע שאני לא אוהב בתי קברות, אז הוא אמר: אתה תישאר בבית. זה הסיפור של עם ישראל. צריך לבלות בעיקר בחדרי לידה, בצמיחה, להתקדם קדימה. לבכות - אבל לא להפסיק בשום מצב. יש לנו בת חדשה, מתוקה, שאתמול חזרה מבית החולים. לא תכננו את זה, לא חשבנו על זה. זו בת שעוד אין לה שם ואנחנו מחפשים".

 

אמש ב-20:00 נשמעה צפירת דומייה בת דקה, ולאחריה נאם הנשיא ריבלין ברחבת הכותל בטקס הממלכתי שפתח את יום הזיכרון. הוא פנה למשפחות השכולות: "השנה אתם לבד בחדרים. איננו יכולים להגיע אל בתיכם, איננו יכולים לעמוד לצידכם בחלקות הצבאיות. איננו יכולים לחבק אתכם, לאמץ אתכם לליבנו כשהצפירה מפלחת את השקט, קורעת את הלב. באה עלינו תקופת המגפה, ופתאום נדמה שהעולם מסתובב לאט יותר. בידוד כזה, ימים שכאלה, מציפים אצל כולנו את מה שיש. אבל הם מציפים עוד יותר, אני יודע, את מי שאינו. הם מציפים עוד יותר, את החלל, את הגעגוע, את הכאב".

 

מהיום ב-17:00, ערב יום העצמאות, עד מחר ב-20:00, ניתן יהיה לצאת מהבית רק לצורכי הצטיידות בתרופות ובמוצרים חיוניים בתחום עיר או יישוב המגורים - והתחבורה הציבורית תיפסק לחלוטין. במשרד הבריאות הדגישו כי חגיגות העצמאות יתאפשרו אך ורק בבתים - ולא תתאפשר רכישה של מזון בערב יום העצמאות ובחג עצמו. כן תתאפשר יציאה מהבית להתאווררות ברדיוס של 100 מטרים, ופעילות גופנית למרחק של עד 500 מטר שבמהלכה אין חובה לעטות מסכה. הרחצה בים עדיין אסורה.


פורסם לראשונה 28/04/2020 10:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים