שתף קטע נבחר

דאגה מחוק הביטחון הסיני: "סופה של הונג קונג"

סין מקדמת חוק ביטחון לאומי בהונג קונג, שיגביר את המעורבות של בייג'ינג בעיר ויפגע במתנגדי השלטון הקומוניסטי. המפגינים הפרו-דמוקרטים נערכים לחזרה לרחובות: "אין ברירה". בין השלכות החוק: טלטלה בשווקים, בריחת משקיעים והחרפת הסכסוך עם ארה"ב. טראמפ מאיים להגיב בחריפות

 

המחוקקים בסין דנים היום בחוק ביטחון לאומי חדש שאמור לחול על הונג קונג, ומעורר דאגה גדולה בעיר. החוק עשוי להוביל להקמת בסיסי מודיעין סיניים בהונג קונג, לגל חדש של הפגנות בעיר ולהחרפת הסכסוך עם וושינגטון.

 

אתמול פורסם שבייג'ינג מקדמת חקיקה שנויה במחלוקת, שלפי המבקרים מסמלת נקודת מפנה היסטורית בעיר החופשית בסין. הצעת החוק הוצגה בכינוס השנתי של הקונגרס הלאומי בסין, שנחשב לפרלמנט הסמלי שלה ולחותמת גומי להחלטות שכבר התקבלו על ידי ההנהגה הקומוניסטית.

  (צילום: gettyimages)
הכינוס השנתי של הקונגרס הסיני(צילום: gettyimages)
 

פרטי החוק המתגבש נחשפו היום. החוק דורש מהונג קונג לחוקק תקנות ביטחון לאומי במסגרת "החוק הבסיסי", מעין חוקה שמשמשת את העיר. כך לפי טיוטה של החוק שהגיעה לידי רויטרס.

 

לפי הטיוטה החקיקה תשמור על "הסמכות השיפוטית הכללית" של הממשלה בבייג'ינג וכן על האוטונמיה של הונג קונג. "במידת הצורך, גופי הביטחון הלאומי הרלוונטיים מהממשלה המרכזית יקימו סוכנויות" בהונג קונג כדי לשמור על הביטחון הלאומי שם, נכתב בטיוטה. לפי סין החוק נועד להיאבק בהתבדלות, בחתרנות, בטרור ובהתערבות זרה בהונג קונג

  (צילום: רויטרס)
בתחילת הכינוס: דקת דומייה לקורבות הקורונה(צילום: רויטרס)
 

ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג אמר לקונגרס שסין תבסס מערכת משפטית "איתנה" ומנגנוני אכיפה שיבטיחו שהביטחון הלאומי נשמר בהונג קונג ובמקאו, עוד עיר אוטונומית למחצה. דיפלומטים זרים חוששים שהמשמעות היא שהנוכחות של שירותי הביטחון והמודיעין הסיניים בהונג קונג תגדל, והחוק יהפוך את נוכחותם לדבר פורמלי.

 

הדיפלומטים הזרים מודאגים מהקמת סוכנויות חדשות של סין בהונג קונג. החשש הוא שהדבר יעניק לאנשי המודיעין והביטחון מבייג'ינג סמכויות שיפגעו בזכויות ובחופש של האזרחים. כרגע שירותי הביטחון והמודיעין הסיניים לא רשאים לנקוט פעולות אכיפה בעיר.

  (צילום: רויטרס)
הנשיא שי ג'ינפינג(צילום: רויטרס)
 

פעילים פרו-דמוקרטים ופוליטיקאים בהונג קונג חוששים כבר שנים מחוק הביטחון הלאומי. לטענתם החוק יפגע באוטונומיה שקיימת במידה רבה בעיר, שנשמרת במסגרת הסכם "מדינה אחת, שתי שיטות", הסכם שלפי סין נחלש בעקבות ההפגנות בעיר. ניסיון קודם לאמץ חקיקה שכזו היה ב-2003. אז החקיקה נתקלה בהפגנות שהוציאו לרחובות כחצי מיליון איש. החוק בסופו של דבר נגנז.

 

"סין למעשה מכריזה בצורה ישירה שהסכם 'מדינה אחת, שתי שיטות' אינו בתוקף ושהוא כישלון", טוען אריק צ'אונג, מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת הונג קונג. בייג'ינג אמרה שהחקיקה דווקא מחזקת את ההסכם הקיים, ושהיא חלק מהאינטרס של הונג קונג ותסייע לפיתוח העיר.

הפגנה ב הונג קונג ב-13 במאי נגד קארי לאם (צילום: AFP)
הפגנה החודש בהונג קונג נגד המנהיגה קארי לאם(צילום: AFP)
 

מנהיגת הונג קונג קארי לאם אמרה שהממשלה שלה תשתף פעולה עם הפרלמנט הסיני בהשלמת החקיקה. לדבריה החקיקה לא תפגע בזכויות, בחופש ובעצמאות של מערכת המשפט. לאם, שנחשבת בקרב מתנגדיה ל"בובה של בייג'ינג", אמרה שהחקיקה של בייג'ינג נועדה להיאבק בפעילויות לא חוקיות שגרמו נזק לביטחון הלאומי. בחודש שעבר אמרה סין שיש צורך בחוק במטרה להיאבק במפגינים אלימים בעיר.

 

החקיקה עלולה להגביר את המתיחות בין בייג'ינג לוושינגטון. היחסים בין סין לארה"ב, נזכיר, הידרדרו לאחרונה בעקבות האשמות הדדיות סביב משבר הקורונה. דונלד טראמפ הזהיר שוושינגטון תגיב בחריפות אם בייג'ינג תקדם את החוק הביטחוני החדש.

גז מדמיע רוסס ובקבוקי תבערה נזרקו. המהומות בהונג קונג (צילום: רויטרס)
ההפגנות בשנה שעברה(צילום: רויטרס)

הפגנה מהומות הונג קונג סין  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

הפגנה מהומות הונג קונג סין  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפגנות הפגנה עימותים מחאה הונג קונג נגד חוק ההסגרה הסגרה ל סין (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנות הפגנה עימותים מחאה הונג קונג נגד חוק ההסגרה הסגרה ל סין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מחוקקים פרו-דמוקרטים בהונג קונג מחו אמש על החוק ואמרו שמדובר ב"סופה של הונג קונג". ג'ושוע וונג, מהפעילים הבולטים למען הדמוקרטיה, צייץ בטוויטר: "בייג'ינג מנסה להשתיק את הקולות הביקורתיים של תושבי הונג קונג באמצעות כוח ופחד. עמוק בפנים המפגינים יודעים – אנחנו מתעקשים לא כי אנחנו חזקים, אלא כי אין לנו ברירה אחרת".

 

פעילים בהונג קונג קראו היום לתושבי העיר להפגין נגד החוק החדש. "זה רגע נהדר לחדש את המחאה שלנו", אמר קאי, סטודנט בן 24 שהשתתף בהפגנות הענק בשנה שעברה. אותן הפגנות פרצו בעקבות חוק ההסגרה - שיאפשר הסגרה של אזרחי הונג קונג לסין. בעקבות גל המחאה החוק נגנז.

 

ההצעה הסינית הנוכחית היכתה גלים בקהילות דיפלומטיות ועסקיות וטלטלה את השווקים, בעקבות החשש לפגיעה במעמדה של העיר האוטונומית למחצה כמרכז כלכלי. המניות בהונג קונג צנחו כשהמחוקקים הסינים התכנסו לדון בחוק החדש. ההערכות בהונג קונג הן שלצעד של בייג'ינג תהיה השפעה כלכלית גדולה על הונג קונג, ושהוא יגרום לבריחת משקיעים מהעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
בהפגנות בשנה שעברה בהונג קונג
צילום: gettyimages
מומלצים