שתף קטע נבחר

סין מאשימה: "ממשל טראמפ דוחף למלחמה קרה חדשה"

דיפלומט סיני בכיר דרש מוושינגטון "לנטוש את מחשבותיה לשנות את בייג'ינג" ברקע המתיחות בין המעצמות. הוא ציין כי היחסים בין המדינות מוחזקים "כבני ערובה". יועצו של טראמפ טען "הם שלחו אלפים לזרוע את הקורונה בעולם", בסין ענו: "הנגיף הפוליטי מתפשט בארה"ב"

המתיחות בין בייג'ינג לוושינגטון עולה שלב? אמש (א') אמר הדיפלומט הבכיר של ממשלת סין, וונג יי, כי "ארצות הברית צריכה לנטוש את מחשבותיה לשינוי סין". הוא הוסיף כי ממשל טראמפ צריך להפסיק לדחוף את שתי המדינות לעבר "מלחמה קרה חדשה". "לסין אין כוונה לשנות או 'להחליף' את ארצות הברית", אמר יי במסיבת עיתונאים בבייג'ינג. "הגיע הזמן שגם בארצות הברית יוותרו על התקווה ההפוכה".

"ארה"ב דוחפת למלחמה קרה חדשה". הדיפלומט וונג יי (צילום: AP) (צילום: AP)
"ארה"ב דוחפת למלחמה קרה חדשה". הדיפלומט וונג יי(צילום: AP)

הוא טען כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו מסכנים את היחסים בין שתי המעצמות בכך שהם מתייחסים למפלגה הקומוניסטית השולטת בסין כאיום עולמי. לדבריו, "פוליטיקאים אמריקנים מחזיקים את יחסי סין-ארה"ב כבני ערובה. הניסיון המסוכן הזה יבטל את הישגי היחסים בין המדינות שהניבו פרי במשך עשרות שנים".

 

"שיתוף הפעולה", כך לדבריו, "מגדיל את סיכויי הפיתוח של אמריקה עצמה". הוא הוסיף כי המתיחות בין השתיים מסכנת את היציבות העולמית. בממשל טראמפ סימנו את סין כ"מתחרה", ומאז נבחר לתפקיד ב-2016 בייג'ינג וושינגטון התעמתו על מגוון סוגיות רחב.

דונלד טראמפ מייק פומפאו (צילום: AP)
"מחזיקים את היחסים כבני ערובה". טראמפ ופומפאו(צילום: AP)
 

בין היתר, סחר, טכנולוגיה, זכויות אדם ובימים האחרונים גם על מעמדה של הונג קונג. כוונת סין להגביל את האוטונומיה של הונג קונג עם חוק נגד "חתרנות" עוררה זעם בארה"ב – שמאיימת לבטל את זכויות המסחר של המרכז הכלכלי העולמי.

 

החוק שאותו מקדמת כעת סין נועד לדבריה להיאבק בהתבדלות, בחתרנות, בטרור ובהתערבות זרה בהונג קונג. הצעת החוק הוצגה בשבוע שעבר בכינוס השנתי של הקונגרס הלאומי בסין, שנחשב לפרלמנט הסמלי שלה ולחותמת גומי להחלטות שכבר התקבלו על ידי ההנהגה הקומוניסטית.

 

 

הונג קונג מחאה הפגנה מפגינים נגד חוק ביטחון סין (צילום: EPA)
בסין מקדמים חוק נגד "חתרנות" - בארה"ב זועמים. המחאה בהונג קונג(צילום: EPA)
 

המתיחות החריפה עם התפשטות נגיף הקורונה בעולם, שהתפרץ תחילה בעיר ווהאן שבמחוז חוביי בסין. מאז הפך הנגיף לבעיה עולמית והמדינה שספגה ממנו את המכה הקשה ביותר היא ארצות הברית, שם מתו קרוב ל-100 אלף בני אדם ונדבקו יותר מ-1.6 מיליון. שתי המדינות מתנגחות בינהן ובעוד טענת ממשל טראמפ היא שסין אשמה שלא עצרה את ההתפשטות המקומית, בסין גורסים כי מדובר בניסיון של הנשיא האמריקני להסיר אחריות למצב הרעוע במדינתו.

 

בריאיון לרשת ABC טען יועצו של טראמפ, פיטר נבארו, כי סין "שלחה מאות אלפים במטוסים כדי 'לזרוע' את הנגיף ברחבי העולם". הוא אמר: "הם היו יכולים לשמור על כך שהנגיף יישאר בוואהן, ובמקום הפכו אותו למגפה עולמית". דברים דומים אמר היועץ לביטחון לאומי, רוברט אובריאן, שתקף אתמול את סין בריאיון לרשת NBC: "הם לא היו שקופים בנוגע להתפשטות המוקדמת של הקורונה".

 

גם בסין קיימות תיאוריות שונות בנוגע למקור הנגיף - דוברו של הדיפלומט הסיני יי טען בעבר כי ייתכן שחיילים אמריקנים השתילו את הנגיף בווהאן בזמן פעילות צבאית שביצעו באוקטובר. יי עצמו אמר כי "זה מאוד מצער שבזמן שהקורונה עוד משתוללת, נגיף פוליטי מתפשט בארצות הברית. הוא קופץ בכל הזדמנות לתקוף ולהכפיש את סין, כמה פוליטיקאים מתעלמים מהעובדות ומספרים שקרים ותיאוריות הנוגעות לנו".

 

העיתון הממלכתי בסין, גלובל טיימס, דיווח כי סין אף "שוקלת אמצעי ענישה" נגד כמה פוליטיקאים אמריקנים שמובילים את התעמולה נגד סין. בדיווח צוינו בין היתר התובע הכללי של מיזורי, אריק שמיט, שהגיש תביעת פיצויים נגד סין, וכן המחוקק בסנאט מטעם מיזורי, ג'וש האולי. הדיווח הסתמך על "גורמים המעורים בדבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
על סף מלחמה קרה? וונג יי
צילום: AP
מומלצים