שתף קטע נבחר

הזווית הקטלנית שהכחידה את הדינוזאורים

מחקר חדש: האסטרואיד העצום שהוביל להכחדת רוב המינים בכדור הארץ לפני 66 מיליון שנה פגע ב-60 מעלות. "מדהים שנותרו חיים"

 

שלד דינוזאור מוצא למכירה בצרפת (צילום: AFP)
שלד דינוזאור בפריז. הם לא שרדו(צילום: AFP)

 

אנחנו יודעים שלפני כ-66 מיליון שנה אסטרואיד עצום, שקוטרו בערך כפול מזה של פריז, פגע בעוצמה בכדור הארץ והוביל בסופו של דבר להכחדת הדינוזאורים ו-75% מהחיים על כדור הארץ. מה שנותר עד כה בגדר תעלומה היא אם באיזו זווית פגע האסטרואיד - ומה הרסני יותר.

 

על פי מחקר חדש שפורסם ביום שלישי במגזין Nature Communications, האסטרואיד האדיר פגע בזווית "הקטלנית ביותר האפשרית" – 60 מעלות. הפגיעה העיפה שפוכת רבה וגזים לאטמוספירה העליונה, מה שהוביל לשינוי קיצוני באקלים. הדבר שם קץ לטירנוזאורוס רקס – ולכל מה שאי פעם הוא צד.

 

הדמיית הפגיעה במכתש צ'יקשולוב (צילום: מתוך המחקר) (צילום: מתוך המחקר)
הדמיית הפגיעה במכתש צ'יקשולוב

 

כחלק מניתוח מכתש צ'יקשולוב, מכתש ברוחב 200 ק"מ בדרום מקסיקו שם פגע האסטרואיד, מדענים ביצעו סדרה סימולציות. מוביל המחקר, גארת קולינס מהקולג' האימפריאלי בלונדון, ושותפיו מאוניברסיטת פרייבורג בגרמניה ומאוניברסיטת טקסס, בחנו ארבע זוויות פגיעה אפשריות (90, 60, 45 ו-30 מעלות) ושתי מהירויות פגיעה – 12 ו-20 ק"מ בשנייה.

 

הנתונים מהמכתש הראו שהסבירות הגבוהה ביותר היא שהפגיעה הייתה בזווית של 60 מעלות. "זו זווית קטלנית יותר כי היא פולטת כמות חומר גדולה מספיק מהר כך שתגיע לכל כדור הארץ", הסביר קולינס.

 

"הפגיעה הובילה להכחדה המונית כי היא פלטה כמות עצומה של אבק וגז מחוץ למכתש מספיק מהר כך שתופץ בכל כדור הארץ", הוסיף. "פגיעה כזו הייתה סערה מושלמת", אמר ל-BBC. אם האסטרואיד היה פוגע ישירות (90 מעלות) או בזווית יותר משופעת, כמות השפוכת שהייתה נפלטת לאטמוספירה הייתה קטנה יותר. 

 

 

הפגיעה הובילה לכך שכמויות גדולות של גופרית בצורת חלקיקים קטנים שנותרו באוויר חסמו את אור השמש, והביאו לירידה של כמה מעלות בטמפרטורה ברחבי העולם. עשן, אפר ושפוכת הציפו את האטמוספירה, מה שהוביל לבסוף להשמדת רוב הצמחים ולמחיקת 75% מהמינים שבכדור הארץ.

 

על פי הסברה, הפגיעה במכתש צ'יקשולוב גם גרמה לרעידת אדמה. גליה הססמיים הגיעו תוך 13 דקות בלבד עד טאניס – אתר מאובנים שנמצא בצפון דקוטה, 3,000 ק"מ משם, אתר שבו התגלו עדויות חותכות להשפעת הפגיעה ההרסנית של האסטרואיד.

 

המחקר החדש גילה כי בניגוד להערכה עד כה, האסטרואיד לא פגע בכדור הארץ מדרום מזרח. "המחקר שלנו מפריך את ההיפותזה הזו", אמר קולינס. "הרמה המרכזית במכתש נוטה מעט לדרום מערב, וגם סימולציות מספריות מראות זאת".

 

המדענים עדיין מנסים להבין כיצד בדיוק האסטרואיד הוביל לאירוע הכחדה המונית, ומדוע חלק מהמינים שרדו, ואחרים לא. "פגיעת צ'יקשולוב הייתה יום רע מאוד לדינוזאורים", אמר קולינס, וציין כי המחקר הראה כי זה היה אפילו "גרוע יותר" מכפי שסברו עד עתה. "זה רק הופך ליותר מדהים את העובדה שהחיים שרדו והתאוששו כל כך מהר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הפגיעה הובילה להכחדת הדינוזאורים
צילום: AFP
מומלצים