שתף קטע נבחר

חוף מבטחים: מדינות האיים ניצחו את הנגיף

קפריסין, מלטה, איסלנד וניו זילנד חוזרות לשגרה אחרי שעצרו את התפשטות הקורונה. אחרי המגפה מגיעה בעיה נוספת: איך מחזירים את התיירים?

אחרי חודש וחצי של סגר חזר מיכאיליס אבלדיס לחוף האהוב עליו בקפריסין, ומיהר להיכנס למי הים התיכון. "אני שמח לשחות בחוף שלי בפעם הראשונה השנה", אמר מיכאיליס בן ה-39. הוא גר באיה נאפה, עיירת הנופש הפופולרית שבימים אלה ריקה מתיירים.

 

ממשלת קפריסין אישרה השבוע לאזרחים לצאת לחוף הים, לראשונה מאז חודש מרץ. הקפריסאים רשאים לעזוב את הבתים שלוש פעמים ביום – במקום פעם אחת בלבד עד כה. קפריסין היא אחת ממדינות האיים שהצליחו במאבק בנגיף הקורונה, ובימים אלה מתחילות בחזרה הדרגתית לשגרה. המדינות האחרות הן איסלנד, מלטה וניו זילנד.

לרנקה קפריסין נגיף קורונה (צילום: AFP)
מסכה על החוף של לרנקה(צילום: AFP)
 

ב-11 במרץ אסרה רפובליקת קפריסין על התקהלויות בחללים סגורים. היא הטילה סגר וסגרה את בתי הספר. ב-21 הופסקו רוב הטיסות למדינה. הצעדים הוכיחו את עצמם: ביום שני, כשחלק מההגבלות הוסרו, עמד מספר המתים מנגיף הקורונה על 15.

 

בהשוואה לשאר מדינות האיחוד האירופי, ההישגים של קפריסין מרשימים במיוחד. היא אחת המדינות עם מספר המתים והחולים הנמוך ביחס לגודל האוכלוסייה (בשביעייה הראשונה). בנוסף היא אחת מעשר המדינות בעולם עם מספר הבדיקות הגבוה בהשוואה למספר התושבים.

לרנקה קפריסין נגיף קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לרנקה קפריסין נגיף קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

איסלנד, מדינת אי נוספת, מדורגת ראשונה בעולם במספר הבדיקות לנפש. מלטה במקום הרביעי. ביחס לגודל האוכלוסייה שלה, מספר המתים במלטה הוא מהנמוכים באיחוד האירופי. רק בשתי מדינות יש פחות מתים.

 

איסלנד, שצפופה הרבה פחות ממדינות אחרות, לא הייתה צריכה להטיל סגר כדי לעצור את הקורונה. במקום היא הטילה הגבלות לא מחייבות ופרסמה הנחיות להגבלת התקהלויות – תחילה עד 20 איש. ביום שני העלתה ל-50 איש.

איסלנד הלגונה הכחולה נגיף קורונה (צילום: AFP)
הלגונה הכחולה באיסלנד(צילום: AFP)
 

קיארטן הרין ניאלסון, בכיר במערכת הבריאות האיסלנדית, אמר שהמדינה עצרה את הקורונה בזכות "מעקב, אבחון מוקדם, בידוד ושמירה על היגיינה אישית. ההנחיות האלה בתוקף בין אם אתה בקפריסין, באיסלנד או בצרפת".

 

ניאלסון גם מכיר בכך שמדינות כמו איסלנד, שאינן צפופות ומספר התושבים שלהן קטן, נהנו מיתרון משמעותי במשבר הקורונה. "זה מאוד עוזר כשצריך לרתום אנשים למאמץ ולגרום להם לשתף פעולה", הוא אומר. "יש לנו רק 360,000 תושבים, זה נותן לנו את ההזדמנות לבסס תחושה של קהילתיות מסביב לפעולות האלה".

איסלנד חוף נגיף קורונה (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

קונסטנטינוס מרקיס, פרופסור חבר לבריאות סביבתית באוניברסיטה לטכנולוגיה בקפריסין, מסבר את ההצלחה של מדינות האיים ואומר: "האוכלוסייה באיים הומוגנית יותר, וקל לתקשר איתה". הוא מוסיף שגודל האוכלוסייה מאפשר למדינות להתקדם במהירות בכל הנוגע לבדיקות לגילוי קורונה. 

 

מספר הבדיקות היה גבוה גם ברפובליקה של צפון קפריסין - שהוקמה אחרי הפלישה הטורקית ב-1974 שפילגה את האי. ברפובליקה של צפון קפריסין (שמוכרת רק על ידי אנקרה), אזור שבו חיים 300,000 איש, נערכו עד כה יותר מ-14 אלף בדיקות קורונה. 4 מתו מהנגיף.

איה נאפה קפריסין נגיף קורונה (צילום: AFP)
החוף באיה נאפה(צילום: AFP)
 

קפריסין, שבה יש 131 תושבים לקמ"ר, מעט יותר צפופה מצרפת (119 לקמ"ר). בצרפת מספר המתים הוא יותר מ-390 למיליון איש. מדינה צפופה יותר היא מלטה. במדינת האי חיים 1,375 בקמ"ר. שדה התעופה היחיד במלטה נסגר בסוף מרץ, והטיסות היחידות שנוחתות באי הן של אזרחים שהמדינה החזירה הביתה. 

 

מלטה טרם הסירה הגבלות, אך מתכננת לעשות זאת - בהדרגתיות. "צפיפות האוכלוסייה צפויה להיות דבר שכדאי להתחשב בו בתקופה הזאת, כשהרשויות מתחילות להסיר הגבלות", אמר פרופסור מרקיס. שר הבריאות של קפריסין, קונסטנטין יואנו, ציין שמערך הבדיקות של קפריסין יתמקד כעת באנשים שחוזרים לעבודה.

מלטה סליאמה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
ברחובות העיר סליאמה במלטה(צילום: רויטרס)
 

מלטה סליאמה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

גם אם קפריסין תמשיך להצליח במאבק בקורונה, לאור ההגבלות שעדיין קיימות היא לא תהיה זמינה לתיירים כמו בעבר. הדבר מטריד את מנוחתם של עובדי תעשיית התיירות - מגזר קריטי גם במלטה ובאיסלנד. "זה נושא שמדאיג את כולנו", אמר שר הבריאות הקפריסאי, שמודע לאתגרים הקשים של הכלכלה הקפריסאית בתקופה הקרובה.

 

"אחד הרעיונות שאנחנו שוקלים הוא לפתוח את שדות התעופה שלנו למדינות שנמצאות בשלב דומה של המגפה כמונו", אומר שר הבריאות יואנו. הוא מוסיף שאפשרות נוספת היא שתיירים יעברו בדיקות לגילוי קורונה - לפני ההמראה או אחרי הנחיתה בשדה התעופה בקפריסין. הוא מוסיף שהדבר דורש מלאי של בדיקות שספקות תוצאות תוך שעה.

 

"אי אפשר לשרוד בלי תיירים", אומרת אלנה, שפתחה לפני עשור את המסעדה הראשונה שלה באי נאפה. כיום יש לה שלוש מסעדות והיא מעסיקה כ-50 איש. "זה בלתי אפשרי", היא אומרת על הישרדות כלכלית ללא תיירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים