שתף קטע נבחר

בין פלצבו לנוצבו: מילים שמשפיעות על חיינו

כמה משקל יש למילים שאומרים לכם - אם המסר הוא שלילי, האם הוא ילווה אתכם הלאה וישפיע על מה שתעשו? ומה לגבי מסרים חיוביים, עד כמה הם יכולים לשנות את חיינו? לאונרדו דניאל על כוחן של מילים ועל אפקט הפלצבו והנוצבו

מה מביא לריפוי בזמן מחלה ומה גורם לנו לחולי בזמן בריאות? האם הריפוי הוא תוצר של פלאי קדמת הרפואה, או ואולי בנוסף, הגנים הטובים שבונים מערכות גוף חזקות כדי להילחם ולהתגבר על הפולש בלתי נראה - בצורה מוצלחת?

 

כיצד ניתן להסביר שחלק מהאנשים חולים וחלק אינם מושפעים לרעה מאותה סביבה ויראלית, לכאורה? יתכן מאוד שמבנה די אן איי ייחודי של כל אחד גורם לחולשה של מערכות מסוימות עבור חלק מהאנשים בעוד על אחרים אין זה משפיע.

מאמינים בטוב או ברע? (צילום: shutterstock)
מאמינים בטוב או ברע?(צילום: shutterstock)

יש אנשים שמחלימים ממחלה מסוימת ויש שאינם מצליחים להחלים מאותה מחלה בעזרת אותו טיפול ממש. יתכן שזה בגלל המבנה הייחודי של כל אחד מהאנשים, אבל יתכן שזה בגלל אפקט הפצלבו ואפקט הנוצבו, שאחראים על יצירת הבריאות והחולי, בהתאמה, על ידי התודעה, החשיבה והאמונה בתוצאה מסוימת.

 

ודאי שמעתם על אפקט הפלצבו - המילה פלצבו פירושה בלטינית "אני ארצה" מהפועל לְרָצות. מדובר בתופעה ידועה שבו הגוף מגיב לתרופת דמה כאילו זו הייתה תרופה אמיתית, ואותה אמונה ביכולת תרופת הדמה לרפא, גורמת לתהליך ריפוי של האדם. דבר המוכיח את העוצמה האדירה של המוח האנושי ליצור מציאות. מחקרים רבים מספור נעשו על אפקט הפלצבו.

 

אחד מהמחקרים הבאים נעשה בבית חולים בטקסס בשנת 1996: 10 חולים שסבלו מדלקת ניוונית בברך הוכנסו לניתוח בהרדמה מלאה לטיפול בבעיה. לאחר הניתוח כולם קיבלו כדורי הרגעה וקביים להליכה, אבל לא כולם עברו את אותו הליך -

 

שניים מהם עברו את הניתוח המלא והרגיל. עשו להם שני חתכים בעור, פתחו את הברך, הוציאו את הסחוס הפגוע, ניקו את מה שהיה צריך לנקות, וסגרו את הברך חזרה.

שלושה מטופלים נוספים הוכנסו לחדר הניתוח, עשו להם שני חתכים בעור, ניקו בפנים וסגרו את הרגל בלי לגעת בסחוס.

חמשת המטופלים הנותרים הוכנסו לחדר הניתוח, עשו להם שני חתכים בברך וזהו. סגרו חזרה בלי לעשות שום טיפול רפואי.

 

למטופלים נאמר על הניסוי, ועל כך שחלק מהם יעברו ניתוח וחלק לא ממש, אך לא ידעו מי מהם יעבור איזה הליך. אחרי פרק זמן של החלמה, כל המטופלים דיווחו על שיפור באותה מידה ומצב הברך שלהם השתפר פלאים. גם אלה שעברו ניתוח אמיתי וגם אלה שלא עברו שום הליך, אלא רק חשבו שעברו ניתוח. הניסוי הראה בצורה חד משמעית את ההשפעה המרפאה של אפקט הפלצבו על בריאות האדם.

 

אם אתה חושב שיהיה טוב, אז יהיה טוב. וזה מוכח מדעית.

תחשבו טוב, יהיה טוב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תחשבו טוב, יהיה טוב(צילום: shutterstock)
 

מהו אפקט הנוצבו? אפקט הנוצבו דומה באופיו לאפקט הפלצבו - אבל הפוך. פירוש המילה "נוצבו" בלטינית nocebo זה "אני אזיק" מהפועל "להזיק". מדובר בהשפעה שלילית על הגוף והנפש שיש לאמונה במשהו מזיק, אמונה שלא מבוססת על שום דבר אמיתי, אבל עצם האמונה באמיתותה תגרום לנבואה להגשים את עצמה.

 

למשל, אם יאמרו לכם משהו בסגנון של: "אתה נראה לא טוב, אתה בטח חולה", זה עלול לגרום לך להאמין לדברי ולהרגיש חולה, גם אם הכל בסדר אצלך.

 

גם אפקט הנוצבו הוכח מדעית - ד"ר וויל מילטון, אונקולוג בבית החולים "סידני" אוסטרליה פירסם במגזין לנסט היוקרתי שכאשר מודיעים לחולי סרטן לגבי תוחלת חיים מסוימת, למשל, "נותרו לך 3 חודשים לחיות", רוב האנשים ימותו בדיוק כפי שהרופא "ניבא", גם אם בהתחלה הם יתנהגו באדישות, כאילו שהחדשות לא ממש השפיעו עליהם. עצם האמונה במשהו רע שיקרה, מפעילה את אפקט הנוצבו – נבואה שתגשים את עצמה.

 

עם אפקט הנוצבו לא חייבים לקחת גלולה כדי להרגיש רע. מספיק ששומעים מסר מאיים או נבואה אימתנית ממישהו שסומכים על דבריו כאדם בר-סמכא בתחומו, או אפילו דברים שאנחנו אומרים לעצמנו מתוך שכנוע פנימי, על מנת שההשפעה המזיקה של הנוצבו תתחיל לעשות שָמות בנו. לכן, חייבים לשים לב לאיזה מסרים אנחנו מאפשרים להכניס לתודעה שלנו ואיזה מסרים נגיד להם יפה "תודה, אבל לא תודה".

אנחנו בוחרים מה לשמוע (צילום: shutterstock)
אנחנו בוחרים מה לשמוע(צילום: shutterstock)
 

לכוח התודעה שלנו יש כוח עצום ביותר והדרך שבה אנו חושבים על עצמנו יכולה להביא ריפוי של פלצבו או מחלה של נוצבו.  כשאנשים מגיעים לאבחון כירולוגי, יש כאלה המבקשים "תגיד הכל, גם את הדברים הרעים".

 

השאלה שאני שואל את עצמי כשאני מסתכל על הקווים, האצבעות והמרקם של כפות ידיו, היא האם "הרע" הזה שהם מבקשים לדעת, יעצים אותם ויאפשר להם לקחת שליטה על חייהם וליצור שינוי אמיתי, או האם זהו "רע" חסר תקנה שלא ניתן לשנותו וזה רק יכניס להם דברים לראש שיהוו אפקט נוצבו מזיק? כי הרי יש שני סוגים של דברים "רעים", כאלה שאפשר לעשות משהו לגביהם וכאלה שאין מה לעשות איתם.

 

הראשון משול לאדם שנוסע ב-130 קמ"ש לקראת קיר בטון שנמצא 2 קילומטר ממנו, והשני נוסע באותה מהירות לקראת קיר בטון שנמצא 50 מטר ממנו. את הראשון עוד נוכל להזהיר על מנת שישנה כיוון. יש לו עוד זמן ללחוץ על הברקס ולהסיט את ההגה. השני כבר אבוד, אז מה יעזור שיכניסו לו עוד חרדה ב-50 המטר האחרונים של חייו?

 

מילים בעלות השפעה

המילים צריכות לעזור לאדם להבריא את עצמו, להתפתח ולהצליח, ולא להכניס לו פחדים חסרי תועלת שאין לו מה לעשות איתם כי זה רק יוביל לאובדנו הרגשי ואולי מעבר לכך.

 

אני מאמין שכל נתון אצל האדם הוא חובק בתוכו את הכלים לעזור לו להגשים את עצמו בחייו, ולא משנה מי הוא כרגע - ועל זה צריך לשים את הדגש במהלך כל פגישה טיפולית ואבחונית. לא לשווא מדגישה היהדות את עוצמתן של המילים, המחשבות והאמונות, ביצירת מציאות.

 

גלולה לשינוי התודעה? (צילום: shutterstock)
גלולה לשינוי התודעה?(צילום: shutterstock)
 

אז היזהרו מאפקט הנוצבו, בחרו תמיד את מחשבה שתאיר את הצד המואר של כל המצב, את החצי כוס המלאה גם כשיש רע בלתי נמנע לכאורה. תמיד תלויה בכם ההחלטה של איזה גלולה תרצו לבלוע שתשנה את התודעה שלכם. את גלולת האמת והאהבה, או גלולת השקר והפחד.

  

 לאונרדו דניאל   - מומחה לכירולוגיה אבחונית אישיותית וטיפולית לקריירה ויחסים. אבחון-הכוונה-העצמה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רואים דברים רעים בכף היד?
צילום: shutterstock
צילום: דני בכר
לאונרדו דניאל
צילום: דני בכר
מומלצים