שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

הורים מתלוננים: חיוב התלמידים לעטות מסכה – "התעללות"

מחר תיפתח מערכת החינוך במלואה באופן הדרגתי, אך ההחלטה לחייב תלמידים מכיתה ד' ומעלה לעטות מסכות גוררת ביקורת חריפה. "זה לא ישים בחום הזה שילדים ישבו חמש שעות ולמעלה מזה עם מסכות על הפנים", אמרה אימא לתלמיד. משרד הבריאות דחה את פניית משרד החינוך לבטל את חובת עטיית המסכה

 

חזרה ללימודים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

מחר (יום ראשון) מערכת החינוך תיפתח במלואה באופן הדרגתי, וכיתות ד' עד י' יחזרו גם הם לבתי הספר, אך הורים לתלמידים זועמים על המתווה שבין היתר מורה על עטיית מסכות מכיתה ד' ומעלה במשך כל זמן הלימודים. הורים ששוחחו עם ynet טוענים כי לא הגיוני שילדי בית הספר יעטו מסכות במשך שעות רבות במקום סגור. כמו כן, הנהגת ההורים הארצית תובעת לבטל את חובת המסכה בשל החום הכבד. "המסכות מיותרות והן גזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה ובמיוחד ילדים", אמרו בהנהגה. "ההנחיות לחבישת מסכות הינן קשות ליישום ואכיפה בפרט לנוכח ימי הקיץ החמים".

 

מי חוזר מתי ללימודים | העדכונים מהרשויות, והמתווה במלואו

 

יצוין כי משרד הבריאות דחה את פניית משרד החינוך לבטל את החובה של עטיית המסכה בשיעורים בכיתות ד' ומעלה. במשרד הבריאות הסכימו שהמורים בלבד יהיו בלי מסכות בשיעורים. ממשרד החינוך נמסר עוד כי ניתן להפעיל מזגנים בכיתות ולהשאיר במקביל פתחי אוורור, בהתאם להנחיית משרד הבריאות. 

  

 

לעו"ד גליה שמילוביץ' מתל אביב יש שלושה ילדים שעתידים לחזור מחר לבית הספר, אך ההנחיות לדבריה הן בלתי ישימות. "הילדים שלי מחכים ומצפים לחזור לבית הספר כי המצב כבר בלתי נסבל", סיפרה. "לא לשלוח אותם לבית הספר זו אופציה שהיא מאוד כבדה עבורם. הם רוצים להיפגש עם החברים, אבל זה לא ישים בחום הזה שילדים ישבו חמש שעות ולמעלה מזה בבית הספר עם מסכות על הפנים וזה נראה לי ממש סבל פיזי עבור ילדים. אין לזה ערך גם בהיבט שבסופו של דבר הם נפגשים אחר הצהריים עם החברים. הם לא משחקים בגן השעשועים עם מסכה". 
 

לדבריה, ילדים בגילים האלה יודעים לשמור על ריחוק חברתי. "ללמוד עם מסכות בחום הזה נראה לי פשוט לא הגיוני. גם עבור המורים זו ממש התעללות ואני גם לא רואה מה הערך האמיתי של זה מבחינה בריאותית. איך זה אמור להגן על הילדים שלי כאשר בפועל אנחנו מרחיבים את המעגלים החברתיים.

 

"אם התקבלה החלטה להחזיר אותנו לשגרה, וזו החלטה מבורכת, צריך לקבל אותה באומץ ולקבוע מדדים לגבי החזר לסגר חלקי או סגר נושם, אבל אי אפשר להשתמש בנו או במערכת החינוך ככלי כדי לכסת"ח מפני סיכון שנצטרך לחזור לסגר". 

חזרה ללימודים (צילום: AFP)
עם אלכוג'יל ומסכה(צילום: AFP)
עינב יולביץ', פסיכולוגית קלינית מומחית מפורום ארגוני הפסיכולוגיה הציבורית בישראל, טוענת כי המסכות יכולות לפגוע בכל הילדים, אבל מי שמועד לפגיעה זה ילדים עם קשיים. "המסכה מאוד מציקה באוזניים ובפנים וזה מסיח את הקשב ולא מאפשר למידה לילדים שיש להם הפרעות קשב", הסבירה יולביץ'. "גם ילדים שמתמודדים עם קשיים בתקשורת וחוסר יכולת לזהות הבעות פנים, הם בעצם יכולים לפספס כל מיני מחוות קטנות שרואים בפנים כי רואים רק את העיניים. ילדים יותר ביישנים יחששו להתקשר והם יהיו עסוקים באיך רואים אותם כי זה נראה מוזר. עטיית המסכה במשך זמן כה רב יכולה להוביל ללחץ ותחושת מחנק והרבה פעמים אנשים שמרגישים עוררות גופנית, עטיית המסכה עלולה להוביל להתקף חרדה".

 

לדברי יולביץ', יש מספר פתרונות שיכולות להקל על הילדים: "הגננות והמורות יכולות לסמן מראש ילדים שהם יודעים שהם יותר רגישים ולהיות יותר ערניות אליהם, הן יכולות להוציא אותם להפסקות יזומות. אפשר להגיד לילדים מראש שאם הם חשים איזושהי מצוקה שיגידו למורה ויתנו להם לצאת. צריך לדבר על הדברים מראש, לתת מקום לביטוי רגשי סביב זה". יולביץ' הוסיפה והביעה צער על כך שמקבלי ההחלטות לא התייעצו עם פסיכולוגים. 

 

"מה הרעיון להחזיר את הילד שרק ייחנק מהמסכה?" 

עו"ד לאה מילר פורשטט מתל אביב היא אם לארבעה שאחד מהם בכיתה ח' וגם לה ביקורת קשה על ההנחיות לילדי בית הספר: "יש לי הרבה ביקורת על מערכת החינוך באופן כללי, אבל מאז שהבן שלי בבית ואני עוקבת אחרי הלמידה מרחוק, אני מתחזקת בהבנה שלי עד כמה אין משמעות לימודית בבית הספר, לפחות בכיתה ח'. לא קורה שום דבר אינטלקטואלי לילדים שבגלל המגפה לא ביקרו בבית הספר במשך התקופה הזו. להחזיר אותם לכיתות, שלדעתי הן הצפופות ביותר ממדינות ה-OECD, בטמפרטורות של ישראל זה לא אפשרי".

 

מילר פורשטט טוענת כי מדובר בהפקרות מוחלטת: "להושיב ילדים בכיתה צפופה ולא מאווררת, בלי שום יכולת לשמור על מרחק, לא מהילדים ולא מהמורים, אחרי שהם נפגשו עם אנשים בחוץ, זה לא יעיל. בכיתות נמוכות אני מבינה שזה בשביל להניע את המשק והילדים של הכיתות הגבוהות זה בשביל הבגרויות, אבל מה הרעיון להחזיר את הילד שלי שרק ייחנק מהמסכה. בשביל מה? היה עדיף לשחרר אותו עד סוף השנה ולתת לו להיפגש עם חברים כמה שהוא רוצה".

Учащиеся школы
המתווה - והביקורת
 

עינב יולביץ' דפנה שפיגלמן לאה מילר גליה שמילוביץ (צילום: לילך ברעם, עדי אורני, חן נגר)
עינב יולביץ', דפנה שפיגלמן, לאה מילר פורשטט וגליה שמילוביץ(צילום: לילך ברעם, עדי אורני, חן נגר)

 

דפנה שפיגלמן, אשת תקשורת ואמא לשלושה ילדים בכיתות ג', ה', ו-ו' אמרה: "יש לי 3 ילדים שאני אמורה מחר לשלוח לבית הספר ולסכן את חייהם בשרב נורא בלי מזגן ואוויר. אין בארץ מגיפה. נקודה. כמה מונשמים יש מגיל 0 עד 19? 0. גם ילדים שחלו, בעיקר בבני ברק, קיבלו את זה קל. זו לא מחלה של ילדים, זו מחלה שפוגעת בקשישים מאוד ובעלי מערכת חיסון מוחלשת.

 

"מחר עשרות ילדים ישבו בכיתות הצפופות, בלי מזגן, יזיעו, המסכות יהפכו לחות ומבהילות – מה שלדברי פרופ' סדצקי בעצמה הופך אותן לתרבית וירוסים מסוכנת מאוד. זה מגבר לווירוסים וחיידקים. אז עם כל הכבוד למשרד הבריאות שנתקע על עוד קונספירציה שגויה, כמו אלה שכבר קרסו לגבי מספר המתים, מספר החולים, מספר המונשמים, הם צריכים לומר 'סליחה טעינו', ולרדת מהמתווה המופרך שלהם. צריך להחזיר את מערכת החינוך לשגרה מלאה: בלי מסכות, בלי ריחוק, בלי ניתוק. יש רק שתי ברירות: להחזיר את מערכת החינוך לתפקוד רגיל או להשאיר את הילדים בבית במזגן עד שימצא חיסון.

  

"פניתי לראש המועצה שלנו ולמחזיקת תיק החינוך, אני עצמי בהנהגת הורים, יש התנהלות מייאשת של קונפורמיזם מוחלט מול המשטר. התשובות שקיבלתי היו, 'זה מה שמשרד החינוך הורה וזה מה שנעשה. אם כל אחד יחשוב לעצמו תהיה אנרכיה'. אנרכיה? באמת? הורים שמנסים להגן על ילדיהם מפני החלטה מטורפת של מערכת מוטרפת שמנוהלת על ידי מלכים עירומים שאף אחד לא מעז לקום ולצעוק זאת? זו לא אנרכיה. זו אחריות הורית מול אזלת יד של שלטון מקומי וארצי שלא מפעיל שיקול דעת. זה אבסורד ואם אנחנו ההורים, האזרחים לא נפעל כנגד, אין לדעת איך זה יסתיים". 

 

מועצת שוהם הודיעה הערב: "החלטנו לדחות את פתיחת הלימודים עד יום שלישי לפחות, בגלל עומס החום וחובת עטיית המסיכות והשארת החלונות פתוחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים