שתף קטע נבחר

הרוסים כועסים, והתמיכה בפוטין נחלשת

מספר חולי הקורונה מזנק, וברוסיה מודאגים מההשלכות הכלכליות של הסגר: גל של פשיטות רגל ומובטלים חדשים. האופוזיציה מאמינה שהמשבר יפגע קשות בתמיכה בפוטין. סקרים מלמדים על שפל של שנים באמון הציבור

 

מתנגדי הקרמלין מבחינים בחוסר שביעות רצון של הרוסים מהטיפול במשבר הקורונה. על רקע סקרים שמלמדים על ירידה בתמיכה בנשיא ולדימיר פוטין קוראים יריביו להגדיל את הסיוע הכלכלי לרוסים שנפגעו מהשלכות הסגר.

 

נכון לסוף השבוע חתמו יותר מ-1.2 מיליון רוסים על שלוש עצומות שפרסם איש האופוזיציה אלכסיי נבלני, היריב הגדול של פוטין. העצומות מאשימות את הממשלה בכישלון לספק סיוע כלכלי הולם בזמן המשבר, ודורשות לנצל את המשאבים שיש למדינה כדי לעזור לאזרחים.

50 ()
בתחילת המשבר: פוטין מבקר חולי קורונה
 

העצומות לא מחייבות את השלטון, אך מבטאות את הכעס על הקשיים שנגרמו מהסגר שהוטל בסוף מרץ. האזרחים שחתמו על העצומות דורשים שכל רוסי מעל גיל 18 יקבל מענק של 20,000 רובל (270 דולר) על חודש אפריל.

 

בנוסף דורשים בעצומות לוותר לעסקים קטנים על תשלום מסים וחשבונות בתקופה הזאת. החותמים מבקשים מהמדינה להקצות סכום של 2 טריליון רובל כדי לעזור לעסקים הקטנים. בקרמלין אמרו שההצעות של נבלני וחבריו פופוליסטיות ושטחיות.

  (צילום: EPA, ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL)
(צילום: EPA, ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL)
 

המגפה העולמית גרמה לפוטין נזק. הנשיא, שמסיים את הקדנציה ב-2024, דחה את משאל העם שתוכנן לאפריל שעסק בשינויים דרמטיים בחוקה - שהיו מאפשרים לו להישאר בשלטון עד שנת 2036. גם המצעד הצבאי שאמור היה להתקיים ב-9 במאי לציון יום הניצחון על הנאצים - מפגן כוח שנתי של השלטון הרוסי - נדחה לאור התפשטות הנגיף.

 

התגובה של הקרמלין למשבר עוררה שאלות ברוסיה עצמה ומחוצה לה. בתוך רוסיה רבים מתחו ביקורת על פוטין בטענה שבתחילה לא ייחס משמעות גדולה למגפה. באמצע מרץ, כשברוסיה היו קצת יותר מ-300 נדבקים, אמר פוטין ש"המצב בשליטה". היום הגיע מספר הנדבקים ל-145,268 בני אדם - 10,581 חולים חדשים ביממה האחרונה. מספר המתים, לפי הרשויות, הוא 1,356.

 

בימים האחרונים יש עלייה חדה במספר הנדבקים ברוסיה, מה שמעלה חשש שבתי חולים לא יוכלו לעמוד בעומס ויקרסו. בסוף השבוע העריך סרגיי סוביאנין, ראש העיר מוסקבה, ש-2% מתושבי העיר - כרבע מיליון איש - נדבקו בנגיף הקורונה. מוסקבה היא מוקד הקורונה ברוסיה, ורק ביממה האחרונה אובחנו בעיר עוד 5,795 חולים.

רוסיה מוסקבה נגיף קורונה (צילום: EPA)
ברחובות מוסקבה(צילום: EPA)
 

בשבוע שעבר האריך פוטין את הסגר (שחל על רוב האזורים במדינה) עד 11 במאי. על רקע החשש מעלייה חדה במספר המובטלים הציעו פוטין וממשלתו דמי אבטלה גבוהים – 12,130 רובל – לכל מי שאיבד את עבודתו אחרי 1 במרץ. כמה עסקים קטנים יקבלו סכום דומה כדי לשלם לעובדים.

 

המבקרים אומרים שעיקר הסיוע הכלכלי של השלטון מיועד לעסקים גדולים, והשאר יקבלו הרבה פחות בתקופה שבה יש לרוסיה יתרות מטבע חוץ של יותר מ-560 מיליארד דולר. במחנה האופוזיציה מעריכים - ובעיקר מקווים - שמשבר הקורונה יסדוק את תדמיתו של הנשיא.

רוסיה מוסקבה נגיף קורונה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

"אנחנו חושבים שלפוטין תהיה בעיה תדמיתית קשה והפסדים אלקטורליים. כבר עכשיו לראות עד כמה ההפסדים קשים", אמר ליאוניד וולקוב, בעל ברית של נבלני, בהתייחסות לסקרי דעת הקהל. "יש לנו תחושה שמדובר במשבר קשה, ושאנשים לא אוהבים את הדרך שבה הרשויות מתמודדות עם הבעיות ושהם נזנחים ונאלצים לטפל בבעיות שלהם בעצמם".

 

פוטין, שמנהיג את רוסיה משנת 2000, שרד משברים רבים בעבר. למרות הביקורת כרגע אין שום סימן ששלטונו נמצא בסכנה. עם זאת, המשבר הכלכלי יוצר בעיות רבות לנשיא. לפי הבנק המרכזי, הסגר וקריסת הנפט - הייצוא המרכזי של רוסיה - יגרמו לכלכלה הרוסית להתכווץ ב-4 עד 6 אחוזים. הכלכלנים מזהירים מגל של פשיטות רגל ואבטלה.

 

התמיכה בפוטין נמצאת בשפל של שנים - אבל עדיין גבוה יחסית למדינות אחרות. לפי מכון הסקרים הממלכתי VTsIOM  התמיכה בפוטין עומדת על כ-70%, המספר הנמוך מאז ינואר 2006. לפי מכון סקרים אחר, "לבאדה", בחודש אפריל חלה ירידה של 6% באמון של הציבור בפוטין. 63% הצהירו שהם סומכים על הנשיא, הנתון הנמוך של מכון הסקרים בשבע השנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL
פוטין מבקר חולי קורונה
צילום: EPA, ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL
מומלצים