שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: אלכוג'ל מפסולת

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב פיתחו דרך המאפשרת לייצר אלכוג'ל מפסולת כמו גזם עירוני וחקלאי, קש ושיירי סיבי נייר - בעלות נמוכה, באופן מבוזר וללא פגיעה בסביבה

גם מחטא וגם ידידותי לסביבה: פיתוח של אוניברסיטת תל אביב מאפשר לראשונה ייצור מקומי של אתנול, ולפיכך גם של אלכוג'ל, על בסיס פסולת צמחית ופסולת נייר בעזרת הליך חדשני של פירוק ליגנין - חומר המצוי בצמחים. באוניברסיטה אמרו כי הפיתוח יביא לחיסכון משמעותי בעלויות הייצור, הפחתת השימוש במקורות הצמחיים המשמשים למאכל, שמירה על איכות הסביבה, צמצום השימוש בחומרים מזהמים כגון חומרי הדברה, וצמצום פליטות גזי החממה בשל ניצול הפסולת בתהליך סביבתי.

 

משבר הקורונה העולמי העלה את הדרישה לחומרי חיטוי כאלכוג'ל וספטולה, המיוצרים על בסיס אלכוהול (אתנול). האתנול מיוצר ברובו ממקורות מזון צמחיים המשמשים למאכל אדם כגון תירס, קנה סוכר וגידולים עתירי פחמימות אחרים, ובעיקר משמש כדלק ביולוגי המצמצם את פליטות הפחמן ביחס לנפט. אלא שייצור האתנול גורם לזיהום סביבתי, מכיוון שהפקתו כרוכה בהקצאת שטח רב לגידול התירס ובשימוש בחומרי הדברה והרבה מים.

 

פרופ' הדס ממן במעבדה (צילום: ורד כהן-יניב)
פרופ' הדס ממן במעבדה(צילום: ורד כהן-יניב)

 

בישראל, כך לפי החוקרים, אין כלל ייצור מקומי של אתנול, והיא תלויה לחלוטין בייבוא של עשרות אלפי טונות בשנה. עם פרוץ משבר הקורונה והדרישה העולמית לאלכולג'ל, עלה חשש למחסור בישראל בשל הסגר במדינות השונות בעולם ומגבלות הייבוא.

 

הפיתוח נעשה במסגרת מחקר משותף של פרופ' הדס ממן, ראשת התוכנית להנדסת סביבה לתארים מתקדמים בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב, פרופ' יורם גרשמן ממכללת אורנים - אוניברסיטת חיפה והדוקטורנטים רועי פרץ, יאן רוזן וברק הלפרן מאוניברסיטת תל אביב. במסגרת המחקר הצליחו החוקרים להמיר פסולת צמחית ופסולת נייר לאתנול, חומר הגלם העיקרי בייצור אלכוג'ל. בעקבות הצלחת המחקר אוניברסיטת תל אביב רשמה באחרונה בארה"ב פטנט המבוסס על הליך ייצור האתנול מפסולת תהליכי מחזור נייר וקרטון.

המעבדה באוניברסיטת תל אביב (צילום: יורם רשף)
המעבדה באוניברסיטת תל אביב(צילום: יורם רשף)

 

פרופ' ממן הסבירה כי "פריצת הדרך שלנו היא בכך שהצלחנו לייצר אתנול מפסולות מגוונות כגון גזם עירוני וחקלאי, קש, פסולת נייר, בוצת נייר וכדומה בהליך חדשני פשוט וזול שכמעט ואינו מזהם, אינו דורש שימוש בחומרים מסוכנים וניתן לביצוע באופן מבוזר, גם בהיקף קטן, וגם כחלק מתהליכי התססה וזיקוק בהיקפים גדולים".

 

לדברי פרופ' ממן, "באחרונה החלו באוניברסיטה בפיילוט יישומי לייצור אלכוהול לחומר חיטוי מהפסולת של מדינת ישראל והאתגר הוא להעלות את רמת יעילות תהליך יצירת האלכוהול מפסולות מגוונות ורבה. הפיילוט יתקיים בשטחי הגנים הבוטניים".

  (צילום: ורד כהן-יניב)
(צילום: ורד כהן-יניב)

 

 

פרופ' ממן מוסיפה כי "למחקר זה פוטנציאל רב מכיוון שרק בישראל מיוצרים מדי שנה כ-620 אלף טונות של פסולות צמחית ודומה וכ-35 אלף טונות של פסולות נייר שאין לה שימוש והטיפול בה דורש משאבים. הנצלת הפסולת לייצור אתנול גם תביא לחיסכון בעלויות הטיפול בפסולת, גם תייעל ותבזר את תהליך ייצור האתנול, גם תחסוך בניצול המקורות הצמחיים המשמשים למאכל, וגם תוכל לצמצם את השימוש בדלק ואת זיהום האוויר הנוצר בעקבות שריפת הפסולת החקלאית בהרבה מקומות בעולם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ורד כהן-יניב
פרופ' הדס ממן במעבדה
צילום: ורד כהן-יניב
מומלצים